TP i SL... problem

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
temal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: temal »

Chyba powoli poznaje co raz bardziej forex... Poczytałem na ten temat i wiem że mój problem jest dosyć popularny u brokerów MM.

Stforex pisze:To jest właśnie ta różnica między bid-ask. To jest właśnie fizycznie wyrażony spread na wykresie.
Jeżeli kupię euro za 1.2300 i sprzedam za 1.2305 to zabieram 4 pipsy ale gdy postawię TP na 1.2305 to cena musi dojść do 1.2306. Czyli broker zabiera jeden pips ze spredu i może równie dobrze zabrać drugi pips ponieważ zlecenie nie zamknie mi się po 1.2305 tylko zamyka się na 1.2306. Jeżeli dojdzie do 1.2305 i zawróci nic nie zarabiam.
W przypadku SL jeżeli sprzedaję po 1.2300 i ustawim SL na 1.2306 wystarczy że cena tylko muśnie ten poziom i pozycje zamyka. Często się zdarza że jeden pips przed wyznaczonym poziomem SL również mi zamyka. W tym cały problem. Pewnego wieczoru zorientowałem sie o co w tym chodzi i sprawdziełem na m5 co kilka świeczek były skoki cen. Sprawdziłem z plus500 i w historii u tego brokera nic takiego nie znalazłem...

Mam nadzieję że teraz jasno to wytłumaczyłem przyznam sie szczerze że troche się zawiodłem ale czego mogłem się spodziewać? Byłem na spotkaniu z przedstawicielami i na własne oczy widziałem jak koleś ściemnia, gubi się bo nie może powiedzieć prawdy aby świeżego narybku nie stracić... W tym tygodniu możę będę miał więcej czasu to spróbuję wyłapac te tiki... Ciekawi mnie ten mechanizm.
Jeśli robisz wszystko jak należy to znaczy że nie jesteś bohaterem ;) http://youtu.be/mLXQltR7vUQ

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Poślizgi mogą się zdarzyć. Wynika to często z możliwości technicznych brokera - nie mogą zabezpieczać tak krótkich pozycji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Tak jak wcześniej napisali inni użytkownicy. Są dwie ceny Ask i Bid. Zawsze kupujesz po cenie Ask i sprzedajesz po cenie Bid. Idąc dalej jeżeli masz otwartą pozycje kupna, TP i SL realizowane są po cenie Bid. Jeżeli otwarta jest pozycja sprzedaży, TP i SL zawierane są po cenie Ask (Ask = Bid + spread). Wykres rysowany jest wg ceny Bid, więc może się zdążyć, że zamknie transakcje na poziomie na którym nie ma narysowanej żadnej świecy (tylko w przypadku transakcji sprzedaży). Jeżeli korzystasz z platformy Metatrader możesz pokazać cenę Ask na wykresie naciskając PPM na wykresie -> ustawienia wykresu -> i zaznaczając "Pokaż cenę Ask"

ODPOWIEDZ