Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Esco pisze:Nie pierwszy raz w ostatnich tygodniach czytam plotki o dużym przepływie kapitału z obligacji w akcje giełd europejskich.
Zawsze myślałem, że jak awersja do ryzyka maleje do Euro powinno iść do góry
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Na EUR jakaś masakra. Kangur idzie do góry, SP500 idzie do góry, złoto idzie do góry, indeks dolara zleciał na pysk, a EDek w dół ;)

Może ktoś mądrzejszy ode mnie potrafi to wyjaśnić ;)

PS. Gdybyście mieli jakieś ciekawe spostrzeżenia odnośnie swoich ulubionyuch walut, intrygującego układu ceny, etc. to wrzucajcie śmiało.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Spójrz na crossy. Euro osłabia się na całym rynku a cad aud i nzd rosną szybciej w stosunku do euro niż do dolara.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

BO czy FBO? Oto jest pytanie :wink:

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dzięki Little Scalper!
Na H1 pod "1" i "3" widzę ładne podwójne dno.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Zauważyłem, że na SP500 ładnie działają SR-y i ZL. Do tej pory sądziłem, że jest to raczej rynek, na którym dominują LT i kanały, ale widzę, że Fibo i poziomy też ładnie pasują :).

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

Stforex tak z ciekawosci zapytam :)
ilu szablonow uzywasz?
bo gdzie nie spojrze na twoje screeny na forum za kazdym razem inny styl i inne kolory na wykresie hehe
pozdroo
:)
Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Stforex pisze:Zauważyłem, że na SP500 ładnie działają SR-y i ZL. Do tej pory sądziłem, że jest to raczej rynek, na którym dominują LT i kanały, ale widzę, że Fibo i poziomy też ładnie pasują Smile.
Wszak naturalnym środowiskiem powstania tych narzędzi były rynki akcyjne. (Pomijając ZL.)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

seba pisze:Stforex tak z ciekawosci zapytam :)
ilu szablonow uzywasz?
bo gdzie nie spojrze na twoje screeny na forum za kazdym razem inny styl i inne kolory na wykresie hehe
pozdroo
:)
Hehe, dobre pytanie ;). Zmusiło mnie do zastanowienia się, czy to w ogóle ma znaczenie. Pierw chciałem napisać, że to nie ma znaczenia. Cena to cena. Co tam kolor czy wielkość słupka. Ale po chwili namysłu dochodzę do wniosku, że używam różnych szablonów, ponieważ ma to znaczenie.

Gram przemiennie na dwóch różnych komputerach, dlatego poszczególne szablony nieco się różnią, tak samo rozdzielczość screenów. Ale są też pewne zasady w tym szaleństwie ;)

Mam trzy rodzaje ustawień wykresu:
1) M15 słupkowy z dużym oddaleniem, żeby mnie świece nie zmylały. Liczą się tylko swingi, konsolki, dynamika ruchu ceny. Mam na nim dwie bandy z dwóch różnych TF (jedna faluje wewnątrz drugiej, fajnie widać trend i korekty). Używam go do wejść.
2) świecowy H4-D1. Szukam impulsów, ZL, S/R, prognozuję kierunek.
3) słupkowy M15-H1 (ten zielono-czarny). Czysty wykres - po prostu usuwam siatkę i zlecenia ze standardowego szablonu, żeby mnie nie rozpraszały. Dobrze rysuje się kreski na takim.

Kolory są o tyle istotne, że ułatwiają rozeznanie jaki instrument oglądam.
Złoto - żółte i pomarańczowe świece na czarnym tle
SP500 - niebieskie świece wzrostowe.
Waluty (co do zasady tylko Kangur) - czarno-biały, przejrzysty.
Wszak naturalnym środowiskiem powstania tych narzędzi były rynki akcyjne. (Pomijając ZL.)
Zawsze sądziłem, że indeks to jest wyśredniony jakoś kurs wszystkich spółek - pochodna ich wyceny. Dlatego przywiązywałem większą wagę do trendów niż do poziomów.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Sforex zobacz sobie ten poziom na Kablu, wyszedł tylko kilka pipsów poza kreskę, ja tak nie gram, ale mam wyznaczone żeby wiedzieć jak rozwija się sytuacja. Nawet w DT napisałem, że jesteśmy na wsparciu potem poszło chyba z 70 pipsów do góry.

ps w tym miejscu można było też obserwować Oandę tak jak pisze Daro poziomy tam i na wykresie się pokrywały.

Zablokowany