Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów
- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum
w ea mozesz nazywac sobie zmienne nawet po hebrajskuuefaforex pisze:jako ze w programowaniu jestem ciemna masa mam takie pytanko czy EA mozna pisac w dowolnym języku tzn. polski lub angielski?

pozdrawiam
Andrzej Pierz
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=17967
lub
MathRand
Funkcja losuje liczbę z zakresu od 0 do 32767. Przed wywołaniem funkcji MathRand należy uruchomić generator liczb pseudolosowych za pomocą funkcji MathSrand.
Składnia:
Przykład:
lub
MathRand
Funkcja losuje liczbę z zakresu od 0 do 32767. Przed wywołaniem funkcji MathRand należy uruchomić generator liczb pseudolosowych za pomocą funkcji MathSrand.
Składnia:
Kod: Zaznacz cały
int MathRand()
Parametry
brak
Wartość zwracana
liczba losowa całkowita
Kod: Zaznacz cały
MathSrand(TimeLocal());
// Losuje 10 liczb typu integer
for(int i=0;i<10;i++ )
Print("Wartość losowa ", MathRand());
Będę wdzięczny za wyjaśnienie, za co dokładnie odpowiedzialne są te 2 zmienne?extern double MovingPeriod = 12;
extern double MovingShift = 6;
MovingPeriod - czyli, że do obliczenia średniej ruchomej wykorzystujemy 12 ostatnich sesji? Natomiast nie mam pojęcia za co odpowiedzialna jest MovingShift.
Z góry dzięki.
Po wyzerowaniu Shift, MA przesuwa się w tył, prawdopodobnie o to 6. Idąc tym tropem, odpowiedzialny jest on za przesunięcie w czasie naszej średniej ruchomej, pytanie tylko po co?personov pisze:Prawdopodobnie chodzi o wartość sprzed 6 świec. Ale nazewnictwo nie jest szblonowe. Każdy programista może sobie nazwać co chce i jak chce.
Witam,
nie wiem jak to dobrze opisać ale mam mały problem z EA. Napisałem sobie ea, który używa zig zaka i jakoś sobie radzi. Potem z tego programu wywaliłem zz i wstawiłem adx. Niby otwiera zlecenia lepiej ale występuje coś jakby "zacinanie" się. Jeśli pojawia się sygnał otwarcia pozycji to często ( ale nie zawsze) brak jest reakcji, dopiero jak otworzę okno "ustawienia strategii" i je ponownie zamknę nawet bez zmiany parametrów to wówczas EA zaczyna reagować. Po jakimś czasie znowu się wiesza. Jaka może być przyczyna?
Dla sprawdzenia zrobiłem sobie wskaźnik w ten sam sposób uzywając adx i ten się jakoś nie zacina. Ktoś wie co można zrobić w tej sprawie?
nie wiem jak to dobrze opisać ale mam mały problem z EA. Napisałem sobie ea, który używa zig zaka i jakoś sobie radzi. Potem z tego programu wywaliłem zz i wstawiłem adx. Niby otwiera zlecenia lepiej ale występuje coś jakby "zacinanie" się. Jeśli pojawia się sygnał otwarcia pozycji to często ( ale nie zawsze) brak jest reakcji, dopiero jak otworzę okno "ustawienia strategii" i je ponownie zamknę nawet bez zmiany parametrów to wówczas EA zaczyna reagować. Po jakimś czasie znowu się wiesza. Jaka może być przyczyna?
Dla sprawdzenia zrobiłem sobie wskaźnik w ten sam sposób uzywając adx i ten się jakoś nie zacina. Ktoś wie co można zrobić w tej sprawie?