reptile pisze:
Ciekawy problem.. realny..
Jeśli nie kłopot opisz takie 2 przypadki.. co to za rady były?
Zaczynając od grania na TFach,poprzez narzedzia...
Przykładowo,szkoła skalpingu sugeruje h1(bądź h4),->m5->m1.
Skupiając się na niższych tfach,nie ma się za bardzo pojęcia czy cena może polecieć na 40 pips,czy na 5,a może właśnie w tym momencie na innym TF pakują się w drugą stronę i wybiją tego 10 pkt SL.
Nie potrafiłem się przestawić na wyższy TF,mimo coraz więcej czytam o tym,że m1 to 1 ziew i połowa na SLach.
Inny wspominał że m1 mam sobie wybić z głowy(w sumie teraz to rozumiem)-m1 to bardzo groźna zabawka,można strasznie umoczyć,jednak jak się go opanuje,można z niewielkim SL łapać piękne ruchy.
Co do narzedzi to standard.Jeden mówi S/R i LT i nic więcej,inny kontruje że LT mam sobie nie zaprzątać głowy.Żebym skupił się na fibo,znowu ten pierwszy mówi że fibo nie jest mi potrzebne.
Z czasem wychodzi że SR jest wart tyle samo,za to są pewne obszary,na których z jakiegoś powodu cena od x lat pięknie reaguje.
reptile pisze:
Mi to pachnie brakiem ogólnego planu na "zagrania",nierozumne łapanie okazji.. bo jakiś patern,sygnał.. i pewnie nie nadaje priorytetów poszczególnym ruchom na danym TF.
Dokładnie tak jest,nie ma planu...na podstawie pewnych setupów,które mi się kojarzą oceniam jak to się może skończyć.
reptile pisze:
Songo89K pisze:,tylko staram się zrozumieć sentyment
jak to robisz?
Nie mam jak wrzucić screena,ale przykładowo,
zaznaczam obszar na edku z wczoraj,
górę ogranicza poziom 1,2600-1,2592
dół : 1,2525-12520
Bardzo ładnie widać jak cena reaguje na te obszary,odpychając każdy ruch,po czym wraca i daje możliwość zajęcia pozycji.
Po 10 cena próbowała przebić górną bandę,jednak bardzo szybko zwolniła impet,robiąc mała cofkę i odbiła w dół.
Za chwile kolejna cofka w okolice 1,2592 i odbicie jeszcze bardziej dynamiczne,utwierdzające że zdecydowanie bronią poziomu,i chcą spadać.
Aktualnie cena nie robi nowego dołka,więc daje do myślenia,jednak stoi za Nami bardzo mocny trend spadkowy,i warto przestawić na BE i czekać na rozwój.
Widzę potencjał,byle mieć pewne zasady i trzymać się ich,jednak jak stwierdzić czy to dobre zasady...
Stforex,
ale jak zdobyć zaufanie do własnego planu?
Dzięki za zainteresowanie.
Próbuje grać teraz tak jak piszę,głownie patrzę na 15,i interesują mnie przede wszystkim ostatnie dni.