Gdzie mam wejść w pozycję?
Strategia IBB opiera się na klasycznej i powszechnie znanej formacji Inside Bar (słupek wewnętrzny, w skrócie IB). IB powstaje, gdy ostatni słupek na wykresie ma wyższe minimum i niższe maksimum niż słupek bezpośrednio go poprzedzający. Widzisz to na poniższym rysunku:
Znalezienie tego układu na wykresie zajmie Ci dosłownie sekundę. Gdy już go zidentyfikujesz, ustawiasz swoje zlecenia. Ich wielkość dostosuj do akceptowalnego poziomu ryzyka. Ta strategia jest zyskowna, jednak nie na tyle, by stawiać cały kapitał na jedną transakcję
Ustawiasz zlecenie Buy Stop 1 pip ponad słupkiem wewnętrznym. Pamiętaj aby do tej ceny dodać spread. Po drugiej stronie IB, dokładnie 1 pip pod nim, ustawiasz zlecenie Sell Stop. Twoje punkty wejścia są ustalone.
Kurde, głupi jestem od tego czytania (no może nie tylko od czytania).
Robert, czytam i patrzę na twoje screeny. Wiem że podałeś dodatkowo filmy ale jako laik w tym temacie chcę to rozgryźć po tym co piszesz i mam tak ciężką łepetynę że to nie wygląda mi na łopatologiczne wyjaśnienie.
Pozwól że zadam pytania bo odnoszę wrażenie że albo nie wiesz w którą stronę pójdzie rynek więc zakładasz dwa zlecenia Long i Short i tym samym zgadujesz lub próbujesz coś złapać na plus nie wiedząc lub nie przypuszczając co może się wydarzyć bo albo ci wychodzą dwa zlecenia na minus a jak dobrze pójdzie to jedno z nich. Więc jak to jest?
Druga sprawa: co lub która świeca w tym Inside Bar mówi o tym że pójdzie w górę czy w dół??? Dopytam jeszcze jedną rzecz: Czy na kierunek ruchu ma wpływ położenie świecy u góry poprzedniej ale w IB czy może kolor świecy mniejszej tworzącej IB?
Jeśli możesz odpowiedzieć mi na to pytanie to bardzo proszę.
ps. czytam wasze wypowiedzi i nie miejcie do mnie zbyt dużego halo ale tych łopatologicznie śmiesznych pytań nie zadano w tym temacie w tej części więc pozwoliłem sobie je dość łopatologicznie w jeszcze prostacki sposób zadać.
z góry dziękuję Robert za twoją odpowiedź.
Fotkę dorzucam:

Każda strategia jest rozdawana za plecami tych co tworzą. BAZ, Fontanna, Scalp fXlamera za darmola.
A święcą fałszywe zagrywki jak to na navigatorze.
A chcą sobie prestiżem nagradzać. I netykiety uczyć. heheheheheh...