postanowiłem założyć publiczny dziennik swoich poczynań na prywatnym rachunku, w celu podzielenia się swoją wiedzą i przede wszystkim niewiedzą (która liczę że będzie przez niektórych sprostowana).
Jestem młodym traderem, na rynku forex obecny od ponad 3 lat i te trzy lata poświęciłem głównie na obeznanie się z rynkiem i złapanie jakiegokolwiek doświadczenia.
Teraz konkrety:
Depozyt: 1350$
Instrumenty: EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, AUD/USD, USD/CHF
Sposób inwestowania: ręczny, głównie intraday (w pewnych przypadkach dopuszczam zostawienie pozycji na dłużej niż 1 dzień)
Stop lossy: raczej wąskie, w zależności od sytuacji od 7 do 20 pips
Take-profity: niesprecyzowane, w zależności od sytuacji.
Sposób analizy: techniczna, ale biorę pod uwagę dane makro, mogące zakłócić analizę techniczną.
Strategia:
Niewielka ilość transakcji, otwarcie pozycji w momencie wystąpienia jednego z czterech sygnałów (nie będę tutaj opisywał i pokazywał każdego z nich - to wyjdzie z czasem, gdy będę zamieszczał screeny i opisy z transakcji).
1. Wybicie z formacji konsolidacyjnej (prostokąt, trójkąt, flaga, klin)
2. Odbicie od linii kanału (średnioterminowego i długoterminowego)
3. Przebicie kanału trendowego (średnioterminowego i długoterminowego)
4. Odwrócenie trendu przy pojawieniu się formacji podwójnego lub potrójnego szczytu/dołka
Tyle na początek, liczę na komentarze w przyszłości, szczególnie te "dyscyplinarne", bo zdaje sobie sprawę, że robię jeszcze sporo błędów.
I jeszcze link do myfxbook'a: http://www.myfxbook.com/pl/members/soni ... unt/310272
Pozdrawiam