U mnie raczej potwierdzenia na DOWN- osobiście 2728 S z SL 15 bym zagrał. Pisze jakiś śmieszny dziennik i się relaksuję przy nim. Dobrze zrobiłem, że go założyłem. Przynajmniej nie zawracam Ci głowy. :wink:klonmarcin pisze:nadal potwierdzają UPklonmarcin pisze:na e/u ciągle potwierdzenia na UP - jesteśmy w ważnym miejscu.
8)
Droga do zwycięstwa
Ranking konkursowy GO4X nick: TomekP
Mój dziennik konkursowy znajdziesz tu:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 803#465803
- Pełnomocnik
- Pasjonat
Taki tygodniowy wynik jest świetny! Gratulacje! Będę musiał przeczytać cały Twój dziennik skoro ten wynik nie jest "zawrotny". Tak trzymaj!klonmarcin pisze: Podsumowanie tygodnia: +191p = +16,27%
Jak pewnie ktoś zauważył wyniki nie są już tak "zawrotne" jak jeszcze w kwietniu - po prostu gram mniej agresywnie - ale wyniki są na naprawdę wysokim stopniu zadowolenia
Podsumowując tydzień - ostatnie dwa dni nie były zbyt dobre - ale co zrobić - taki rynek - ważne, że wejścia zgodne ze strategią i jak widać to przynosi skutek w postaci dobrych wyników.
W przyszłym tygodniu prawd. będę miał więcej czasu - także damy "czadu" :D
pozdrawiam 8)
Ranking konkursowy GO4X nick: TomekP
Śledzę Twój dziennik regularnie i przeczytałem ostatnio, że zamierzasz założyć konto bardziej agresywne.
Z mojego doświadczenia od razu Ci to odradzam.
W psychologii inwestowania istnieją tak zwane cognitive patterns. Są to wzorce na rynku, które każdy trader opanowuje na poziomie podświadomości. Wiele czasu poświęciłeś by wyuczyć się danych wzorców i to teraz profituje.
Jest taka zasada. Dobry trader zawsze zarabia na rynku dopóki rynek nie zmieni sie. Nie jest winą tradera że zaczyna tracić jeśli "charakterystyka" rynku zmieniła się ( wtedy trzeba na nowo się przystosować ). Opanowałeś swoje wzorce rynku i mimo pewnej mechaniki Twojego systemu większość sukcesu zawdzięczasz tak naprawdę swojej podświadomości. Zaczynając bawić się na agresywnym koncie bardzo szybko przyswoisz negatywne wzorce i nim się obejrzysz zaczniesz tracić również na głównym koncie. Później przyjdzie stres i frustracja i nie będziesz wiedział skąd pojawiły się te porażki. Nie ucz się negatywnych wzorców. Dopóki jest wszystko OK nie staraj się zmieniać niczego bo "rozregulujesz się".
Z mojego doświadczenia od razu Ci to odradzam.
W psychologii inwestowania istnieją tak zwane cognitive patterns. Są to wzorce na rynku, które każdy trader opanowuje na poziomie podświadomości. Wiele czasu poświęciłeś by wyuczyć się danych wzorców i to teraz profituje.
Jest taka zasada. Dobry trader zawsze zarabia na rynku dopóki rynek nie zmieni sie. Nie jest winą tradera że zaczyna tracić jeśli "charakterystyka" rynku zmieniła się ( wtedy trzeba na nowo się przystosować ). Opanowałeś swoje wzorce rynku i mimo pewnej mechaniki Twojego systemu większość sukcesu zawdzięczasz tak naprawdę swojej podświadomości. Zaczynając bawić się na agresywnym koncie bardzo szybko przyswoisz negatywne wzorce i nim się obejrzysz zaczniesz tracić również na głównym koncie. Później przyjdzie stres i frustracja i nie będziesz wiedział skąd pojawiły się te porażki. Nie ucz się negatywnych wzorców. Dopóki jest wszystko OK nie staraj się zmieniać niczego bo "rozregulujesz się".
fx-forum
- Pełnomocnik
- Pasjonat
MkubuxK ma rację. Nie da się nauczyć i przestrzegać 2 strategii jednocześnie. Jak jedna będzie bardziej zyskowna od drugiej to zacznie się grać w końcu na 2 kontach w ten sam sposób. Przez co cała strategia się rozreguluje i w końcu doprowadzi to do wyzerowania konta.
Zresztą ja sam uważam i preferuję zgarniać mniej pipsów , ale za to z większym lotem niż rozdrabniać się po 0,01
. Oczywiście zachowując swój ustalony limit straty, bo niestety prędzej czy później kilka stratnych pozycji się pojawi 
Zresztą ja sam uważam i preferuję zgarniać mniej pipsów , ale za to z większym lotem niż rozdrabniać się po 0,01

MM jest częścią systemu.
Target jest częścią systemu.
Teoretycznie można grać dwie różne strategie na dwóch różnych kontach, ale pod warunkiem, że ze sobą nie kolidują - grałem tak dzienne breakout'y i hazardowo DT. W pierwszej strategii ustawiałem pozycje rano i zamykałem wieczorem, w drugim podejściu ciupałem w ciągu dnia, gdy pierwsze konto pracowało samo.
Inna sprawa, że 20% konta X, to 1% konta Y=20X. MM naprawdę musi być dopasowany do konta, a nie do oczekiwań gracza.
Wszystko jest płynne, ale oczekiwania zawsze za duże
.
Target jest częścią systemu.
Teoretycznie można grać dwie różne strategie na dwóch różnych kontach, ale pod warunkiem, że ze sobą nie kolidują - grałem tak dzienne breakout'y i hazardowo DT. W pierwszej strategii ustawiałem pozycje rano i zamykałem wieczorem, w drugim podejściu ciupałem w ciągu dnia, gdy pierwsze konto pracowało samo.
Inna sprawa, że 20% konta X, to 1% konta Y=20X. MM naprawdę musi być dopasowany do konta, a nie do oczekiwań gracza.
Wszystko jest płynne, ale oczekiwania zawsze za duże

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi Pełnomocnik. Co mają słabe ręce do tego co napisałem ? Można grać 2 strategie i więcej pod warunkiem, że są od siebie różne ( chociaż i tutaj uważam że wyuczenie się dwóch strategii to jak opanowanie dwóch zawodów, mówię o poziomie perfekcji czyli działaniu na poziomie podświadomości ). W przypadku tradingu nie opartego na mechanicznych sygnałach i graniu tej samej strategii ale bardziej agresywnie rozreguluje się wcześniej wyuczone wzorce.
Na zasadzie - biorę więcej więcej sygnałów w oczekiwaniu na większe zyski. Ale nie chcę więcej pisać w tym temacie bo autor sam się wypowie przecież.
Na zasadzie - biorę więcej więcej sygnałów w oczekiwaniu na większe zyski. Ale nie chcę więcej pisać w tym temacie bo autor sam się wypowie przecież.
fx-forum