Droga do zwycięstwa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Zwyciężymy?

Czas głosowania minął 14 sie 2012, 18:21

Tak
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
JAREK67 pisze:
MaRCHeW pisze:
Czyli jesteś za, a nawet przeciw. Skoro na podejęcie decyzji o zagraniu wpływ mają różne okoliczności zewnętrzne np. sytuacja techniczna na wykresach, wnioski płynące z danych fundamentalnych, a także czynniki subiektywne takie jak choćby chwilowa lepsza/gorsza zdolność do efektywnego analizowania tychże. To jak można to porównywać z rzutem monetą? (w warunkach idealnych oczywiście) Marcin udowadnia, że mając system tradingu, który realizowany z niezbędną dyscypliną daje mu przewagę na rynku w postaci realnych profitów pers saldo. Pisze również, że może pojawić się zaburzenie (w jego umyśle jedynie, nie w warunkach zewnętrznych) w postaci pojawiającej się myśli o nieuchronnym przerwaniu serii trejdów bez straty. To jest czynnik subiektywny, który ma wpływ na jego działanie. Gdzie w serii rzutów monetą mamy do czynienia z wpływem okoliczności zewnętrznych. No chyba, że takowe przyjmiemy intensywne myślenie przed każdym rzutem np. "teraz będzie reszka":wink:
Reasumując
MaRCHeW pisze:adamkaluza napisał:
Rzut monetą, cztery razy pod rząd wypadła reszka. Mamy do obstawienia piąty rzut. Co większość ludzi obstawi - orła czy reszkę? Smile
adamkaluza sugerował, że za dotychczasowymi sukcesami stoi ślepy los. Na miescu Marcina bym się wkurzył.:lol:
Chyba się nie rozumiemy. Ja nie piszę o FX, tylko o psychologii. Nie wiem też, z którego miejsca wywnioskowałeś, że Adamkaluza sugerował, że za dotychczasowymi sukcesami Klonmarcina stoi ślepy los?
Ja włąśnie piszę o tym zaburzeniu, o którym wspominasz. Człowiek zaczyna myśleć, że po serii wygranych, w których wypadnie orzeł musi przyjść przegrana, a Admkaluza udowodnił, że w cale nie musi, tylko trzeba przestać tak myśleć i dalej robić swoje.
czerwinek pisze:
MaRCHeW pisze:A prawdopodobnieństwo tego, że będzie przegrana czy wygrana jest zawsze takie samo 50:50 i nie ma znaczenia czy reszka wypadła 1, 5, 20 czy 100 razy.
Teoretycznie tak jeżeli oddzielnie liczymy każdy rzut. Natomiast jeżeli zrobilibyśmy 100 rzutów to mało prawdopodobne jest aby 100 razy wpadła reszka lub orzeł, statystycznie 50 razy będzie reszka i 50 orzeł a jeżeli mielibyśmy nieskończoną liczbę rzutów to byłyby szanse po równo.
No właśnie w tym jest rzecz, że popełniasz ten sam błąd. Myślisz w tych samych kategoriach "tyle razy już wygrałem, to teraz raczej przyjdzie przegrana".
W cale tak nie jest. Bo każdy rzut monetą daje Ci szance wygranej czy przegranej 50:50 i tylko na tym rzucie należy się koncentrować, a nie na tym co było kiedyś.
Jak już nawiązujesz do tradingu. To w tradingu jest tak samo. Każdy trade należy rozpatrywać oddzielnie i nie patrzeć na to ile razy się wygrało w przeszłości.
Bo niby dlaczego miałbym teraz przegrać? Przy każdym kolejnym zleceniu mam takie same szanse na wygraną, jak przy pierwszym zleceniu, które było początkiem jakiejś serii wygranych.

Dodając do tego jeszcze dobry system, to już całkowicie można się wyluzować i olać takie myślenie.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

m.prymus pisze:Analiza na dzis, oczywiscie troszke pospieszona- do zakonczenia swiecy h4-40 minut. Moze ktos sie wypowie..... Marcin jak to widzisz? czy cos takiego ma sens? czy to tylko moj wymysl?
LOL
to jest oRGR :)
ale masz zaj***** datafeed :)
chyba, że to jakaś wygładzona średnia krocząca ;_)

m.prymus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: m.prymus »

expedient warzywniaka pisze:
m.prymus pisze:Analiza na dzis, oczywiscie troszke pospieszona- do zakonczenia swiecy h4-40 minut. Moze ktos sie wypowie..... Marcin jak to widzisz? czy cos takiego ma sens? czy to tylko moj wymysl?
LOL
to jest oRGR :)
ale masz zaj***** datafeed :)
chyba, że to jakaś wygładzona średnia krocząca ;_)
Kiedys gdzies na forum czytalem ze czesto sie tak zdarza na fbo, mozna zaobserwowac cos przypominajacego rgr, chyba nawet czerwieniek o tym pisal, ciekawe czy sie sprawdzi tutaj.
Edit: wykres jest z obserwacj swiec, nie jest to srednia probuje nie uzywac zadnych wskaznikow czysty wykres

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

MaRCHeW bardzo dobrze wyjaśnił, co miałem na myśli :)
JAREK67 pisze:Na miescu Marcina bym się wkurzył.Laughing
Haha, taki żart z rana bardzo dobry na poprawę humoru :) Nie sądzę żeby klonmarcin odebrał negatywnie to co napisałem. Nie jest to żaden atak, ani podważanie umiejętności tradingu, więc proszę sobie nie dopowiadać ;)
Nie zaśmiecajmy Marcinowi dziennika. Pozdrawiam wszystkich :)
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

MaRCHeW pisze:Chyba się nie rozumiemy.
Pewnie się nie rozumiemy. Ale pewnie też w zasadniczych kwestiach bylibyśmy zgodni. Nie ma co zaśmiecać wątku kolegi. :wink:

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

klonmarcin pisze:Obrazek
photo hosting
Nadal w grze - ale zastanawiam się nad zamknięciem 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

Ja miałem Sell na franku , taka sama sytuacja tylko w druga stronę.
Zamknąłem -4 p .Za bardzo kombinują.
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

klonmarcin pisze:Nadal w grze - ale zastanawiam się nad zamknięciem
Już po krzyku - zaliczone sl -15p.

Na razie czekam - zobaczymy co będzie po południu.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

widze ze otwierales tutaj jedna pozycje. nie byles pewny sygnalu czy obawiales sie statystyki, ze za duzo wygranych pod rzad? :)

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Przyznam Marcinie, że mam mętlik w głowie. Dobrze interpretuję ZL? Przyjrzyj się proszę obrazkowi i rozwiej moje wątpliwości. Główne moje pytanie to w którą stronę szukać wejścia? Samo przebicie linii ZL przez cenę na H4 chyba o niczym nie świadczy. Na niższych tf'ach szukam momentum i ZL w kierunku zgodnym z dużym TF. Czyli w obecnej sytuacji patrzę czy są świece momentum na H1, M15 i m5 sugerujące Longi.
Jeśli cena zejdzie poniżej ZL D1 to? No właśnie, niby szukać Shortów, ale cena ciągle przebija ZL (robi zmyłę) i idzie zgodnie z ZL z dużego TF.

Zanim to napisałem cena zanurkowała. Wcześniej było kilka ZL na longi. Tylko ostatni ZL na szort się sprawdził i cena właśnie ruszyła.
Co źle rozumiem?

Obrazek

No chyba, że tak.
M15
Obrazek
ech...

Zablokowany