Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Jovan pisze:Założyłem sobie konto demo na forex.com - miało to miejsce w ostatni piątek, zatem 3 dni temu.
To oznacza, że czytałeś ebooki Piotra Surdla... :D
1. Co to jest te 50000 kiedy zaczynam grac? To jest jakas jednostka walutowa? Z powyższego wynika, że jestem na plusie 318, no właśnie ale czego? euro? dolarów? W jakiej walucie naliczany jest zysk?
W walucie depozytowej konta. Powinno być gdzieś napisane jaka to waluta, a na pewno jest to napisane w momencie zakładania konta demo (z reguły jest możliwość wyboru waluty).
2. Przeczytałem, że założenie normalnego konta kosztuje minimum 50$ (że zabezpiecza się tą kwotę, pożyczkę jaką udziela platforma - przynajmnie tak to zrozumiałem). Czy jeśli po jakimś czasie zrezygnuję to dostanę z powrotem te 50$?
Z reguły jest to w pełni bezpłatne ale to nie oznacza, że taka opłata u jakiegoś szalonego brokera nie może wystąpić ;). Poszukaj "darmowego" ;).
Jovan pisze:3. Co się dzieje, jeśli zaczynam ze stanem 50000 a kończę z 49000? ten - 1000 muszę oddać? No i właśnie co to jest ten tysiąc?
Te 50 000 to Twój depozyt, który wpłacasz (na demie daje Ci go broker). Jak stracisz 1000 to o tyle jesteś uboższy - proste.
Jovan pisze:4. W jaki sposób realizuje się zysk? Podaje się numer konta? Ile trwa taka realizacja?
Zlecasz wypłatę w różny sposób w zależności od brokera. Ile to trwa? Zależy od metody i brokera - zazwyczaj od 1 do 5 dni roboczych.
Jovan pisze:5. Czy platformy pobierają jakieś prowizje? Jeśli tak to od czego? Od transakcji, zysku?
Platformy nie. Brokerzy tak. Z reguły od transakcji w postaci spreadu lub prowizji.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Jovan
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jovan »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Pozwolę sobie zadać pytania wyjaśniające bo rozumuję troszkę wolniej ;)

Tak, czytałem e-booki Pana Surdla no i zainspirował mnie :)
2. Przeczytałem, że założenie normalnego konta kosztuje minimum 50$ (że zabezpiecza się tą kwotę, pożyczkę jaką udziela platforma - przynajmnie tak to zrozumiałem). Czy jeśli po jakimś czasie zrezygnuję to dostanę z powrotem te 50$?

Z reguły jest to w pełni bezpłatne ale to nie oznacza, że taka opłata u jakiegoś szalonego brokera nie może wystąpić . Poszukaj "darmowego" .
Chodzi mi o forex.com - z e-booka zrozumiałem, że podaje się numer karty kredytowej, pobierają min. 50$ jako zabezpiecznie i dostaje się te 50000 waluty depozytowej konta. A jak chcę zakończyć przygodę to oddają te 50$?

Jovan napisał:
3. Co się dzieje, jeśli zaczynam ze stanem 50000 a kończę z 49000? ten - 1000 muszę oddać? No i właśnie co to jest ten tysiąc?

Te 50 000 to Twój depozyt, który wpłacasz (na demie daje Ci go broker). Jak stracisz 1000 to o tyle jesteś uboższy - proste.
Czy dobrze zrozumiałem, że jak stracę ten 1000 to gram sobie 49000 i w związku z tym nie ponoszę konsekwencji finansowych? A jedynie ze względu na to, że inwestuję mniej o ten 1000 to i zarabiam mniej?
Jovan napisał:
4. W jaki sposób realizuje się zysk? Podaje się numer konta? Ile trwa taka realizacja?

Zlecasz wypłatę w różny sposób w zależności od brokera. Ile to trwa? Zależy od metody i brokera - zazwyczaj od 1 do 5 dni roboczych.
Czy to oznacza, że to wszystko co jest ponad te 50000, które dostaję, to jest mój zysk? A kto to jest broker? Ta platforma?

Jovan napisał:
5. Czy platformy pobierają jakieś prowizje? Jeśli tak to od czego? Od transakcji, zysku?

Platformy nie. Brokerzy tak. Z reguły od transakcji w postaci spreadu lub prowizji."

Co to dokładnie znaczy?

Dziękuję :))

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Łoooo, wietrzę tu ostrą zadymę!

Za 50$ dają Ci 50 000???
pobierają min. 50$ jako zabezpiecznie i dostaje się te 50000 waluty depozytowej konta.
Czyli dźwignia 1:1000. Mając 50$ kontrolujesz 50 000$. Zyski i straty przekładają się odpowiednio na zabezpieczenie (wspomniane 50$). Kupisz walutę za całość, to drobne zachwianie sprawi, że stracisz wspomniane 50$ zabezpieczenia i nie będziesz w stanie dalej grać.

Każda transakcja musi być zabezpieczona u brokera. Zyski są dodawane do tego zabezpieczenia, a straty są z niego odejmowane. Jeśli braknie depozytu broker zamyka pozycje i nie pozwala otworzyć nowych dopóki depozyt nie zostanie uzupełniony.

Proponuję dłuuuuuugą grę na demo i duuuuuużo czytania, bo nieświadome inwestowanie kończy się świadomym zderzeniem z ziemią.

Na początek polecam przyklejone tematy i po kolei zaliczać punkty:
1. Dźwignia
2. Depozyt, margin, margin call, stop out.
3. Wielkość pozycji, lot, minilot, mikrolot (ze szczególnym wskazaniem na to ostatnie ;) ).
4. Stop loss i dlaczego bez niego ani rusz.
5. Zlecenia natychmiastowe, stop oraz limit.
6. Margin level, zabezpieczenie transakcji.
7. Pips, pary walutowe, korelacja.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Stforex pisze: Kupisz walutę za całość, to drobne zachwianie sprawi, że stracisz wspomniane 50$ zabezpieczenia i nie będziesz w stanie dalej grać.
Dokładnie 0.1% zmiany ceny instrumentu. :lol:

No ale widziałem i takich co dają 1:3000.

Jovan
Bywalec
Bywalec

Czy dobrze rozumiem, że zakładając normalne konto i wpłacając 50$ depozytu, moja strata może max wynieść 50$ bo wszystko powyżej tej kwoty naraża brokera na straty? Być może źle napisałem na początku, ale na forex.com za te 50$ można otrzymać bodajże 10000.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Stforex pisze:Proponuję dłuuuuuugą grę na demo i duuuuuużo czytania, bo nieświadome inwestowanie kończy się świadomym zderzeniem z ziemią.
Dokładnie - taki urok forex - zaletą jest możliwość naprawdę dużego zysku w stosunku do posiadanego kapitału - ale oczywiście działa to w obie strony.

Stforex pisze:Na początek polecam przyklejone tematy i po kolei zaliczać punkty:
1. Dźwignia
2. Depozyt, margin, margin call, stop out.
3. Wielkość pozycji, lot, minilot, mikrolot (ze szczególnym wskazaniem na to ostatnie Wink ).
4. Stop loss i dlaczego bez niego ani rusz.
5. Zlecenia natychmiastowe, stop oraz limit.
6. Margin level, zabezpieczenie transakcji.
7. Pips, pary walutowe, korelacja.
W tydzień opanujesz podstawowe pojęcia i zagadnienia.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Jovan pisze:Chodzi mi o forex.com - z e-booka zrozumiałem, że podaje się numer karty kredytowej, pobierają min. 50$ jako zabezpiecznie i dostaje się te 50000 waluty depozytowej konta. A jak chcę zakończyć przygodę to oddają te 50$?
Nie wiem jak jest w Forex.com, doczytaj na ich stronie.
Jovan pisze:Czy dobrze zrozumiałem, że jak stracę ten 1000 to gram sobie 49000 i w związku z tym nie ponoszę konsekwencji finansowych? A jedynie ze względu na to, że inwestuję mniej o ten 1000 to i zarabiam mniej?
Jak idziesz ulicą i masz 50 000 i nagle postanowisz wyrzucić 1000 to ile masz i co możesz z tym zrobić? :)
To wygląda tak samo.
Jovan pisze:Czy to oznacza, że to wszystko co jest ponad te 50000, które dostaję, to jest mój zysk? A kto to jest broker? Ta platforma?
Tu pozostaje mi polecić przeczytać kolejne kilka książek i postów na forum ponieważ to bardzo podstawowe sprawy i nie ma problemu by znaleźć na nie odpowiedzi samemu. Powodzenia ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Jovan
Bywalec
Bywalec

Dobra to może inaczej zadam pytanie - bo nie bardzo wiem jak mam inaczej je zadać. Czy wchodząc w gre, wpłacając depozyt 50$ gdy odnoszę klapę, tracę tylko te 50$?

A drugie pytanie, która platforma jest na tyle przyjazna dla początkujących, że możecie ją bez wątpienia polecić laikowi?

Diana
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Diana »

Witaj Jovan, też jestem początkująca, nie czytałam jeszcze nawet żadnych ebooków, ale wydaje mi się, że najważniejsze jest zrozumienie pojęcia dźwigni.
Jeśli dźwignia jest np 1:100, to możesz grać kwotą 100 razy większą niż wpłaciłeś. Również Twoje zyski, ale niestety także straty są 100 razy większe niż bez użycia dźwigni.
Osobiście wytłumaczyłam to sobie na przykładzie kantoru. Dajmy na to mam 300 zł, idę do kantoru i kupuję 100 dolarów po kursie 3zł. Po kilku dniach kurs zmienił się na tyle, że mogę sprzedać 100 dolarów po kursie 3,01, czyli zarobiłam 1zł. Ktoś jednak pożycza mi 30000zł pod zastaw 300 (dźwignia1:100) i mogę kupić 10000 dolarów i w ciągu kilku dni zarobić 100zł. Gdybym jednak sprzedała dolary po kursie 2.99, to stracę 100zł. Gdyby kurs spadł do 2.97, to stracę całe 300zł i wtedy osoba, która pożyczyła mi pieniądze natychmiast sprzedaje dolary, żeby nie stracić. Przyjęłam w uproszczeniu, że kurs kupna i sprzedaży jest taki sam, ale wydaje mi się, że przykład dobrze ilustruje sedno sprawy.
Gdybym się jednak myliła proszę doświadczone osoby o poprawienie mnie.

Jovan
Bywalec
Bywalec

Bardzo dziękuję za takie łopatologiczne wytłumaczenie. Nie jestem absolwentem SGH i właśnie taki jezyk jest adekwatny dla tej części forum. Dziękuję jeszcze raz.

Czy dobrze zrozumiałem z postów powyżej, że jeśli źle zainwestuję, to broker może sam zablokować/wyłaczyć transakcję którą rozpocząłem, żeby nie stracić tego co mi "pożyczył"?

ODPOWIEDZ