mike_05 pisze:
Jeszcze jeden z 1H. Zwróćcie uwagę na to, kiedy powstają długie świece. Wbrew temu co pisał greenhaze, ze ważne poziomy przebija koncentracja silnych zleceń, tu jakby one powstawały z powodu... braku zleceń.
Tylko co ten wskaźnik przedstawia?
Bo ja to właśnie zrozumiałem tak jak to widać na Twoim screenie.
Wchodzi sporo zleceń,wybija cene...A potem łapie wszystkich co byli w shortach na SL i to właśnie pcha cenę tak wysoko.
O braku zleceń również Greenhaze pisał.Brak zleceń z jednej strony(czyt.short/long).
Dla mnie wszystko się zgadza -chyba że Greenhaze nie zrozumiałem.
Inna sprawa...tak na marginesie...
Interesują Nas WAŻNE POZIOMY,na Twoim screenie tylko ostatni prostokąt jest w odpowiednim miejscu.Dlaczego tak mało zleceń?bo siedzą już w longach od 100-200 pips.
Mike te screeny dokładnie potwierdzają to co pisze GH tyle że koncentracja jest nie w silnym ruchu momentum ale w miejscu w którym ten ruch może załatwić sobie płynność. Nie będzie żadnego ruchu w górę jeśli nie zdjęte zostaną wszystkie zlecenia sell w tych strefach. Widać to gdy obserwuje się ruch na bieżąco cena lubi przeskakiwać po kilka czasami kilkanaście pipsów - tam po prostu nie ma zleceń które mogłyby zaspokoić ten popyt.
Pisałem już o tym istotna jest nierównowaga a po to aby taka zaistniała cena musi stoczyć walkę parując ze sobą zlecenia sell i buy. Wygrywa ten komu zostanie jeszcze trochę sił.
Screen vol_cena to idealny przykład. Skala 1m może trochę za niska ale nie dlatego że tam to działa inaczej, tylko dlatego że na niskich TFach wszystko dzieje się szybko, bardzo szybko, często trader nie nadąża za zmianami i np. skupia się na informacji która już jest passé lub przynajmniej traci na znaczeniu. Strefa 1,3233-1,3236 to strefa wymiany to tam koncentrują się zlecenia, to tam mądre pieniadze budują swoją przewagę, koncentrują się "silne ręce" koncentrują się po to aby zaspokoić "detalistów" i poprowadzić ruch przeciwko nim ( któremu sami zapewnili płynność ) . Od tego miejsca większość uczestników jest już na minusie.
Poniżej masz strefę z której ruch się rozpoczął tam więc musiała istnieć przewaga długic pozycji, może nadal tam jest ?
Jeszcze krótki komentarz. Daro wkleił link na temat heurystyk jakim posługujemy się w ocenie sytuacji na rynku, nie czytałem ale jestem pewien że jest tam mowa o potrzebie zracjonalizowania każdej sytuacji, każdej informacji. Mam wrażenie że to jest problemem większośći ludzi w tym wątku - potrzeba określenia od A do X zestawu warunków na których można popracować i wyciągnąć wzór na cenę. Nie tędy droga, rysowanie wsparć oporów też nie daje 100% poprawności przewidywań, korzystanie ze wskaźników tym bardziej............
Ostatnio zmieniony 23 maja 2012, 09:52 przez RoLudlum, łącznie zmieniany 1 raz.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
Nawet wolumen w MT4 może dać dużo informacji nie o wielkości zleceń ale o nierównowadze. Bo jeśli mamy jazdę w górę a równocześnie pokazuje nam że w tym czasie było 10 razy mniej kwotowań niż w poprzednich świeczkach to jest to informacja o tym że w tym miejscu była bardzo duża nierównowaga zleceń ( dokładniej brakowało tych ustawionych przeciw ruchowi ). Osobiście tylko na tej podstawie nie podejmowałbym żadnych decyzji ale to też może być isttna informacja
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
Skąd Vol?
Autor nie wskazuje wprost. Skoro sprzedaje dostęp do ticków, musi mieć dobre źródło. Jakoś wskazuje mi na Routersa, ale to tylko domysł. Wysłałem maila z zapytaniem.
Sory,
tam nie ma volumenu, musiałem brać albo z MT4 przez plugin, albo z Interactive Brokers przez plugin tylko zmieniona nazwa pary.
Tu jest fragment pobrany z IB z oryginalną nomenklaturą nazwy.
Dodano po 38 minutach:
1H
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
Jestem ciekawy czy oni po prostu oprogramowują pomysł traderów, czy jest już to naprawdę wyższa matematyka nie mająca nic wspólnego z AT, szkoda, że nigdy się nie dowiemy.