Forex to jak rzut monetą

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Abraham
Uczestnik
Uczestnik

Forex to jak rzut monetą

Nieprzeczytany post autor: Abraham »

Od czego zalezy + - na foreksie? Skacze jak chce - chyba większe szanse są w grze orzełek czy reszka...
jakie Wasze zdanie?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Miałbyś 50% szans gdyby nie występowały żadne koszty transakcyjne al niestety jest inaczej ;). Gdzieś był obszerny wątek na ten temat na forum ale coś nie mogę znaleźć...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

btbftr pisze:powiem tak, kiedyś naczytałem się o MM, o 100-300 pipsówach... taka zabawa jest nie jest dla mojej psychy, wole robić 10-20 pips dziennie. kiedyś też przeczytałem kilka wypowiedzi pewnego użytkownika, który śmiał się z grających 0,1. oczywiście zrezygnował z użytkowania forum, bo wszyscy praktycznie na niego naskoczyli.

grając na danych trzeba wiedzieć, że takie PMI, ISM jest pozytywny tylko powyżej 50. Polecam obserwować przez miesiąc i samemu się przekonać jak dobrze i fajnie gra się na danych lub ich korektach.

gram tak od 2 miesięcy i jest dobrze.

Od czego zalezy + - na foreksie? Skacze jak chce - chyba większe szanse są w grze orzełek czy reszka...
jakie Wasze zdanie?
No to jak to jest? Ewoluujesz nadal jednak? :lol:

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Prosta piłka. Wykresy losowe do złudzenia przypominają wykres płynnej pary walut. Te same narzędzia można stosować z podobnym powodzeniem. Kreski rysowane z zamkniętymi oczami są respektowane podobnie jak te rysowane z otwartymi. Czym to się różni od rzutu monetą? Ano rzut monetą jest prostszy i tańszy :).

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GosiaM »

Pewnie gdyby było 50% szans, to by nie było tych wszystkich strategii i teorii i książek. Są zasady, potrzeba jednak doświadczenia i znalezienie złotego środka. Dlatego warto się uczyć i próbować.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

by nie było tych wszystkich strategii i teorii i książek.
A kto najlepiej zarabia na wróżbach? :)

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Stforex pisze:A kto najlepiej zarabia na wróżbach?
Wróżbici :D ale przecież nie wydawaliby tyle pozycji, gdyby wszystkie to było lanie wody? Tak myślę? :) Poza tym coś się z nich sprawdza, ktoś to kupuje i stosuje...

Sugerujesz, że nie ma dobrej strategii? dzielenie się swoją nie jest dobrym pomysłem?

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Sugerujesz, że nie ma dobrej strategii?
Widziałem wiele dobrych strategii, ale zawsze kluczem był człowiek.
dzielenie się swoją nie jest dobrym pomysłem?
Dla początkującego? Jest dobrym, bo zawsze ktoś bardziej doświadczony może Ci coś podpowiedzieć.
Dla zaawansowanego? Też dobrym, bo może sobie poukładać w głowie to, co wie. Inaczej uczysz się dla siebie, a inaczej, żeby przekazać wiedzę innym.
Dla eksperta? Nie wiem, bo się nie poczuwam. Ale paru takich bardzo mi pomogło :)
ale przecież nie wydawaliby tyle pozycji, gdyby wszystkie to było lanie wody? Tak myślę? Poza tym coś się z nich sprawdza, ktoś to kupuje i stosuje...
Do wyrycia na pamięć! Jak dekalog!
Błędy w zachowaniu i podejmowaniu decyzji

Zasada podczepienia – tendencja do robienia czegoś (i wierzenia w coś) dlatego tylko, że wiele osób tak robi. Powiązany z zachowaniem stadnym i modą. (To przeniosłem na początek - Stforex)
Efekt autorytetu – poleganie wyłącznie na autorytecie.
Efekt czystej ekspozycji – wytworzenie pozytywnej opinii czy oceny obiektu pod wpływem samego zwiększenia liczby kontaktów z tym obiektem.

Efekt izolacji – tendencja do lepszego zapamiętywania obiektów, które w jakiś sposób wyróżniają się ze środowiska.
Efekt przywiązania – korzystanie ze zbyt mało różnorodnych źródeł informacji[1].
(...)
Efekt pominięcia – tendencja do oceniania szkodliwych działań za gorsze i bardziej niemoralne niż równie szkodliwe: brak działania i bezczynność.
Efekt posiadania – tendencja do oceniania posiadanych rzeczy za bardziej wartościowe niż identyczne nieposiadane.
Efekt potwierdzenia – (nazywany też efektem potwierdzania) tendencja do poszukiwania wyłącznie faktów potwierdzających posiadaną opinię, a nie weryfikujących ją.
Efekt pseudopewności – tendencja do unikania ryzyka przy dążeniu do pozytywnych rezultatów, a szukania ryzyka przy dążeniu do uniknięcia analogicznych negatywnych rezultatów.
Efekt skupienia – błąd w ocenie wynikający ze zwracania nadmiernej uwagi na jeden aspekt i ignorowania innych aspektów.
(...)
Efekt ślepej plamki – tendencja do niezauważania błędów we własnej ocenie rzeczywistości.
Efekt wspierania decyzji – tendencja do lepszego pamiętania argumentów przemawiających za podjętą już decyzją niż przeciwko niej.
Efekt wyniku – tendencja do oceniania decyzji na podstawie znanych później ich rezultatów, zamiast na podstawie informacji znanych w momencie podejmowania tych decyzji.
(...)
Efekt zaprzeczania – tendencja do krytycznego weryfikowania informacji, które zaprzeczają dotychczasowym opiniom, przy jednoczesnym bezkrytycznym akceptowaniu informacji, które je potwierdzają.
(...)
Efekt zerowego ryzyka – ocenianie redukcji ryzyka do zera za bardziej wartościową niż wynikałoby to z wyceny samego ryzyka.
Efekt zgodności – tendencja do testowania hipotez wyłącznie bezpośrednio, bez szukania dowodów pośrednich.
Hiperboliczne obniżenie wartości – tendencja do przedkładania wcześniejszych zysków nad późniejsze tym silniej, im oba zyski są bliżej obecnej chwili.
Ignorowanie prawdopodobieństwa – tendencja do ignorowania zasad rachunku prawdopodobieństwa przy podejmowaniu decyzji w niepewnych sytuacjach.
Złudzenie kontroli – przekonanie o możliwości wpływania na sytuacje, na które w rzeczywistości żadnego wpływu się nie ma.
(...)
Niechęć do straty – tendencja do przykładania większego wysiłku do unikania strat niż do uzyskiwania analogicznych zysków.
Racjonalizacja – tendencja do przekonywania post-factum samych siebie o słuszności podjętej decyzji nawet jeśli byłą zła (przeredagowane - Stforex).
Selektywna percepcja – tendencja do zaburzania percepcji przez oczekiwania.
Złudzenie planowania – tendencja do niedoceniania kosztów i czasu wykonania przyszłego zadania.

Błędy w przekonaniach i ocenie prawdopodobieństwa

Efekt nadrzędności przekonań – tendencja do podporządkowywania swoich opinii na różne tematy jednej konkluzji, tak aby nie zachodziły między nimi dylematy.
Efekt obserwatora – nieświadome zaburzanie wyników eksperymentu przez naukowca oczekującego jakiegoś wyniku.
Efekt pewności wstecznej – nazywany efektem "wiedziałem-że-tak-będzie"; ocenianie przeszłych wydarzeń jako bardziej przewidywalnych niż rzeczywiście były.
Efekt polaryzacji – możliwość użycia tych samych (neutralnych) faktów do umocnienia zarówno pozytywnej, jak i negatywnej opinii na jakiś temat.
Efekt przekonania – ocenianie poprawności argumentacji na podstawie zgodności konkluzji z własnymi opiniami, zamiast na podstawie faktycznej logiczności argumentów.
Iluzja grupowania – tendencja do zauważania wzorców lub korelacji tam, gdzie w rzeczywistości ich nie ma.
Paradoks hazardzisty – zakładanie, że prawdopodobieństwo losowych zdarzeń zależy od poprzednich losowych zdarzeń ("rzucana moneta ma pamięć").
Zaniedbywanie miarodajności – tendencja do dokonywania oceny na podstawie danych, o których wiadomo, że nie mają znaczenia statystycznego.
(...)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_b%C5 ... oznawczych

A tu coś o wróżbitach :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Stforex pisze:Do wyrycia na pamięć! Jak dekalog!
no masz... zadanie domowe... :)

Stforex pisze:Widziałem wiele dobrych strategii, ale zawsze kluczem był człowiek.
Z tym się zgodzę... kto więcej zyska na forexie, ten potem twierdzi, że ma większą wiedzę i tym samym lepszą strategię... Nie wiem, może Ci co dzielą się wiedzą, liczą i na kasę z tego, ale i na uznanie i może okrzyknięcie "bogiem forexa"... :D

xmmm
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: xmmm »

Stforex pisze:Ano rzut monetą jest prostszy i tańszy Smile
Chciałbym choć raz zobaczyć uczciwie przeprowadzony eksperyment z rzutem monetą który jednoznacznie obaliłby to dziwne powiedzenie że można taką metodą zarabiać, a tak pojawia się tego typu temat co 2 tygodnie.
GosiaM pisze:że ma większą wiedzę i tym samym lepszą strategię...
Czyli że nie ma dobrych i złych strategii strategii a wszystko zależy od człowieka?

ODPOWIEDZ