Wystarczyło by np takie założenie; Dojście do poziomu, cena wybija poziom i jednocześnie nowy HH, jeżeli przy tym średnia dzienna zmienność jest ponadprzeciętna i cena wracając do poziomu wybicia nie "siedzi" na poziomie dłużej niż 15 minut to mamy sygnał nieuznaniowy.(to jest tylko przykład jak to opisać moim zdaniem)LowcaG pisze:jak się odbije 2 razy to już starczy? (co to znaczy odbije? może odbić się skośnie? bo każde 2 punkty twórzą "skos". Jeżeli poziomo, to jaka różnica między wieszchołkami tego odbicia jest dla Ciebie akceptowalna? Odobicie ustalamy na najwyższym wieszchołku? A co jak 9 odbić będzie na tym samym poziomie, a jeden środkowy, "trochę" wystaje? Jak dalego mamy patrzeć wstecz? jeżeli są dwa obszary odbiajania? i wiele innych? (oczywiście niektóre pytania może do Twojego systemu są niezasadne, bo nie czytałem, dokładnie, ale to jest wbrew pozorom, wiele do doprecyzowania..
Człowiek vs Maszyna - Trading "uznaniowy"
Matka skoro uważasz, że poziom jest niski(powiedzmy, że niestety można się z tym zgodzić) to może go podnieś i pokaż gdzie szukać wskazówki na to aby przestać grać w sposób uznaniowy.
No cóż, może faktycznie niektóre sytuacje trudno nazwać losowymi. Szczególnie gdy wydaje się, że nie losujemy z "całego zakresu" tylko mamy np. do wyboru dwie liczby: 98 i 99 ze 100 dostępnych. Dla mnie to wciąż losowanie 50/50. W naszym wypadku ważne jest, że nie ma tu świadomej i uzasadnionej merytorycznie decyzji - jest losowanie. Wiadomo, są różne rodzaje losowości i aktywności w jakiej człowiek może losować, inaczej to wygląda gdy rzucamy monetą, inaczej gdy wymyślamy "losowe" liczby i zapisujemy na kartce. Posłużę się może takim przykładem: podczas wojny Rosyjskie kryptogramy były dla amerykanów nie do złamania, ponieważ coś a'la seed był generowany właśnie ręcznie przez ludzi. Paradoksalnie czasem brak zaawansowanej technologii okazuje się zbawiennyLowcaG pisze:Osobiście nie nazwał bym ludzkiego zachowania jako losowe (człowiek ma tak na prawdę trudności w generowaniu losowości

Dodano po 2 minutach:
Niestety to również nie jest wystarczająca informacja do zawarcia transakcji. Pogrubiłem fragmenty, które trzeba dookreślić.brother pisze:Wystarczyło by np takie założenie; Dojście do poziomu, cena wybija poziom i jednocześnie nowy HH, jeżeli przy tym średnia dzienna zmienność jest ponadprzeciętna i cena wracając do poziomu wybicia nie "siedzi" na poziomie dłużej niż 15 minut to mamy sygnał nieuznaniowy.(to jest tylko przykład jak to opisać moim zdaniem)
Ależ oczywiście, że da się to wszystko okreslić, tylko pokazuję, że to nie jest tak trywialne jak powiedzieć, "że przecież to od razu widać", nawet w prostych opisach na pewno będzie tworzyło się mnóstwo pytań (do rozwiązania zazwyczaj) np. w Twoim opiem trzeba jeszcze by dodac (piszę dla przykładu) ponadprzeciętna zmienność, ale w jakim czasie? itd. itd. to wszystko jest oczywiście do rozwiązania.brother pisze:Wystarczyło by np takie założenie; Dojście do poziomu, cena wybija poziom i jednocześnie nowy HH, jeżeli przy tym średnia dzienna zmienność jest ponadprzeciętna i cena wracając do poziomu wybicia nie "siedzi" na poziomie dłużej niż 15 minut to mamy sygnał nieuznaniowy.(to jest tylko przykład jak to opisać moim zdaniem)
Jednak nie można napisać. "To ty jestes specem od algorytmow wiec moze sprobuj rozpisac go ogolnie a ja zajme sie szczegolami.", bo po prostu zwyczajnie brakuje tych szczegółów i nie ma tu żadnego "ogólnie". Z programistą trzeba jak z dzieckiem, ża rączkę (i do baru?

Piszę o tym w każdym niemal poście. Staram się jasno wskazywać, czego brakuje i dlaczego uważam, że brakuje. Jeśli czegoś nie rozumiesz pytaj śmiało.brother pisze:Matka skoro uważasz, że poziom jest niski(powiedzmy, że niestety można się z tym zgodzić) to może go podnieś i pokaż gdzie szukać wskazówki na to aby przestać grać w sposób uznaniowy.
Dodano po 2 minutach:
Tu nie chodzi o programistówLowcaG pisze:Z programistą trzeba jak z dzieckiem, ża rączkę (i do baru? ), krok po kroku przeanalizować każdy "warunek", usunąć wszelkie "rozmyte" określenia.

Matka moja cierpliwosc takze sie konczy. To o czym pisze to podstawy identyfikacji S/R. AHA.... zapomnialem ze ty nie wierzysz w te "bzdety" wiec zostawiam cie w twojej strefie komfortu zer i jedynek.matka pisze:Identycznie ja Ty. Opisz krok po kroku jak Ty to robisz, jakie poziomy uważasz za istotne.. Nie będę przecież z Ciebie wyciągał jak na przesłuchaniu dlaczego tu wszedłeś gdy wskaźnik pokazywał X a tu Y.Greenhaze pisze:Mialem na msyli ze nieiwem jaki EA mialoby analizowac momentum ceny badz tworzenie sie zapory zaraz nad poziomem.
Jak mam cokolwiek rozpisać gdy w Twoim opisie nie ma żadnego konkretu? To Ty masz przedstawić algorytm, którym posługujesz się do zajęcia pozycji. To co przedstawiłeś do tej pory jest jak góralska prognoza pogody: "Na św. Marcina, lub tuż po św. Marcinie, lub tuż przed, będzie dysc, lub będzie pogoda, albo dysc i pogoda, albo nic nie bydzie".Greenhaze pisze: To ty jestes specem od algorytmow wiec moze sprobuj rozpisac go ogolnie a ja zajme sie szczegolami.
"Algorytm – ciąg jasno zdefiniowanych czynności, koniecznych do wykonania pewnego rodzaju zadań."
Napisz co to znaczy, że widzisz poziom i że cena często się odbija. Chyba nie sądzisz, że znalazł by się ktoś na tyle cierpliwy, żeby tygodniami wyciągać z Ciebie każdy najdrobniejszy szczegół?Greenhaze pisze:Widze poziom i od razu wiem jak czesto cena sie odbija
Co mam przelać na algorytm? Napisz wyraźnie co widzisz i jaki stosujesz algorytm, żeby na podstawie tego widzenia zająć pozycję. Przecież jakoś ją zajmujesz a twierdzisz, że nie losujesz tylko decydujesz. Napisz więc jak decydujesz.Greenhaze pisze:Ty jako programista powinienes umiec to przelac na algorytm bo ja niestety nie potrafie.
Przykro mi ale postanowiłem przestać tolerować takie sytuacje. Zbyt długo już to forum prezentuje opłakany poziom, ale ostatnio jest to zwyczajny rynsztok. Jak widać po innych działach nie jest to tylko moje zdanie. Stąd wniosek o ostrzeżenie. Choć szczerze to wątpię żeby to nauczyło Cię dyskutować merytorycznie.Greenhaze pisze:I dyskutuj tu z matolem
Niepozdrawiam
Ty mi bedziesz pisal o merytorycznej dyskusji??? Ile ty wniosles merytorycznej wartosci w tym temacie oprocz niczym nie popartego w kolko twierdzenia "Trading uznaniowy jest losowy" Prosze cie!
Jest logiczny blad w twoim pojeciu rynku ale moze sam na niego kiedys wpadniesz.
Podpowiedz: Skwantyzuj obszar wykresu na 5/10 pipsowe obszary a pozniej przeanalizuj ilosc czasu w jakim cena spedza w kazdym z nich. W ten sposob udaje sie po czesci wyodrebnic te istotne poziomy....... zamiast narzekac wystarczy troche pogluwkowac....
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 13:27 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak byś Ty określił zawieranie transakcji, w sposób którego nie można opisać?Greenhaze pisze:Ile ty wniosles merytorycznej wartosci w tym temacie oprocz niczym nie popartego w kolko twierdzenia "Trading uznaniowy jest losowy" Prosze cie!
Dodano po 2 minutach:
Myślę, że do tego eksperymentu nie są potrzebne dwie osoby. Wystarczy żeby kolega Greenhaze sam mógł po sobie powtórzyć.LowcaG pisze:Można zrobić nawet taki (publiczny) test.
Masz jakiś ważny dzienny SR, to jest akurat dosyć łatwo określić, powiedzmy, że nowy HH musi wyjść średnio 20 pipsów poza stary HH(to tylko takie założenie) masz też dzienną zmienność, jeśli wyjdzie powiedzmy 30% to znaczy jedno mamy dużą świecę, która oznacza dużą różnicę zleceń na poziomie i z poziomu widzenia popytu/podaży, mamy nierównowagę i silną strefę popytu/podaży. Potem liczymy czas (czyli te przykładowe 15 minut) jeśli backtesty wykażą iż po takim schemacie cena w 70 czy 80% przypadków idzie zgodnie z założeniem to mamy prosty system nieuznaniowy. Oczywiście wszystko to musi działać czyli zależność musi być zbadana pod kątem statystycznym.matka pisze:Niestety to również nie jest wystarczająca informacja do zawarcia transakcji. Pogrubiłem fragmenty, które trzeba dookreślić.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/
Ale będzie pamiętał. A jak przekaże innej osobie i ta druga osoba(automat) powtórzy to znaczy, że ten element nie jest losowy. I tak mozna kolejne punkty, realizowac, punkty wybicia itp.matka pisze:Myślę, że do tego eksperymentu nie są potrzebne dwie osoby. Wystarczy żeby kolega Greenhaze sam mógł po sobie powtórzyć.