Dziennik S/D, ZL, S/R

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

dzisiaj cos mi nie idzie. zamiast cierpliwie czekac to na sile cos wyszukuje. tu zagranie na powrot do BO. utworzyl sie pinbar, SL 15 pips (1%).

powinienem zwrocic uwage na swiece bezposrednio po przebiciu minimum - mialy zbyt dlugie knoty co chyba wskazywalo o niezbyt zdecydowanym BO.

zgodnie z planem dzis moge jeszcze zaryzykowac tylko raz (max straty 3% na dzien)

Obrazek

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

bartek1916 pisze:to co teraz sie dzieje to dla mnie zupelnie niezrozumiale. trzeba poczekac na ochlodzenei nastrojow, a przed nami jeszcze kilka danych
Dzisiaj dzień porąbany. Zagrałeś buy z malutkim stopem pod czerwoną wieżą, a potem sell w trakcie konferencji prasowej BOE.
Rynek jest niezrozumiały, bo sam nie wie czego chce. Jedna strona rynku wyrównuje księgi, druga zabiera pozycje z rynku, a trzecia obstawia decyzję ECB. A Ty szukasz technicznego wejścia. Polecam zrobić sobie przerwę do poniedziałku :). Poważnie...

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Stforex pisze:buy z malutkim stopem
jednym z celow jest testowanie zasad MM czyli miedzy innymi szerokosc stopa. w tym przypadku uznalem ze jak zejda jeszcze nizej to juz nie ma po co trzymac pozycji. w tym przypadku zagranie bylo na ZL na H1 wiec technicznie raczej nie bede wpisywal tego jako blad. po prostu nei wszystkie sygnaly beda dzialac.
Stforex pisze:sell w trakcie konferencji prasowej BOE
tu jak najbardziej masz racje. nie wiedzialem, ze trwa konferencja. chyba lepiej mi idzie jak rynek jest spokojniejszy :)
Stforex pisze:Polecam zrobić sobie przerwę do poniedziałku
z tym bedzie trudno ;) choc kalendarz raczej nie sprzyja

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Gdyby nie to zamieszanie mielibysmy ladny sygnal z H4. I tu kolejne potwierdzenie bledu ostatniej transakcji - moglem pomyslec, ze istnieje mozliwosc powrotu do ZL.

Obrazek

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

A teraz gdzie lecimy? Testujemy juz S/R na 1,2446. Od miesiaca zadna swieca nie zdolala zamknac sie ponizej tego poziomu. Nie biore juz pod uwage poprzednich ZL z przelomu maja i czerwca bo byly wykorzystane.

Obrazek

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Dzis juz nie gram. Dwie transakcje stratne, lacznie - 25 pips, (2% depo).

Do pierwszej nie mam do czego sie przyczepic, wszedlem zgodnie ze strategia. Natomiast w drugiej za bardzo przekombinowalem, szukalem na sile sygnalu.
Warto dodac, ze to juz druga stratna transakcja oparta tylko na FBO i to dosyc slabe FBO. Duzo lepiej wychodzila mi gra tylko w oparciu o ZL i tego powinienem sie chyba trzymac. S/R i FBO tylko jako dodatkowe, potwierdzajace sygnaly.

Troche mi dzis mina zzedla po tych stratach, a nie powinno, bo to ma byc przede wszystkim nauka i na jej podstawie wyeliminowac bledy. U mnie najlepsza nauka zawsze przychodzi przy stratnych transakcjach wiec lepiej teraz niz mialbym po serii zyskow, dumny z siebie, wejsc na rachunek z wiekszym depozytem.

Jutro tez jest dzien :)

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Jak narazie nic sie nie dzieje na EURUSD. Wiecej ciekawych sytuacji mozna juz zobaczyc na innych parach - moze kiedys poszerze ilosc instrumentow do gry.

Jakas tam ZLka na H1 sie utworzyla, ale w polowie konsoli, a ewentualny target zbyt niski, wiec cierpliwie czekam. Jezeli nie bedzie klarownej sytuacji to dzis nie bede sie pchal do gry, szczegolnie pamietajac o wczorajszym bledzie.

Zielona linia zaznaczylem przelamane wczoraj S/R. Ciekawe czy beda chcieli powrocic do niej.

Obrazek

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Tak jak myslalem, dzis juz bez zadnej pozycji. W pierwszy tydzien wyszlo cos okolo 3% zysku. W sumie 8 transakcji w tym:
4 zyskowne
1 BE
3 stratne

lacznie +45 pipsów.

Jest to zbyt krotki okres na jakies konkretne podsumowania, ale juz pierwsze wnioski mi sie nasuwaja. Przede wszystkim zyskowne pozycje wynikaly tylko z sygnalow ZL.
W stratanych dwa razy zagralem na lokalne FBO i jeden bez sensu trejd z wczoraj.

Po za tym chce zaczac myslec nad odpowiednim MM. Jezeli taka skutecznosc zostanie to trzeba zwiekszyc RR (teraz wychodzilo srednio 1:2).
Sprawdzilem jeszcze raz moje zagrania i mozna bylo probowac TP 1:3.

No nic, tak jak planowalem glownym celem w tym miesiacu pozostaje prawidlowe odczytywanie sygnalow i eliminacja bledow tak jak przy 2 stratach z tego tygodnia.

Udanego weekendu! :)

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

bartek1916 pisze:eliminacja bledow
Eliminując głupie błędy - jak ja je nazywam można dojść naprawdę do ogromnej skuteczności.
bartek1916 pisze:Po za tym chce zaczac myslec nad odpowiednim MM
Najważniejsze w MM jest kontrolowanie straty.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

klonmarcin pisze:Eliminując głupie błędy - jak ja je nazywam można dojść naprawdę do ogromnej skuteczności.
Zgadzam sie i to jest moj podstawowy cel.

Niestety dzis mam problemy z dostepem do internetu i do momentu poprawy wole nie wchodzic w zadna pozycje. Czas zorganizowac alternetywny internet na takie sytuacje.

ODPOWIEDZ