TP i SL... problem

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
temal
Stały bywalec
Stały bywalec

TP i SL... problem

Nieprzeczytany post autor: temal »

Wieczorami gdy edek sobie wolno w górę w dół skacze zazwyczaj skalpuje i zauważyłem, nie jeden raz że cena gdy dochodzi do SL zamyka juz pozycje w punkcie lub nawet 1 pips przed poziomem. Z TP jest zupełnie inaczej cena musi przekroczyć o 1 pips poziom wtedy pozycja jest zamykana ale gdybym zamknął z ręki zyskałbym ten pips. W tym i tym miejscu tracę nie mówie juz że nawet na wykresie często nie ma świeczki w miejscu gdzie akurat miałem SL. Mógłby mi to ktoś wyjaśnić? To jest normalne?
Jeśli robisz wszystko jak należy to znaczy że nie jesteś bohaterem ;) http://youtu.be/mLXQltR7vUQ

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Może przez spread?
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Awatar użytkownika
temal
Stały bywalec
Stały bywalec

W dodatku sprawdziłem w historii u inngo brokera wykres i cena była u mnie zawyżona o 3 pipsy gdzie normalnie zazwyczaj praktycznie przesuwa się równo. Własnie przed chwilą wyszedłem na moment i w ten sposób mnie wywaliło... Uważacie że czas przenieść depozyt w inne miejsce?

Dodano po 7 minutach:
adamkaluza pisze:Może przez spread?
Spread mam stały z wyjątkiem niedzielnego wieczoru... Tak czy inaczej przy kazdym wejściu jestem po jednym pipsie do tyłu nie jest to fortuna ale z tymi SL-ami to porazka....
Jeśli robisz wszystko jak należy to znaczy że nie jesteś bohaterem ;) http://youtu.be/mLXQltR7vUQ

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Niech zgadnę, zawsze tak masz przy Shortach ?? :]
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Polecam zapoznać się z terminami "ask", "bid".

Jeśli używasz MT4, to możesz we właściwościach wykresu włączyć linię ASK (linia BID widnieje wraz z "siatką"). TP to nic innego jak zlecenie przeciwne do otwartego. Sprzedajesz po bid, kupujesz po ask. Stąd 1 pip różnicy. To jest właśnie spread.

Jeśli cena BID wynosi 1.0000, a spread 1 pip, to cena ASK wynosi 1.0001. Czyli SL ustawiony na 1.0005 przy sell na parytecie, zamknie zlecenie po pokonaniu przez cenę 4 pipsów (!!!)

Awatar użytkownika
temal
Stały bywalec
Stały bywalec

MrYogi pisze:Niech zgadnę, zawsze tak masz przy Shortach ?? :]
Trudno mi powiedzieć dopiero zwróciłem na to uwagę, wcześniej mnie również wywalało opierając się o cenę i powrót po cichu mówiłem sobie że mam nosa do SL :). Ale zaczynam nabierać podejrzeń powoli.
Stforex pisze:Polecam zapoznać się z terminami "ask", "bid".
Spred juz jest w cenę wliczony. Chodzi mi o to żę gdy ustawiam TP to cena musi przekroczyć o jeden pips poziom w przypadku SL cena tylko opiera się i mnie wywala z rynku. Dzisiaj wieczorem to jeszcze raz sprawdzę może jestem w błędzie...

A co mi powiecie na temat braku świeczki i zamkniecie pozycji przez SL? To jest w normie? Szkoda że w ten sposób TP mi się nie zamyka...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

temal pisze:A co mi powiecie na temat braku świeczki i zamkniecie pozycji przez SL? To jest w normie? Szkoda że w ten sposób TP mi się nie zamyka...
Masz na myśli luki cenowe? SL zawsze realizuje się po pierwszej rynkowej cenie. Teoretycznie TP powinno tak samo jednak tutaj możesz już sobie winić brokera (ale de facto nic na to nie poradzisz, bo chronią go zapisy w regulaminie).
temal pisze:Spred juz jest w cenę wliczony. Chodzi mi o to żę gdy ustawiam TP to cena musi przekroczyć o jeden pips poziom w przypadku SL cena tylko opiera się i mnie wywala z rynku. Dzisiaj wieczorem to jeszcze raz sprawdzę może jestem w błędzie...
Wykresy rysowane są na MT4 po cenie Bid, natomiast zlecenia oczekujące dla pozycji krókich realizowane są po cenie Ask więc trzeba sobie samemu dokalkulować spread, czego prawdopodobnie nie robisz i stąd "zdziwienie".
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Chodzi mi o to żę gdy ustawiam TP to cena musi przekroczyć o jeden pips poziom w przypadku SL cena tylko opiera się i mnie wywala z rynku.
To jest właśnie ta różnica między bid-ask. To jest właśnie fizycznie wyrażony spread na wykresie.
\
tutaj możesz już sobie winić brokera
Po prostu odsiewają skalperów.

Awatar użytkownika
temal
Stały bywalec
Stały bywalec

raposo pisze:Masz na myśli luki cenowe? SL zawsze realizuje się po pierwszej rynkowej cenie. Teoretycznie TP powinno tak samo jednak tutaj możesz już sobie winić brokera (ale de facto nic na to nie poradzisz, bo chronią go zapisy w regulaminie).
W zasadzie można byłby to podciągnąć pod lukę. Często SL mi wpada gdy cena nawet nie dochodzi do wyznaczonego poziomu. Brakuje w tym miejscu świeczki a jednak mnie wywala z rynku...
Za bardzo nie chce mi się zmieniać brokera podejrzewam że inni nie są wcale lepsi a na ECN na razie mnie nie stać. Jak żyć??

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

temal pisze:W zasadzie można byłby to podciągnąć pod lukę. Często SL mi wpada gdy cena nawet nie dochodzi do wyznaczonego poziomu. Brakuje w tym miejscu świeczki a jednak mnie wywala z rynku...
Za bardzo nie chce mi się zmieniać brokera podejrzewam że inni nie są wcale lepsi a na ECN na razie mnie nie stać. Jak żyć??
Jak byś wrzucił jakieś screeny to łatwiej byłoby zrozumieć o co Ci chodzi, a tak to w sumie nie wiem... ;)
I zanim wini się brokera to lepiej upewnić się, że dobrze rozumiemy mechanizmy rynkowe, bo na razie zanosi się, że bardziej tutaj coś szwankuje.

Nie stać na ECN? Przecież Dukascopy Europe już od 100 USD.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ