ekonomia? bez logiki?
za malo pieniedzy
mozna umrzec ze smiechu, niezla rozkmina, niemcy wypuszczaja obligacje zero procentowe i one schodza jak swierze buleczki kilka miliardow euro, to z tego braku??, usa emituje kolejne warte tryliony dziliony i gaziliony i one tez schodza, pieniedzy na rynku jest monstrualna ilosc, ale odkad panstwa wziely na siebie redystrybucje niech klopocza sie same, 100 lat temu przedsiebiorcy, zamiast kupowac zerooprocentowane obligacje budowaliby fabryki, dzis przelewaja z pustego w prozne, kazdy ogladal ziemie obiecana, dzis borowiecki nie budowalby fabryk i nie tworzyl, ok slabo oplacanych ale jednak miejsc pracy, dzis by spekulowal, o prostu zyjemy we wspanialych? ciekawych czasach, komuna wziela na swoje barki zbyt duzo, i musiala upasc, teraz panstwa demokratyczne, nakladaja podatki i biora na siebie odpowiedzialnosc za wzrost, tylko jak sie nie uda to placa, biedni podatnicy, bogaci maja obligacje,( od miliarda czy dwoch euro to nawet jeden procent rocznie spokojnie wystarczy), a za te obligacje placa ci biedniejsi platnicy podatku dochodowego, po prostu sam jestem ciekaw jak to sie skonczy:):)

Tutaj macie fajny przykład Kapitalizm vs. Socjalizm
http://moraine.salon24.pl/318419,europa ... -do-trumny
Takich przykładów na świecie jest bardzo dużo, są takie miejsca na świecie gdzie praca (dobrze płatna) szuka ciebie a nie ty pracy ale o takich miejscach nie poczytacie w lokalnej gazecie.
Widziałem już tak dużo wykładów na temat kapitalizmu vs. socjalizmu że nie mam już żadnych wątpliwości.
Tym bardziej że to wszystko jest poparcie wieloma przykładami z historii oraz z czasów obecnych. Kapitalizm działa i to nieźle, socjalizm zawsze bankrutuje.
Widzę że cugan tutaj często cytuje prof. Rybińskiego który też jest wolnorynkowcem tak jak i wielu innych znanych osób w Polsce. Ktoś kiedyś na jednym z wykładów zadał mu pytanie co by było gdyby wybory wygrał Korwin Mikke - ten się chwilę zastanowił i powiedział że przez 3 miesiące w polsce wszystko było by wywrócone do góry nogami a potem wzrost pkb 25% rocznie.
Ja nie mam co do tego żadnych wątpliwości jednak w takim kraju jak Polska przeprowadzenie takiej rewolucji gospodarczej spowodowało by że połowa narodu umarła by z głodu ponieważ ilość ludzi uprzywilejowanych w tym kraju jest bardzo duża. Tak samo jest bardzo duża liczba osób korzystając z możliwości jakie daje scojalizm oraz cała szajka złodzii co wychodzi na to samo. Oraz bardzo duża liczba osób wychowana przez komunę - ci ludzie nadal wierzą że pieniądze spadają z kosmosu w skrzynkach i że tylko rząd posiada specjalne urządzenie które jest w stanie przechwytywać te skrzynki i następnie wszystkim rozdawać.
To nie ten kraj i nie ci ludzie do takich rewolucji gospodarczych.
Tutaj na zaprezentowanym linku jest przykład aż za mocny bo tam jest nawet "policja" prywatna. Ale co z tego skoro to wszystko działa a ponarzekać wtedy nie można bo kogo obwinisz?
Mówi się że my polacy lubimy narzekać tak? A jak by wyglądała sprawa i czym by się karmiły media gdyby wszystko było prywatne? Na co wtedy by można było narzekać skoro wszystko by działało sprawnie?
Niech zrobią taki eksperyment w polsce, niech wydzielą teren wielkości np. 3x warszawa i niech tam nie działa rząd polski. Po roku zobaczycie prawdziwy XXI wiek.
Wszędzie gdzie jest wolna ręka i rząd nie może i wręcz nic nie robi i nie przeszkadza - takie miejsca rozwijają się w tempie i jakości o której socjal idioci mogą tylko marzyć.
Ja jestem przeciwnikiem socjal demokracji aż do samego końca mojego albo jej.
Długo czekałem na tego typu newsy:
http://webhosting.pl/Blueseed.libertari ... ego.swiata
Już dawno mówiłem, zebrać się i budować sobie własne państwa na wodach międzynarodowych, jak widzę już pomysły powstają aby robić takie sztuczne wyspy itd.
Może zostanę (demokratycznie
) wybrany na prezydenta jednej z takich wysp - jak myślicie? hehe

http://moraine.salon24.pl/318419,europa ... -do-trumny
Takich przykładów na świecie jest bardzo dużo, są takie miejsca na świecie gdzie praca (dobrze płatna) szuka ciebie a nie ty pracy ale o takich miejscach nie poczytacie w lokalnej gazecie.
Widziałem już tak dużo wykładów na temat kapitalizmu vs. socjalizmu że nie mam już żadnych wątpliwości.
Tym bardziej że to wszystko jest poparcie wieloma przykładami z historii oraz z czasów obecnych. Kapitalizm działa i to nieźle, socjalizm zawsze bankrutuje.
Widzę że cugan tutaj często cytuje prof. Rybińskiego który też jest wolnorynkowcem tak jak i wielu innych znanych osób w Polsce. Ktoś kiedyś na jednym z wykładów zadał mu pytanie co by było gdyby wybory wygrał Korwin Mikke - ten się chwilę zastanowił i powiedział że przez 3 miesiące w polsce wszystko było by wywrócone do góry nogami a potem wzrost pkb 25% rocznie.
Ja nie mam co do tego żadnych wątpliwości jednak w takim kraju jak Polska przeprowadzenie takiej rewolucji gospodarczej spowodowało by że połowa narodu umarła by z głodu ponieważ ilość ludzi uprzywilejowanych w tym kraju jest bardzo duża. Tak samo jest bardzo duża liczba osób korzystając z możliwości jakie daje scojalizm oraz cała szajka złodzii co wychodzi na to samo. Oraz bardzo duża liczba osób wychowana przez komunę - ci ludzie nadal wierzą że pieniądze spadają z kosmosu w skrzynkach i że tylko rząd posiada specjalne urządzenie które jest w stanie przechwytywać te skrzynki i następnie wszystkim rozdawać.
To nie ten kraj i nie ci ludzie do takich rewolucji gospodarczych.
Tutaj na zaprezentowanym linku jest przykład aż za mocny bo tam jest nawet "policja" prywatna. Ale co z tego skoro to wszystko działa a ponarzekać wtedy nie można bo kogo obwinisz?
Mówi się że my polacy lubimy narzekać tak? A jak by wyglądała sprawa i czym by się karmiły media gdyby wszystko było prywatne? Na co wtedy by można było narzekać skoro wszystko by działało sprawnie?
Niech zrobią taki eksperyment w polsce, niech wydzielą teren wielkości np. 3x warszawa i niech tam nie działa rząd polski. Po roku zobaczycie prawdziwy XXI wiek.
Wszędzie gdzie jest wolna ręka i rząd nie może i wręcz nic nie robi i nie przeszkadza - takie miejsca rozwijają się w tempie i jakości o której socjal idioci mogą tylko marzyć.
Ja jestem przeciwnikiem socjal demokracji aż do samego końca mojego albo jej.

Długo czekałem na tego typu newsy:
http://webhosting.pl/Blueseed.libertari ... ego.swiata
Już dawno mówiłem, zebrać się i budować sobie własne państwa na wodach międzynarodowych, jak widzę już pomysły powstają aby robić takie sztuczne wyspy itd.
Może zostanę (demokratycznie

- Mighty Baz
- Pasjonat
My budujemy oni burzą .......co ?.................. STADIONY
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid= ... SfYB6pE3fY
Przykład :
ekonomia? bez logiki?

Przykład :
ekonomia? bez logiki?
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
Ciekawi mnie rozwiązanie tego problemu, tzn na czym ona zarabia? jak Cię obronią, czy znajdą Twój kradziony samochód to dostajesz rachunek? A z drogami? masz czip i aucie i na drodze i raz w miesiącu dostajesz rachunek za przejechane kilometry ....pawelklos pisze:.... bo tam jest nawet "policja" prywatna....
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!
Tak myślę!
Zarabia na zapewnieniu bezpieczeństwa, czyli to co normalna policja.BOCZEK pisze:Ciekawi mnie rozwiązanie tego problemu, tzn na czym ona zarabia?
To zależy jak się dogadali - możliwe że opłata zryczałtowana.BOCZEK pisze: jak Cię obronią, czy znajdą Twój kradziony samochód to dostajesz rachunek?
Drogi są zapewne darmowe. Jak jedziesz do hipermarketu to płacisz za przejechanie do niego? nie. U mnie w mieście powstało tyle hipermarketów i za każdym razem budują taką infrastrukturę że hej. To jest normalne że jak masz firmę to chcesz aby klient mógł do niej dojechać bez problemów. I tak samo jest w tym przypadku, jest to miasto a więc firma koło firmy i budują swoje drogi co daje łącznie sieć dróg. A jak coś się gdzieś popsuje to wzywają prywatną firmę i naprawia bo jest to w interesie każdego.BOCZEK pisze:A z drogami? masz czip i aucie i na drodze i raz w miesiącu dostajesz rachunek za przejechane kilometry ....
Tam wszystko jest prywatne!!!