sad wings of destiny

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

halford1990 masz bardzo odwaznego znajomego, albo bardzo bogatego ze pozwala Tobie, tak wielka kwota grac za jego pieniadze, osobie ktora nie ma o tym pojecia.
Jednak powiem Ci z wlasnego doswiadczenia, ze Forex nie dziala kiedy jestesmy w trudnej sytuacji materialnej. Tutaj jest tak ze jak masz wiekszy luz w kapitale, to masz wieksze zarobki na FX. Wszystko dlatego ze jest to zwiazane z nasza psychika, ktora oczywiscie jest rozna, ale niemal jednakowa dla wszystkich w trudnej sytuacji, czyli moze zawiesc.
Zycze Ci powodzenia, ale tak jak poprzednicy napisali, lepiej szukaj czegos co bedziesz mogl dopisywac do CV. W miedzy czasie cwicz na FX mniejszymi kwotami, tak chociaz 0.1lota. Nie likwiduj SL, chyba ze zmniejszysz pozycje i ryzyko, ale to sie wiaze potem z czyms takim jak u mnie bylo:
Obrazek

Przez rok bylo pieknie, az padlem na dwoch pozycjach.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

halford1990 pisze:Coś mi się wydaje, że ruchy na większych interwałach mogą być bardziej przewidywalne od kilkupipsowych zmian ceny na wykresach M1...
Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

Jeżeli jesteś po matematyce to nie mógłbyś na początku udzielać korepetycji?
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

halford1990
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: halford1990 »

Wirus pisze:Bardzo ważne są cechy charakteru - jak potrafisz przyjąć porażkę, np. stratę kilku tysięcy złotych w ciągu jednego dnia?
Obecnie nie potrafiłbym przyjąć porażki w postaci utraty kilku tysięcy złotych w ciągu jednego dnia, ale być może kiedyś taka suma będzie mi się wydawać mniejszą niż obecnie. Z tym, że uczę się stosować zasadę max 2 przegrane w ciągu 1 dnia. Grając na SL 5 pips i przegrywając dwie gry pod rząd mamy stratę 10 pipsów. Gorzej, jeśli przydarzyłby mi się ciąg stratnych dni. W takiej sytuacji już byłem -> najpierw sobie nie poradziłem psychologicznie, co spowodowało jeszcze większe straty, ale później odpuściłem i... na spokojnie samo się odrobiło. Cenna lekcja.

Wirus pisze:Czy będziesz w stanie opanować emocje?
Kiedyś uprawiałem zazen -> chyba będę musiał wznowić praktyki. :wink:
Wirus pisze:Czy będziesz ciął straty i dawał paść się zyskom? I setki innych pytań.
Pierwszego dnia grania na prawdziwym koncie miałem wątpliwości czy aby na pewno zamykać otwartą pozycję skoro znajduje się w sytuacji, którą wcześniej ustaliłem za moment końca (zdarzył się scenariusz niezależny od TP i SL -> pozycja była otwarta dość długo i generowała zysk 5 pipsów a mam trochę złożone podejście do zasad brania zysków, które coś takiego bierze pod uwagę)?

Wirus pisze:
Od dwóch miesięcy skrupulatnie szukam
Daj spokój, nie rozśmieszaj ;) Gdyby to były dwa lata, to byłoby już coś.
dwa lata szukać zwykłej pracy z głodowym wynagrodzeniem?
Co za czasy...
Wirus pisze:
Wiem, ale to wynika z tragicznej sytuacji finansowej i braku nadziei na jej zmianę w inny sposób
I to jest powód, żeby trzymać się z daleka od foreksu. Taka motywacja nie doprowadzi do niczego dobrego. Grać można na luzie, bez napięcia; grać dla samej przyjemności gry, a nie pod presją wygram albo zdechnę.
cenna rada
Wirus pisze:
Nie zdawałem sobie sprawy, na ile duże jest ryzyko, że cena EUR/USD nie spadnie nigdy o 12 pipsów w stosunku do ceny w danym momencie
Popatrz chociażby na dzisiejszy wykres EUR/USD - w ciągu 15 minut skok o 60 pipsów. Czy Twój kapitał wytrzyma taki ruch bez SL?
Nie żadko są takie strzały, ale później i tak wraca w dół -> ogólne nastroje związane z wydarzeniami makroekonomicznymi pozwalają przypuszczać, że w lipcu i w sierpniu raczej nastąpi mocny spadek wartości EUR/USD.
Wirus pisze:
choćby po to, żeby poznać analizę techniczną
W wątku, który jest podlinkowany w mojej stopce, znajdziesz kilka tytułów książek, które warto przeczytać. Inne są albo gorsze, albo nie wnoszą nic nowego.

Dziękuję, zanotuję.

Hmmm... czyli jak przesrasz mu kilka tysięcy złotych, to on Ci jeszcze postawi piwo w nagrodę? ;) Wybacz, ale nie rozumiem układu. Znajomy zarabia w ten sposób od lat? Nie chce mi się wierzyć, ponieważ skalpowanie jest dość wyczerpujące.
Pozwól, że nie będę rozwijał wątku.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

halford1990 pisze:Gorzej, jeśli przydarzyłby mi się ciąg stratnych dni.
Tak, masz rację, to może być gorsze niż jednorazowa strata. Dlatego też ważne jest posiadanie systemu, sprawdzonego, o którym wiesz, że w dłuższym terminie wychodzi na plus. Wtedy sprawę zysku czy ciągu strat załatwia statystyka. Nie panikujesz po serii np. 5 strat, ponieważ z historii wiesz, że za chwilę nastąpi zysk lub seria zysków.
pozycja była otwarta dość długo i generowała zysk 5 pipsów
Są na tym forum osoby, które mają SL 15 i Tp 270 pipsów. Jak słusznie zauważyłeś, ruchy na większych interwałach są może nie tyle bardziej przewidywalne, ile stabilniejsze, co w zasadzie na jedno wychodzi. Spróbuj może pomału przestawić się przynajmniej na M15, a potem na H1 z większym SL i TP.
dwa lata szukać zwykłej pracy z głodowym wynagrodzeniem?
Co za czasy...
Niestety. Jest źle, a będzie jeszcze gorzej. Największy kryzys w Polsce przewidywany jest na wiosnę 2014 r. ;)
Nie żadko są takie strzały, ale później i tak wraca w dół
Tylko że wtedy możesz już nie mieć kapitału - zależy jak zarządzasz pozycją. Na EUR/USD 1 pips przy 1 locie ma wartość 10 dolarów; 60 pipsów to $600.
ogólne nastroje związane z wydarzeniami makroekonomicznymi pozwalają przypuszczać, że w lipcu i w sierpniu raczej nastąpi mocny spadek wartości EUR/USD.
Kolejna zasada, od której nie ma ucieczki: graj, co widzisz, a nie to, co Ci się wydaje.
Pozwól, że nie będę rozwijał wątku.
Oczywiście; przepraszam za wejście z buciorami ;-)

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

halford1990 pisze:Nie żadko są takie strzały, ale później i tak wraca w dół n ogólne nastroje związane z wydarzeniami makroekonomicznymi pozwalają przypuszczać, że w lipcu i w sierpniu raczej nastąpi mocny spadek wartości EUR/USD.
Nie rzadko też nie wraca, pomyśl ile by ci zostało gdybyś kupił tam gdzie jest strzałka. Cięcie strat to podstawa i nie ma ważniejszej rzeczy na fx niż ochrona kapitału.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Forex - a właściwie zarabiane na forex tylko z pozoru jest proste - przecież możliwe jest tylko to, że kurs idzie do góry lub do dołu - także Twoim zadaniem jest określić prawd. tego w, którą stronę mamy większą szansę iść.

Do tego można użyć linii trendu/ poziomów s/r linii z/l - gdy już zidentyfikujesz takie miejsca -najlepiej od h1 wzwyż - a jeszcze lepiej od h4 wzwyż.

Wtedy dopiero zaczyna się zabawa - setki godzin obserwacji i analiz dlaczego tutaj cena odbiła a tutaj nie odbiła itd. itp...

W takich strategicznych miejscach szukasz tzw. formacji potwierdzenia lub negacji - tego najlepiej szukać na mniejszych interwałach np. m15 lub h1 - m5 w mojej opinii nie nadaje się do tego.

Ważne są także takie rzeczy jak kolor świecy d1 - raczej nie powinno się grać przeciw niej - ale są wyjątki.

Kolejna sprawa to czas wejścia - najlepiej na początku nowej świecy - i najlepiej h1 - tutaj przydaje się znajomość zasady OHLC i OLHC i wszystko co z tym związane.

Teraz załóżmy, że już ogarnąłeś te wszystkie elementy - teraz przychodzi czas na pytanie ile mogę stracić w danym zagraniu - tutaj musisz opracować zasady MM - i nie tylko ile % mogę stracić - ale także metody prowadzenia pozycji - dokładania do zyskowych i zamykania pozycji w sytuacjach awaryjnych - jak np. wystąpienie określonych układów odwrotu ceny itd itp.

Także jest tego bardzo dużo do nauki - ale z czasem jeśli naprawdę to lubisz to masz szansę na to, że nie wyzerujesz konta w jeden dzień.

Można by z tego napisać książkę - ja to streściłem w paru zdaniach .

Co do nauki prostej strategii - i tego jak zachowuje się cena polecam wątek:

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... php?t=8703
I
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... php?t=9032

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

halford1990
Stały bywalec
Stały bywalec

Wielkie dzięki za cenną pomoc!

halford1990
Stały bywalec
Stały bywalec

mk89 pisze:Poćwicz sobie na demo różne strategię skalpu, które możesz nawet znaleźć na forum albo na FF, albo tak jak kolega wyżej wspomniał - na macierzystym forum TRO.
Co to znaczy FF?
Macierzyste forum TRO = forexfactory.com :?:

halford1990
Stały bywalec
Stały bywalec

O co chodzi w tym temacie?

ODPOWIEDZ