Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
pablo101
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pablo101 »

zbyszek_w pisze:To wariant zachowania kursu pary na niskim interwale
Cześć Zbyszek.
Mam prośbę. Podpowiesz mi gdzie znajdę trochę informacji nt. formacji harmonicznych. Widzę, że często je rysujesz ale jakoś nigdy nie miałem okazji ich zastosować. Może warto byłoby dołączyć to jako dodatkowy element do mojej analizy technicznej. Z góry dziękuję!!

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

pablo101 pisze:
zbyszek_w pisze:To wariant zachowania kursu pary na niskim interwale
Cześć Zbyszek.
Mam prośbę. Podpowiesz mi gdzie znajdę trochę informacji nt. formacji harmonicznych. Widzę, że często je rysujesz ale jakoś nigdy nie miałem okazji ich zastosować. Może warto byłoby dołączyć to jako dodatkowy element do mojej analizy technicznej. Z góry dziękuję!!
Cześć Pablo

Jak wpiszesz w przeglądarkę formacje harmoniczne znajdziesz dużo materiału.
Dla mnie wyjściowym tekstem był ten:
http://bossa.pl/analizy/techniczna/techniki/geometria/

Generalnie mi formacje harmoniczne zrobiły dotychczas więcej złego niż dobrego. Są świetne, gdy zgadzają się z trendem, natomiast wyrobiły u mnie destrukcyjny nawyk grania pod prąd..
Więc hierarchia :
1. trend
2. trend
3. trend
4. trend , plus PA
5. trend, plus HP

obowiązuje :)

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 17&start=0

jesli chodzi o forum tu jest sporo na temat harmonicznych, chociaz ja sam jestem sceptyczny co do tego podejscia

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

zbyszek_w pisze:Hipotezę zachowania kursu na niskim interwale (1H) przedstawiam na wykresie. Ps. hipoteza to nie "zgadywanie " zachowania rynku, co planowanie w stylu - jak rynek zrobi to, pomyślę o tym, jak zrobi co innego, pomyśle inaczej.
Zbyszek bardzo cenna uwaga, mam to samo zdanie apropo zarzutów przewidywania (zgadywania) poziomów ceny ;-)
Objective perspective, just businiess...

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Gold, czyli PA jest jak bajka, tylko.. ... trzeba to grać

Chcę jeszcze pokazać dzienny wykres EURUSD, a następnie incydent PA na złocie.

EURUSD - dobra , obronna świeca , możliwa korekta, obowiązuje sprzedaż, po sygnale PA. Czekam na możliwość zagrania z trendem (może za tydzień)

Gold.

mieliśmy tu młot jako inside bar kilkudniowej konsolidacji, a następnie false break (fakey setup)w postaci drugiego młotka! Co się dzieje w piątek?
Podaż schodzi w okolice 50% zniesienia drugiego młota i następuje wybuch. Każdy, kto choć trochę gra w stylu Nialsa Fullera, wie, że te pieniądze leżały na ulicy.. Ale... akurat po porażkach na Gold nie śledziłem tego rynku. Nie szkodzi...

Ale (bo zawsze musi być jakieś ale...) dodaję swój rysunek formacji nietoperza, który zmajstrowałem 2 tygodnie temu. Ciekawy jestem, czy złoto zareaguje na poziom domniemanej formacji i czy piątkowy wybuch popytu to ubieranie przed jakimś mega załamaniem tego rynku, czy powrót hossy. Jedno nie ulega wątpliwości - jeżeli ten nietoperek i poziom oporu 1645-1650 zadziała, złoto może wybić się dołem z tych wszystkich wsparć. Biorąc pod uwagę impet świecy z piątku ten scenariusz wydaje mi się w tej sytuacji mało prawdopodobny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
devport
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: devport »

oHej,
zbyszek_w myślimy podobnie co do edka z tym Fibonaccim...
Jednak ja wróciłem do roku 2010 do podobnej sytuacji... i też zakreśliłem sobie Fiba... widać to w załączniku 1 i liniowym 2.

I teraz idąc tokiem proroczym można się spodziewać powrotu ceny do poziomu 1,255 po czym DÓŁ
Dla porównania zrzuty 3

Dalej... znaczna część ludzi twierdzi, że 1,24 = poziom roczny wsparcia...
Wykres liniowy (niedoceniany przez co nie których) pokazuje jako wsparcie poziom 1,236 - 1,237
Kolejna sprawa to mini młoteczek na miesięcznym co może świadczyć o małej korekcie w górę i ponownych spadkach lub o odbiciu od 1,237 i teraz tylko góra.
Dalej idąc koncepcją przestrzeni, nie mamy jej za wiele pod 1,237. Tzn. cena łatwo w dół nie może spaść. Sam Asmodeus w swoim filmie tą koncepcję też przytoczył... jedyna przestrzeń jaką znalazłem to w 1991r., 1992r., 1994r., 2004r. i 2005 r. A jeśli chodzi o górę, przestrzeni do ruchu ceny jest mnóstwo bo od 2010 do dziś...

Czy ktoś widzi to tak jak ja?

Reasumując: najbliższe dni sądzę, że polecimy odrobinę do góry tak na 1,255 (taki prezent na Boże Ciało :) )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Trzeźwym okiem

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Witam!

Jestem tu nowy, więc przepraszam, że się wtrącę i z całym szacunkiem, ale ... nie da się zarabiać na FOREX'ie bawiąc się w czarnoksiężnika i wróżenie z fusów. Nie da się przewidzieć przyszłości, a ten kto próbuje jest bardziej hazardzistą niż Traderem. Sorry jeśli kogoś dotknąłem, ale taka jest brutalna prawda.
To samo dotyczy wszystkich, którzy używają dużo wskaźników jednocześnie na jednym wykresie. To pułąpka i równia pochyła, w która sam wpadłem, ale zdążyłem uciec zanim wyzerowało mi ballance account Jeśli ktoś nie wierzy - nie szkodzi. Rynek sam mu pokaże gdzie jest jego miejsce. A to zaboli.. i to bardzo.
To dwie pierwsze PRAWDY o zawodowym tradingu.

POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Korekta zaraz po przebiciu ważnego poziomu (FBO) jest zawsze możliwa, ale kreślenie Fibo w maju 2010 i wyciąganie z tego jakichkolwiek wniosków odnośnie obecnego tygodnia uważam za chybione.

Pozdrawiam.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

nie miejscie mi za złe

kilku uwag krytycznych:

ArcherWWY

czy potrafisz odróżnić - hipotezę zachowania kursu i projektowanie SWOICH zachowań (a nie rynku), od próby bycia prorokiem ma forex?

Stforex

czy moglibyśmy tu na forum (jak myślę - wśród ludzi, którym na czymś zależy) argumentować dając wykresy, pokazując co , jak i dlaczego? ...
Przecież na pewno jesteś mega doświadczonym graczem, umiesz robić wykresy, pokazać, gdzie tkwi błąd w analizie czy opinii innego gracza?

UWAGA OGÓLNA:

To mnie właśnie zaczyna martwić na takich forach jak nasze : NIEUMIEJĘTNOŚĆ :
a) wzajemnego rozumienia się,
b) podawania racjonalnych argumentów w dyskusji (a nie tylko opinii)
c) robienia czytelnych wykresów (na wiele wykresów nie chce się nawet patrzeć, bo są tak napaćkane, że nie widać nawet zachowania ceny).

Dla mnie wzorem racjonalnej polemiki jest Commax..

Jak się nie zgadza, robi wykres opozycyjny, wypisuje na nim pytania (ot choćby jak w czasie naszej dyskusji o kablu 2 tygodnie temu). Oczywiście Commax nie jest jedyny, ale dla mnie jest pozytywnym punktem odniesienia w kwestii racjonalnej dyskusji na forex.

Ps. Jeżeli kogoś uraziłem - nie to było moją intencją, tylko zachęta do refleksji na temat form uczestniczenia w forum

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

czy moglibyśmy tu na forum (jak myślę - wśród ludzi, którym na czymś zależy) argumentować dając wykresy, pokazując co , jak i dlaczego? ...
Poczułem się, jak w urzędzie skarbowym, gdzie mam udowodnić urzędnikom, dlaczego uważam, że samowola urzędnicza jest błędem i że nie jestem ani milionerem ani koniem.

Nie będę robił kontr-analizy, ponieważ nie gram na EUR USD, a na wykresy kolegi spojrzałem z ciekawości. Prosił o zdanie, przedstawiłem je.

Dlaczego realizacja zysków jest możliwa po przebiciu ważnego poziomu? Ponieważ stoi pod nim wiele stop orderów, na których można złapać pożądaną płynność.

Nie widzę żadnego uzasadnienia, dla kreślenia fibo w taki sposób, jak u kolegi na rysunkach.
Kreślenie Fibo w 2010 r. nie ma dla mnie sensu ponieważ mamy 2012 rok. Powinniśmy grać to, co jest dziś - gra na historii jest mało dochodowa. Oczywiście, fajnie jest wyszukiwać sobie różne wzory i zależności po lewej stronie, ale jest to zajęcie absolutnie bezproduktywne.
Przecież na pewno jesteś mega doświadczonym graczem, umiesz robić wykresy, pokazać, gdzie tkwi błąd w analizie czy opinii innego gracza?
Nie ma nic pewnego... ;)

EDIT:
Kolega przeskoczył pobieżnie 20 lat, żeby dojść do wniosku, że będzie "minikorekta". Proponuję jednak pewną adekwatność czasową. Albo analizujemy cenę w odniesieniu do okresu, albo okres w odniesieniu do ceny. A nie historię wspólnej waluty, żeby określić co będzie w tym tygodniu. ;)

ODPOWIEDZ