Filozoficznie o trendzie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
David_Plavko
Gaduła
Gaduła

Filozoficznie o trendzie

Nieprzeczytany post autor: David_Plavko »

Witam serdecznie.

Mówi się, że w trendzie każda, nawet najgłupsza, metoda potrafi zarobić. Zatem sprawdźmy tą tezę.

Na początek podstawowe założenia dziennika:
1.Istnieją dwa rodzaje rynku :
- Beztrendowy
- Trendowy :
a)Wzrostowy
b)Spadkowy
2.Rynek wykonuje cykl: -> Trend -> BrakTrendu -> Trend -> BrakTrendu

Wydaje się być proste, lecz jak zdefiniować owe rodzaje rynku ? I to właśnie na tym chciałbym się skupić, tworząc ten dziennik. Jeżeli macie wolną chwilę, napiszcie kilka słów, lubię poznawać nowe punkty widzenia.

Odnośnie reguł zajmowania i prowadzenia pozycji:
- Wchodzę gdy określę dany typ rynku, zgodnie z trendem.
- Wychodzę gdy dojdzie do mnie, iż rynek zaczyna się konsolidować, bądź zmierzać przeciwko nam.
-Nie staram się przewidzieć przyszłości.

Grę zaczynam po weekendzie.
Dziennik prowadzony z gry na koncie rzeczywistym.
Większość pytań dozwolona :P
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, 20:44 przez David_Plavko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Czym jest trend? Jest zjawiskiem obiektywnym czy subiektywnym?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

David_Plavko pisze:1.Istnieją dwa rodzaje rynku :
- Beztrendowy
- Trendowy :
- Horyzontalny.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Stforex pisze:Czym jest trend? Jest zjawiskiem obiektywnym czy subiektywnym?
Zdecydowanie subiektywnym;-)

Np. gdy koło mojego domu na zakazie staje jeden samochód , potem drugi, to nastęny ma przekonanie graniczące z pewnością, że jest taki trend i za moment stoi dziesięć samochodów ;-)
Objective perspective, just businiess...

David_Plavko
Gaduła
Gaduła

Esco pisze: - Horyzontalny.
Uznajmy, na potrzeby tego dziennika, iż trend horyzontalny zalicza się do rynku beztrendowego(bez wyraźnego kierunku).

Stforex pisze:Czym jest trend? Jest zjawiskiem obiektywnym czy subiektywnym?
http://www.forex-nawigator.biz/trendy.php pisze: Trend można zdefiniować, jako utrzymywanie się przez pewien czas tendencji kursu do zmian w danym kierunku.
Wszystko jest subiektywne, wynika z naszego poznania, wyobrażeń i chęci. Należy więc, wypracować takie metody, które pozwolą nam w jak największym stopniu spojrzeć na sprawę obiektywnie.

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

Filozofem żeś czy co, że nazwę zawżdy nietrywialną zastosowałeś w tytule wątku tego :?:

David_Plavko
Gaduła
Gaduła

expedient warzywniaka pisze:Filozofem żeś czy co, że nazwę zawżdy nietrywialną zastosowałeś w tytule wątku tego :?:
Nie, posiadam wykształcenie techniczne. Nazwa taka a nie inna, gdyż jakąś trzeba było wydumać. Uznałem, że "filozoficznie", będzie odpowiednią nazwą, gdyż elementy strategii będą zmieniać się wraz ze mną, moimi poglądami na rynek itp.

Dziś chciałbym napisać kilka słów na temat mojego wyznaczania typu rynku, oraz jego kierunku. Tak jak pisałem wcześniej, chciałbym aby były to metody jak najbardziej obiektywne. Tak więc, będę opisywał metody, oraz powody dla których je wybieram bądź też nie.

Na początek, określenie rynku:
-Beztrednowy (horyzontalny): Cena zawiera się pomiędzy dwoma poziomami, przebijając średnią ruchomą w krótkich odstępach czasu.
-Trendowy: Cena zawiera się w wyznaczonym kanale trendu, znajdując się większość czasu ponad/pod średnia ruchomą, nie przebijając jej.

Z tych definicji, rodzą się dwa pytania: Jak rysować kanał trendu, oraz jaka średnia ruchoma będzie odpowiednia. Kanał, jest dla mnie dość specyficznym narzędziem, bowiem rysując go, musimy wybrać dwa punkty podstawy, trzeci musi nam potwierdzić prawidłowość narysowanego kanału. Tak wiec, do czasu potwierdzenia, nasz kanał jest tylko tworem naszych pragnień. Mało tego, nawet, gdy potwierdzimy go trzecim punktem, czy odbicie po raz czwarty na pewno się zdarzy? Dochodzę do wniosku, że szkoda tracić czas na jego rysowanie.

Przejdę teraz do średniej. Tylko jaką wybrać? Prostą, wygładzoną a może ważoną? Podpowiedzią dla mnie jest fakt, iż bardziej prawdopodobne jest kontynuowanie trendu, niż jego zwrot. Nie mniej, wykrywanie korekt trendu jest równie istotne, więc zastosujemy zarówno średnią wygładzoną(dla określenia ogólnego kierunku) oraz średnią ważoną dla zabezpieczania zysków.

Tyle pisania na dziś. Mam nadzieję, że kogoś zainteresują moje relacje i będzie chciał ze mną podyskutować. Jak widać, będę prowadził dziennik raczej w rodzaju pamiętnika przemyśleń, tak abym mógł odnaleźć się po kilku tygodniach w sprawach, które już przemyślałem.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

David_Plavko pisze: Jak rysować kanał trendu, oraz jaka średnia ruchoma będzie odpowiednia.
Być może narzędzie kanału odchylenia standardowego będzie odpowiedzią na to pytania

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

David_Plavko pisze:Jak rysować kanał trendu
Jak byś nie narysował, będzie dobrze ;-)
oraz jaka średnia ruchoma będzie odpowiednia
Myślę, że ze średnimi można dać sobie spokój, nie są potrzebne.
Tak wiec, do czasu potwierdzenia, nasz kanał jest tylko tworem naszych pragnień
Wszystko, co narysujemy na wykresie jest tworem; może nie tyle pragnień, ile wyobraźni ;-)
gdy potwierdzimy go trzecim punktem, czy odbicie po raz czwarty na pewno się zdarzy?
Na foreksie nigdy nie ma "na pewno". Jest tylko prawdopodobieństwo.
Dochodzę do wniosku, że szkoda tracić czas na jego rysowanie.
W zasadzie tak ;-) Chociaż często się zdarza, że cena porusza się jednakw jakimś wyobrażonym kanale, szczególnie, jeśli narysuje go sobie gościu, który rzuca na rynek miliardy ;-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Dlaczego trend miałby się trzymać niezmiennie w jakimśtam kanale?

Średnia to, moim zdaniem, bardzo dobry pomysł.

ODPOWIEDZ