IBB

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Robert Szymaniak »

SAMCZYK pisze:Tutaj chodzi mi o wysokość mniejszej świeczki...czy musi ona się mieścić pomiędzy otwarciem i zamknięciem poprzedniej świeczki? Czy może być nieco poniżej?
Dla przedstawianego systemu wystarczy, że high drugiego dnia jest niższy a low wyższy niż poprzedniego. Otwarcie i zamknięcie nie mają znaczenia dla kryteriów wejścia.

Jeśli szukasz przykładowych wejść, to stworzyłem Journal poświęcony wyłącznie strategii IBB. Znajdziesz go tutaj: http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0

Pozdrawiam :)
Robert Szymaniak
FOREX Trader

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Robert Szymaniak pisze:Jeśli szukasz przykładowych wejść, to stworzyłem Journal poświęcony wyłącznie strategii IBB.
A ja zrobilem maly stat , w zalaczniku . Na czerwono stratne wejscia , na niebiesko profitowe . Co ciekawe myslalem ze popelnilem blad i w miejscu X zaznaczylem ze sygnal byl stratny pomimo ze nastepna swieczka wskazywala na profit , zmienilem na H4 i okazalo sie ze mialem racje ...
Ale co tu duzo mowic wystarczy policzyc kropki aby dojsc do odpowiednich wnioskow , 25 stratnych do 11 dobrych przy RR 2/1 . Moglem sie gdzies pomylic bo juz poza pora ale...
Pozdrawiam .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Robert Szymaniak »

Witaj rabit,

Bardzo dobrze, że drążysz temat. Przeanalizowałem Twoje staty. Zaskoczyło mnie, że różnią się tak znacząco od moich. W końcu znalazłem przyczynę: wyniki, o których mówiłem w pierwszym poście dotyczyły odczytu ATR z 5, a nie z 20 dni...

Sprawdziłem na platformie i rzeczywiście ATR (20) osiąga zwykle wyższe wartości niż ATR (5). Głupi błąd, wybacz :)

Oczywiście ta strategia, jak każda czysto techniczna metoda inwestowania, będzie przechodzić przez gorsze momenty. Trzeba przywyknąć do okresowych drawdownów. Kończę aktualnie testy na danych historycznych z ostatnich 10 lat. Zobaczymy jak te drawdowny były przezwyciężane.

Pozdrawiam i dzięki za zwrócenie uwagi :)
Robert Szymaniak
FOREX Trader

Awatar użytkownika
SAMCZYK
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: SAMCZYK »

Gdzie mam wejść w pozycję?

Strategia IBB opiera się na klasycznej i powszechnie znanej formacji Inside Bar (słupek wewnętrzny, w skrócie IB). IB powstaje, gdy ostatni słupek na wykresie ma wyższe minimum i niższe maksimum niż słupek bezpośrednio go poprzedzający. Widzisz to na poniższym rysunku:

Znalezienie tego układu na wykresie zajmie Ci dosłownie sekundę. Gdy już go zidentyfikujesz, ustawiasz swoje zlecenia. Ich wielkość dostosuj do akceptowalnego poziomu ryzyka. Ta strategia jest zyskowna, jednak nie na tyle, by stawiać cały kapitał na jedną transakcję

Ustawiasz zlecenie Buy Stop 1 pip ponad słupkiem wewnętrznym. Pamiętaj aby do tej ceny dodać spread. Po drugiej stronie IB, dokładnie 1 pip pod nim, ustawiasz zlecenie Sell Stop. Twoje punkty wejścia są ustalone.
Kurde, głupi jestem od tego czytania (no może nie tylko od czytania).
Robert, czytam i patrzę na twoje screeny. Wiem że podałeś dodatkowo filmy ale jako laik w tym temacie chcę to rozgryźć po tym co piszesz i mam tak ciężką łepetynę że to nie wygląda mi na łopatologiczne wyjaśnienie.
Pozwól że zadam pytania bo odnoszę wrażenie że albo nie wiesz w którą stronę pójdzie rynek więc zakładasz dwa zlecenia Long i Short i tym samym zgadujesz lub próbujesz coś złapać na plus nie wiedząc lub nie przypuszczając co może się wydarzyć bo albo ci wychodzą dwa zlecenia na minus a jak dobrze pójdzie to jedno z nich. Więc jak to jest?

Druga sprawa: co lub która świeca w tym Inside Bar mówi o tym że pójdzie w górę czy w dół??? Dopytam jeszcze jedną rzecz: Czy na kierunek ruchu ma wpływ położenie świecy u góry poprzedniej ale w IB czy może kolor świecy mniejszej tworzącej IB?

Jeśli możesz odpowiedzieć mi na to pytanie to bardzo proszę.

ps. czytam wasze wypowiedzi i nie miejcie do mnie zbyt dużego halo ale tych łopatologicznie śmiesznych pytań nie zadano w tym temacie w tej części więc pozwoliłem sobie je dość łopatologicznie w jeszcze prostacki sposób zadać.

z góry dziękuję Robert za twoją odpowiedź.

Fotkę dorzucam:

Obrazek
Każda strategia jest rozdawana za plecami tych co tworzą. BAZ, Fontanna, Scalp fXlamera za darmola.
A święcą fałszywe zagrywki jak to na navigatorze.
A chcą sobie prestiżem nagradzać. I netykiety uczyć. heheheheheh...

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

SAMCZYK

Nie jestem Robert ale postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania

SAMCZYK pisze:Pozwól że zadam pytania bo odnoszę wrażenie że albo nie wiesz w którą stronę pójdzie rynek więc zakładasz dwa zlecenia Long i Short i tym samym zgadujesz lub próbujesz coś złapać na plus nie wiedząc lub nie przypuszczając co może się wydarzyć bo albo ci wychodzą dwa zlecenia na minus a jak dobrze pójdzie to jedno z nich. Więc jak to jest?

tutaj masz rację - są zakładane dwa zlecenia
SAMCZYK pisze:Druga sprawa: co lub która świeca w tym Inside Bar mówi o tym że pójdzie w górę czy w dół???

żadna tego nie mówi, jeżeli zlecenie zostanie aktywowane przez cenę liczymy, że w tą stronę rynek pójdzie
SAMCZYK pisze:Czy na kierunek ruchu ma wpływ położenie świecy u góry poprzedniej ale w IB czy może kolor świecy mniejszej tworzącej IB?
nie ma wpływu

co do screenu

w pierwszej sytuacji aktywowane jest zlecenie short które zapewne kończy się SL

w drugiej sytuacji żadne zlecenie nie zostało aktywowane - nie ma wejścia
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

Awatar użytkownika
SAMCZYK
Stały bywalec
Stały bywalec

Dziękuję Radku.
Robert, więc jeśli się z tym zgadzasz to proszę napisz jeszcze od siebie.
Każda strategia jest rozdawana za plecami tych co tworzą. BAZ, Fontanna, Scalp fXlamera za darmola.

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

drogi pawle ;)
z racji tego ze bardzo cie lubie bardzo chetnie odpowiem na twoje pytania mimo poznej pory

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL

Awatar użytkownika
SAMCZYK
Stały bywalec
Stały bywalec

Tak Seba, o to chodziło. Jeśli mogę zasugerować delikatnie to można zwiększy procentowo korzystnych zleceń na plus.

Autor (Robert) musiałby prześledzić wykres bo można zrobić tak:
model nr. 3 u Seby pokazuje ostatnią świecę "kupna" ale knot z gór mówi już o wyprzedaży więc może aktywować zlecenie oczekujące na "buy" a następnie wrócić (uruchomi zlecenie jeśli będzie blisko tuż nad świecą zaczynającą tworzyć dany IB. Duże prawdopodobieństwo że uruchomi zlecenie "buy" na -26 pipsów i może faktycznie zawrócić rynek.
model nr. 4 u Seby pokazuje kontynuację spadkową. Zlecenie można byłoby uruchomić w momencie zamknięcia świecy tak jak to się gra zazwyczaj w ten sposób na dużych TF'ach. Wiadomo że kontynuacja dalszego spadku w modelu nr. 4 jest silną figurą która ma w sobie potwierdzenie od razu. A w modelu nr. 3 tego potwierdzenia nie ma. Więc Inside Bar potrzebuje potwierdzeń (tak mi się wydaje) w figurach takich jak spadająca piątka, spadająca trójka itd.
W ten sposób można wiele zaoszczędzić bo nie powinno się wychodzić przed szereg zanim formacja się do końca nie zamknie aby móc otworzyć zlecenie.
Można też grać na Inside Bar's w określonych formacjach i reagować na te które potwierdzą ruch w określonym kierunku. W ten sposób można zacieśnić działanie strategii IBB która wygląda na bardzo mocną strategię wymagającą precyzyjnych sygnałów do wejścia w określonym kierunku.

Bardzo pomocne wizualnie konfiguracje Seba podałeś mi w wyjaśnieniu. Na prawdę doceniam twoją pomoc. Rewelacyjnie trafiłeś w sedno.

Dziękuję

ps. przeglądnę wykres na świeczkach i wrzucę jeśli mi pozwoli autor swojego tematu aby pokazać dokładniej o co mi chodzi. Jeśli nie będzie chciał to odwołam się to tematu autora i wstawię kilka fotek u siebie z linkiem do tej części.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Dodano po 7 minutach:

Jeszcze pytanie: Ile świeczek ma być w takim Inside Barze? Jest jakaś dolna lub górna granica?

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

W momencie tworzenia tego knota ty już jesteś w pozycji, po przebiciu high inside bara. Nie możesz wiedziec jak ta świeca sie zamknie czy mocno byczo czy z dużym knotem . Gdybyś czekał do zamknięcia kolejnej świeci niebyla by to gra wg tej strategii.
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

Awatar użytkownika
SAMCZYK
Stały bywalec
Stały bywalec

No właśnie, tak jak piszesz Radku (nie mogę wiedzieć bo IB jest w trakcie).
Czy IB polega na wejściu jej trakcie jeszcze się jej tworzenia bądź czy można "nagiąć" zasadę (o ile to tego IB zasada) aby po zamknięciu się IB móc wejść. Za moment dam jednak foty. Na coś ciekawego wpadłem.

Dodano po 5 minutach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ