Pitval Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
pitval
Uczestnik
Uczestnik

Pitval Journal

Nieprzeczytany post autor: pitval »

Witam,
postanowiłem założyć publiczny dziennik swoich poczynań na prywatnym rachunku, w celu podzielenia się swoją wiedzą i przede wszystkim niewiedzą (która liczę że będzie przez niektórych sprostowana).

Jestem młodym traderem, na rynku forex obecny od ponad 3 lat i te trzy lata poświęciłem głównie na obeznanie się z rynkiem i złapanie jakiegokolwiek doświadczenia.

Teraz konkrety:

Depozyt: 1350$
Instrumenty: EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, AUD/USD, USD/CHF
Sposób inwestowania: ręczny, głównie intraday (w pewnych przypadkach dopuszczam zostawienie pozycji na dłużej niż 1 dzień)
Stop lossy: raczej wąskie, w zależności od sytuacji od 7 do 20 pips
Take-profity: niesprecyzowane, w zależności od sytuacji.
Sposób analizy: techniczna, ale biorę pod uwagę dane makro, mogące zakłócić analizę techniczną.

Strategia:
Niewielka ilość transakcji, otwarcie pozycji w momencie wystąpienia jednego z czterech sygnałów (nie będę tutaj opisywał i pokazywał każdego z nich - to wyjdzie z czasem, gdy będę zamieszczał screeny i opisy z transakcji).

1. Wybicie z formacji konsolidacyjnej (prostokąt, trójkąt, flaga, klin)
2. Odbicie od linii kanału (średnioterminowego i długoterminowego)
3. Przebicie kanału trendowego (średnioterminowego i długoterminowego)
4. Odwrócenie trendu przy pojawieniu się formacji podwójnego lub potrójnego szczytu/dołka

Tyle na początek, liczę na komentarze w przyszłości, szczególnie te "dyscyplinarne", bo zdaje sobie sprawę, że robię jeszcze sporo błędów.

I jeszcze link do myfxbook'a: http://www.myfxbook.com/pl/members/soni ... unt/310272

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Witaj,

myślę, że po trzech latach masz już na tyle ugruntowaną wiedzę, że wielu z nas z niej skorzysta ;)

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Widze ze to bedzie kolejny ciekawy dziennk . Mam tylko dwa pytanka :
Na jakich interwalach analizujesz i wchodzisz w pozycje ?
pitval pisze:1. Wybicie z formacji konsolidacyjnej (prostokąt, trójkąt, flaga, klin)
2. Odbicie od linii kanału (średnioterminowego i długoterminowego)
3. Przebicie kanału trendowego (średnioterminowego i długoterminowego)
4. Odwrócenie trendu przy pojawieniu się formacji podwójnego lub potrójnego szczytu/dołka
Jesli dobrze mysle to brakuje punktu numer 5 , czyli gra tylko z trendem albo w wiekszosci przypadkow ?
Czekam na screeny z wejsciami i oczywiscie powodzenia .
Pozdrawiam .

pitval
Uczestnik
Uczestnik

Wirus pisze:Witaj,

myślę, że po trzech latach masz już na tyle ugruntowaną wiedzę, że wielu z nas z niej skorzysta ;)
Tak i nie... w sumie to mój obecny stan "wiedzy" jest na bardzo podobnym poziomie jak dobre 2 lata temu, ale teraz na plus przemawia moje doświadczenie, bo tego chyba brakowało na początku.
rabit pisze:Na jakich interwalach analizujesz i wchodzisz w pozycje ?
Biore pod uwage wszystkie interwały od M1 do MN. Na tych największych zaznaczam najważniejsze widoczne poziomy cen i określam długotrwałe trendy (o ile takie rzucają się dość mocno w oczy). Na H1 i H4 rysuje sobie kanały średnioterminowe i często patrze jak zamykają się świece, szczególnie "kolosy" na H4 często mnie utwierdzają w przekonaniu że nie warto za wcześnie zamykać pozycji. Głównie na M5 - M30 szukam formacji konsolidacyjnych, natomiast na M1 szukam już tego kluczowego kliknięcia w otwarcie pozycji, żeby złapać je po najbardziej korzystnej cenie.
rabit pisze:Jesli dobrze mysle to brakuje punktu numer 5 , czyli gra tylko z trendem albo w wiekszosci przypadkow ?
Tak, coś w tym jest, aczkolwiek każdy to może inaczej rozumieć. Ja analizuje wszystkie interwały, więc często jest tak że na M1 jest krótka hossa, na M15 i M30 można się doszukiwać bessy, a na D1 jest mocna hossa. Jeśli miałbym to bardziej sprecyzować to głównie doszkuje się trendu krótko-średnioterminowego na M5-M30 i staram się grać na nim, aczkolwiek to nie jest ścisła zasada do której zawsze się stosuje.

pitval
Uczestnik
Uczestnik

No to czas zamieścić pierwszą transakcje. Będę się starał w przyszłości pisać post zaraz po otwarciu pozycji, a nie dzień po zamknięciu, ale bardzo często nie mam na to czasu, więc proszę o wybaczenie ;)

Obrazek

Zastosowałem się tu przede wszystkim do pierwszego założenia ze strategii (Wybicie z formacji konsolidacyjnej (prostokąt, trójkąt, flaga, klin)).
Założenia do otwarcia pozycji przy pojawieniu się owych formacji:

Otwarcie pozycji może nastąpić w trzech sytuacjach:
a) W momencie przebicia formacji o kilka pips (dołem – SHORT, górą – LONG)
b) W momencie retestu poziomów przy których cena wybiła się z formacji
c) W momencie odbicia się od dolnej granicy formacji (LONG), górnej granicy formacji (SHORT)

TP: minimum 80% wysokości formacji
SL: (a) 5-10 pips od linii którą przebiło, (b) 5-15 pips od linii która stanowi wsparcie (c) 5 – 10 pips od linii ograniczającej formacje

Na załączonym obrazku widać konsolidacje (prostokąt) kilkudniowy. Górną granice testowali aż sześć razy i się przebić nie mogli, doszło też tam do fałszywego wybicia (1), ale pojawiły się tam dwie dobre spadające gwiazdki, lecz nie zająłem tam pozycji, ze względu na dane makroekonomiczne które były za kilkanaście minut. Silny ruch w dół i wybicie dołem z prostokąta (2) w miarę trwale wybili bo dość długo cena była poniżej dolnego ograniczenia prostokąta. Jednocześnie można było w tym momencie zauważyć trójkąt z poziomą górą i coraz wyższymi dołkami (w trendzie spadkowym się wyrysował). Cena poszła do góry kluczowa sprawa w punkcie (3) na obrazku: retest trójkąta, RSI z 15 okresów na M5 (powyżej 70), poziom 68,5 Fibo ostatniego impulsu, na M15 świeca z długim cieniem w górę i cena wróciła pod MA(100) na M15 - w tym przypadku bez stresu mogłem otworzyć shorta (4) z SL o 3 pipsy powyżej tego poziomu 68,5 Fibo. TP natomiast minimalnie ponad ostatni dołek który widać po lewej stronie screena.

Lot: 0,05
Wynik: +52,3 pips
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

pitval pisze:
Wirus pisze:Witaj,

Tak i nie... w sumie to mój obecny stan "wiedzy" jest na bardzo podobnym poziomie jak dobre 2 lata temu, ale teraz na plus przemawia moje doświadczenie, bo tego chyba brakowało na początku.
rabit pisze:Na jakich interwalach analizujesz i wchodzisz w pozycje ?
Biore pod uwage wszystkie interwały od M1 do MN. Na tych największych zaznaczam najważniejsze widoczne poziomy cen i określam długotrwałe trendy (o ile takie rzucają się dość mocno w oczy). Na H1 i H4 rysuje sobie kanały średnioterminowe i często patrze jak zamykają się świece, szczególnie "kolosy" na H4 często mnie utwierdzają w przekonaniu że nie warto za wcześnie zamykać pozycji. Głównie na M5 - M30 szukam formacji konsolidacyjnych, natomiast na M1 szukam już tego kluczowego kliknięcia w otwarcie pozycji, żeby złapać je po najbardziej korzystnej cenie.
rabit pisze:Jesli dobrze mysle to brakuje punktu numer 5 , czyli gra tylko z trendem albo w wiekszosci przypadkow ?
Tak, coś w tym jest, aczkolwiek każdy to może inaczej rozumieć. Ja analizuje wszystkie interwały, więc często jest tak że na M1 jest krótka hossa, na M15 i M30 można się doszukiwać bessy, a na D1 jest mocna hossa. Jeśli miałbym to bardziej sprecyzować to głównie doszkuje się trendu krótko-średnioterminowego na M5-M30 i staram się grać na nim, aczkolwiek to nie jest ścisła zasada do której zawsze się stosuje.
Rozwiales moje watpliwosci , pozostaje mi czekac na screeny i moze czegos sie naucze . :)
Sprawiasz wrazenie spokojnego i pewnego siebie jako ze twoja strategia jest podobna do mojej to mysle ze jestem na dobrej drodze .
Jesli interesuja Cie moje pozycje na jutro to sa tutaj : http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 061#468061

ODPOWIEDZ