FxPro (ECN) - wątek II

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
9
56%
Poza paroma minusami są ok
5
31%
Przeciętny
0
Brak głosów
Mają wiele wad
0
Brak głosów
Stanowczo odradzam
2
13%

Liczba głosów: 16

Denon
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Denon »

raposo pisze:(...)Niedawno byłem na tym egzaminie i wg mnie korzyści z jego zdania są mierne. Podszedłem do niego z marszu, zupełnie nie ucząc się, nawet nie czytając jak wygląda poza tym co było wywieszone na drzwiach sali egzaminacyjnej. Efekt? 40parę punktów, gdzie trzeba mieć lekko ponad 100 by zdać (występują punkty ujemne).
Czytając Twoje słowa przypomina mi się jak pewien profesor planowania strategicznego stwierdził, że różnica między studentem dwójkowym, a czwórkowym niekoniecznie polega na tym, że pierwszy dysponuje połową wiedzy tego drugiego :wink: .
raposo pisze: Zadania jakie tam były powinny być na podstawowej maturze z matematyki, a nie na takim egzaminie. Znajomość 2-3 ustaw + KC i wystarczy. Nie piszę tego by zrobić z siebie jakiegoś "bystrzaka" ale stwierdzam, że w kontekście FX, IB, brokerów taki egzamin nie daje żadnej przewagi merytorycznej, a dla klientów nie ma to najmniejszego znaczenia, bo co im po tym, że ja mam taki papier? ;)
Egzamin na agenta firmy inwestycyjnej jest sprawdzianem teoretycznego przygotowania kandydatów, z następujących dziedzin:

prawo cywilne
prawo gospodarcze
prawo podatkowe i dewizowe
prawo papierów wartościowych, instrumenty finansowe oraz obrót takimi instrumentami
działalność maklerska oraz działalność powiernicza
system depozytowo-rozliczeniowy w zakresie obrotu instrumentami finansowymi
rynek finansowy
tworzenie i funkcjonowanie funduszy inwestycyjnych
komercjalizacja i prywatyzacja przedsiębiorstw
zasady rachunkowości
rynek towarów giełdowych
matematyka finansowa
analiza finansowa
strategie inwestycyjne
etyka zawodowa

Jeżeli uważasz, że potwierdzenie znajomości powyższych nie jest istotne dla klienta, któremu proponujesz pośrednictwo w otwarciu rachunku inwestycyjnego, to nie wiem co w takim razie może okazać się przydatne, oczywiście poza znajomością samej oferty.

Dodatkowo zdanie egzaminu, a wpis do rejestru to dwie diametralnie różniące się od siebie kwestie. Nie wspominając już, że znałem kilka przypadków, które równie lekko podchodziły do elementu egzaminowania, to nie były dalej w stanie spełnić kolejnych wymagań, gdyż jak zapewne czytałeś - sam egzamin nie wystarczy.
raposo pisze: Mamy pismo od KNF z opinią, iż w naszym przypadku takiego egzaminu nie trzeba mieć choć jego zdanie otwiera pewne możliwości, powiedziałbym "marketingowe". Dlatego jak znajdę czas to może coś poczytam i go zdam ;).
A ja powiedziałbym, że kwestią nie jest tutaj marketing, a raczej odpowiedzialność z której w dużej mierze jesteście zwolnieni. Powtórzę jednak, że nie chodzi tutaj o sam egzamin, a o wpis do rejestru.
raposo pisze: Zależy jak dany IB traktuje to co robi. My od początku zakładaliśmy, że nie jest to praca, stąd tylko dwóch brokerów na naszej stronie
Jeżeli miałbyś zostać AFI, to niestety byłbyś "zmuszony" do wyboru tylko jednej firmy inwestycyjnej na rzecz której świadczyłbyś swoje usługi.[/quote]
raposo pisze: A teraz grzecznie zapraszam do kontynuowanie rozmów na temat poświęcony brokerowi... ;)
Założyłem, że pozwolisz mi odnieść się do swoich słów. Co do dalszych postów, to zastosuję się do Twojego zaproszenia.
Trader Team - szkolenia, forum, wydawnictwo, oprogramowanie MetaStock®, dane MetaStock Xenith™ (Eikon), panel RTRS oraz systemy transakcyjne.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

raposo pisze:Jeżeli uważasz, że potwierdzenie znajomości powyższych nie jest istotne dla klienta, któremu proponujesz pośrednictwo w otwarciu rachunku inwestycyjnego, to nie wiem co w takim razie może okazać się przydatne, poza znajomością oczywiście samej oferty.
Myślę dokładnie, że bardzo mało elementów z tego jest przydatnych dla klienta :). Co wg mnie jest istotne? Doświadczenie. Nie tylko proponowanie jakiegokolwiek rozwiązania z obkutymi ustawami ale przetarcie tych szlaków samemu wzdłuż i wszeż. Na własnych pieniądzach, poświęcając na handel i testy czas i swoje środki. Myślę, że klienta nic nie interesuje moja teoretyczna znajomość rynku towarów giełdowych czy komercjalizacji i prywatyzacji przedsiębiorstw... ;)
Ale oczywiście mogę się mylić, bo ankiety nie robiłem... Myślę jednak, że i rząd powoli zaczyna zdawać sobie z tego sprawę dlatego myśli o deregulacji całej masy zawodów, w tym i tych, które są regulowane przez KNF... :)

No i z tej długiej listy, by zdać w/w egzamin wg mnie wystarczyła znajomość małej części z tego ;).
Denon pisze:Jeżeli miałbyś zostać AFI, to niestety byłbyś "zmuszony" do wyboru tylko jednej firmy inwestycyjnej na rzecz której świadczyłbyś swoje usługi.
A że jest nas więcej................. :)

Ok, kończmy off-topic.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Denon
Stały bywalec
Stały bywalec

Jestem podobnego zdania, iż wiedza teoretyczna nie jest jedyną istotną kwestią. Ważne jest, aby została poparta praktyką i właśnie dlatego uważam, że podejście prezentowane przez nas jest akurat najbardziej słuszne. Oczywiście nikomu nie umniejszając.

Wracając do głównego wątku:

Czy nie sądzisz zatem, że FxPro jest znakomitym przykładem oferty ECN z której może skorzystać klient indywidualny dysponujący depozytem od 1000$? Nie wyobrażam sobie bowiem, jak inaczej miałaby taka funkcjonalność wyglądać?! W sytuacji kiedy STP nazywane są ECN, oferta dostępu do płynności szeregu największych światowych graczy wydaje się być swego rodzaju perełką.
Trader Team - szkolenia, forum, wydawnictwo, oprogramowanie MetaStock®, dane MetaStock Xenith™ (Eikon), panel RTRS oraz systemy transakcyjne.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Denon pisze:Czy nie sądzisz zatem, że FxPro jest znakomitym przykładem oferty ECN z której może skorzystać klient indywidualny dysponujący depozytem od 1000$? Nie wyobrażam sobie bowiem, jak inaczej miałaby taka funkcjonalność wyglądać?! W sytuacji kiedy STP nazywane są ECN, oferta dostępu do płynności szeregu największych światowych graczy wydaje się być swego rodzaju perełką.
Ale to "naukowy bełkot" "marketingowa teoria".. z tego zdany był egzamin?
To tak jak DFin mówi że odkladanie na OFE itd.. to szansa. nadzieja? A praktyka swoje? A korporacyjne ubezp. ofe itd. nabiajja kabze? Dla mnie goscie z ofe i IB to szatany.. proste.. :D

Ktos przeczyta powie.. reptajl bez kultury.. ale ja inaczej prawdy mowic nie umie. A dobrze sie czuje z tym gdy mowie tak jak widze :D
nawet jesli to nic nie zmienia.. :)
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Denon
Stały bywalec
Stały bywalec

reptile,

Nie chcę być pretensjonalny, dlatego też powiem otwarcie. Nie rozumiem sensu praktycznie połowy pisanych przez Ciebie zdań. Niby słowa znam, jestem w stanie się części domyśleć, jednak mimo to jest ciężko zrozumieć o co tak naprawdę Ci chodzi. Ilość Twoich postów skłania mnie do stwierdzenia, że użytkownicy tego forum się już przyzwyczaili, jednak mnie jest jeszcze ciężko.

Rozumiem, że trudno jest zbudować normalne zdanie, jednak kiedy dołączysz do tego interpunkcję rodem z kosmosu oraz podwórkowy język, to dochodzę do wniosku, że nie mamy o czym rozmawiać. Mieszasz jedynie tematy i oceniasz ludzi wrzucając wszystko do jednego worka. Najpierw piszesz coś o OFE, a potem na bazie tych "tez" bez pokrycia w argumentach przechodzisz na inny temat, jakby to było ze sobą jakoś powiązane. Dziwna praktyka, no ale to już nie moje zmartwienie.

Masz prawo myśleć cokolwiek Ci się podoba. W przypadku mówienia wszystkiego co ślina na język przyniesie, sprawa wygląda nieco inaczej, gdyż tutaj zaczynasz już oceniać innych. Takim samym sposobem można zająć się oceną Twojej osoby przez pryzmat Twoich wypowiedzi, jednak ze względu na przyzwoitość pozwolę sobie dalej nie rozwijać tego wątku.

Raposo, jako moderator prosił o prowadzenie dyskusji zgodnie z tematem wątku. Proszę zatem, abyś nie cytował moich słów dotyczących oferty w celach szerzenia swoich kolejnych wywodów niezwiązanych z przedmiotem wypowiedzi.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Denon, oj Denon - a nie widać nie znasz kilku faktów - które np Raposo są znane dotyczących firny, którą reprezentujesz (ostatnie poruszenie tematu) - i jako licencjonowany przedstawiciel ze znajomością tfu tfu prawa, prawa, prawa i tony zupełnie nie potrzebnych klientowi rzeczy powinieneś z firmy zrezygnować - a ba nie powinieneś współpracy podejmować skoro prawo znasz.

Jak dla mnie to klientowi potrzebne jest:

Rzetelne przedstawienie oferty (praktyczne! albo przynajmniej znać kogoś kto zna kogoś kto to zrobił Ilu brokerów sprawdziłeś własnoręcznie? - bo ja większość topowych i osobiście wystarczy mi konto 5-10k usd i miesiąc żeby powiedzieć co broker w rzeczywistości sobą przedstawia - jeśli jest dobry co się zdarza rzaaadko to traduję dalej i zarabiam - po 2 latach ja jestem pewny swojego brokera )

Szybki support - tak jak robi to Raposo - tyle odpowiedzi co on teraz zna dotyczących MT4 i działania brokera to na prawdę - szacunek bo to ogromna praca. Czyli założyłeś u kogoś konto - pytasz nie pani w supporcie, która tam dostała się bez pojęcia o tradingu, platformie a jest tak na prawdę kimś w style naszego telemarketera - tyle że wciskać nic nie musi. A ta Pani nie wie generalnie nic - ma przygotowane CTRL+C CTRL+V na większoć typowych pytań i grzecznościową formułkę.
A IB z prawdziwego zdarzenia to ma być przeciw waga - ktoś kto się zna na platformie, ktoś kto zna się na tradingu.

Co do certyfikatów to jak dla mnie CFA cokolwiek wyznacza bo egzaminy z prawa polskiego przygotowują do poruszania się w meandrach tegoż prawa - a nie ma ono nic wspólnego z rzeczywistością w tym przypadku brokerów FX.

Nie mam zamiaru atakować Ciebie jako Ciebie lub Ciebie jako przedstawiciela, ale Twoje stanowisko rodem z jakiegoś polskiego urzędu - które to nijak przystaje do forexowej rzeczywistości.

I być może się mylę bo w Waszej ofercie widzę i szkolenia z Waszej strony i konsultacje - podejście profesjonalne - ciężko mi oczywiście osądzić na ile - niemniej jednak widzę, że konkurencja między Wami (FxClub) może być spora.

Subiektywnie wiedza Raposo na temat MT4 i rynków (nie strategii i tradingu) wydaje mi się nie do pobicia.

Pozostaje Wam wszystkim pozazdrościć profesjonalnego podejścia i zespołu - jak to działa większą ilość ludzi...

A Wy możecie zazdrościć lepszego brokera ;)
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Denon
Stały bywalec
Stały bywalec

Akhh pisze:Denon, oj Denon - a nie widać nie znasz kilku faktów - które np Raposo są znane dotyczących firny, którą reprezentujesz (ostatnie poruszenie tematu) (...)
Ciężko jest się odnieść, skoro nie podałeś o jakie fakty chodzi.
Akhh pisze: Jak dla mnie to klientowi potrzebne jest:

Rzetelne przedstawienie oferty (praktyczne! albo przynajmniej znać kogoś kto zna kogoś kto to zrobił Ilu brokerów sprawdziłeś własnoręcznie?(...)
Nie wiem na jakiej podstawie sugerujesz, jakoby u mnie element znajomości oferty czy też brokerów był na niskim poziomie. Prawdą jest, że nawet materiały edukacyjne dla międzynarodowych brokerów Forex działających nie tylko w naszym kraju były przygotowywane przez Trader Team. Co prawda nie wpływa to bezpośrednio na znajomość oferty, jednak z dużym prawdopodobieństwem chociażby minimalnie potwierdza znajomość mechanizmów rynkowych.
Akhh pisze: Szybki support - tak jak robi to Raposo - tyle odpowiedzi co on teraz zna dotyczących MT4 i działania brokera to na prawdę - szacunek bo to ogromna praca. Czyli założyłeś u kogoś konto - pytasz nie pani w supporcie, która tam dostała się bez pojęcia o tradingu (...)
Nie wiem jak można polepszyć support, skoro właśnie dla tego celu osoby współpracujące z nami mają do dyspozycji maile, telefony komórkowe i stacjonarne, formularze, przy czym w dodatku mają możliwość skorzystać z pomocy w naszym biurze w Gdańsku, a nawet wykorzystać dostępne narzędzia z najwyżej półki czyli przygotowane trading deski z Meta Stock, panelem Reutersa, danymi QuoteCetner - kosztujące często dziesiątki tysięcy złotych - bez żadnych opłat. Nie wspominając już o szeregu dodatków, które w rzeczywistości wspierają trading (support nie tylko w postaci BOKu ale również narzędziowy i szkoleniowy).

Prawda jest taka, że nawet nie znasz możliwości i pomocy, jaką jesteśmy w stanie zaoferować. Rozumiem, że raposo ma tutaj wyższą pozycję ode mnie, jako moderator i długoletni użytkownik. Jest to naturalne i każdy ma prawo decydować za siebie, jak odbierze prezentowaną przeze mnie ofertę. Jakby nie było jestem na forum nowy, gdyż dotychczas przez 5 ostatnich lat administrowałem własne forum. Przyszedł czas pokazać użytkownikom z Nawi, jak bardzo unikalna oferta na skalę krajową jest do ich dyspozycji. Liczyłem się z tym, że raczej wielu zwolenników na tym forum nie znajdę, jednak wcale mnie to w żaden sposób nie ogranicza. Należy bowiem robić swoje, bez względu na to co myślą osoby przyzwyczajone już do pewnego stanu.
Akhh pisze: A IB z prawdziwego zdarzenia to ma być przeciw waga - ktoś kto się zna na platformie, ktoś kto zna się na tradingu.
Nie przeczę, że tak jest. Moim zdaniem jednak znajomość samego rynku oraz bezpieczeństwo dla klientów są równie ważne co znajomość oferty. W żaden sposób nie umniejszam roli raposo, jednak równolegle nie chciałbym, aby ktokolwiek umniejszał działalności Trader Team, gdy nie ma o niej bladego pojęcia. Tutaj nie chodzi w zasadzie o roszczenia, a jedynie o kulturę dyskusji.
Akhh pisze: Co do certyfikatów to jak dla mnie CFA cokolwiek wyznacza bo egzaminy z prawa polskiego przygotowują do poruszania się w meandrach tegoż prawa - a nie ma ono nic wspólnego z rzeczywistością w tym przypadku brokerów FX.

Nie mam zamiaru atakować Ciebie jako Ciebie lub Ciebie jako przedstawiciela, ale Twoje stanowisko rodem z jakiegoś polskiego urzędu - które to nijak przystaje do forexowej rzeczywistości.
Podejście prezentowane przeze mnie jest kompleksowe. Uważam, że klient o wiele bardziej skorzysta na tym, jeżeli jego pośrednik będzie regulowany. Nie ma to nic wspólnego z egzaminowaniem, które jest tylko dodatkiem potwierdzającym chociażby znajomość prawa regulującego omawianą działalność w kraju. Do tego wszystkiego dochodzi wydawnictwo, szkolenia, budowa systemów transakcyjnych, dystrybucja programów analityczno-informacyjnych, danych zasilających platformy zewnętrzne, znaczące w skali kraju forum - czego tak naprawdę nikt w kraju nie robi kompleksowo.

Wszystko to zbudowane jest na bazie własnego tradingu, tylko w celu niekonsumowania własnych zysków. Wyniki z ostatniego miesiąca prezentujące dodatnie stopy zwrotu na poziomie kilkudziesięciu procent zarówno na rynku Forex, jak i na rynku terminowym jestem w stanie przedstawić zainteresowanym bez najmniejszego problemu. Dodatkowo posty na naszym forum, które nie są publikowane post factum mogą znakomicie dowieść prawdziwości moich słów. Nie wiem czy jest lepsze świadectwo znajomości rynku, niż wyniki na koncie realnym. Prawdą jest, że broker wcale nie musi sam być traderem, jednak sądzę, że to właśnie ta unikalna kompleksowość jest kluczem do wsparcia polskich traderów.
Akhh pisze: I być może się mylę bo w Waszej ofercie widzę i szkolenia z Waszej strony i konsultacje - podejście profesjonalne - ciężko mi oczywiście osądzić na ile - niemniej jednak widzę, że konkurencja między Wami (FxClub) może być spora.
Dziękuję za chociażby jedną rzetelną ocenę popartą zebranymi informacjami.
Akhh pisze: Subiektywnie wiedza Raposo na temat MT4 i rynków (nie strategii i tradingu) wydaje mi się nie do pobicia.
Temu nie zaprzeczę, gdyż jako agent rozpocząłem swoją działalność niedawno. Znam też poziom wiedzy raposo i jestem w stanie z dużą pewnością stwierdzić, że zna się na ofercie, jak mało kto. Wiem jednak, że zanim rozpocząłem współpracę, mieliśmy 10 różnych propozycji brokerskich, które odrzuciliśmy. Powody odrzucenia propozycji poparte były informacjami zebranymi na podstawie własnego tradingu oraz analizy oferty danego brokera, który spotkał się z odmową. Uważam, że jest to najlepsze świadectwo, kiedy samodzielnie - również jako trader - wybrało się daną ofertę.
Akhh pisze: Pozostaje Wam wszystkim pozazdrościć profesjonalnego podejścia i zespołu - jak to działa większą ilość ludzi...

A Wy możecie zazdrościć lepszego brokera ;)
Niezbyt rozumiem. Jest jakiś lepszy broker od FxPro? :wink:

Do moderatorów:
Niniejsza wypowiedź dotyczy działalności związanej z brokerem. Oznacza to, że powyższe słowa w żaden sposób nie stanowią off-topicu. Proszę nie traktować tego, jako osobisty komentarz, a raczej jako prezentowane stanowisko dotyczące poruszanych przez użytkowników kwestii.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Mysle ze jest duzo lepszych brokerow :)

Niemniej i tak mysle o zalozeniu w fx pro konta z pewnych wzgledow. Jedna rzecz mnie odstrasza - bank depozytariusz czyli grecki Hellenic Bank.
Moze ktos tu sie pokusic o jakies scenariusze co bedzie z depozytami fx pro jak ten bank padnie?
Czy jest jakas mozliwosc zeby depozyty byly trzymane gdzies indziej? Czy hellenic tylko i wylacznie?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Obecnie sytuacja wygląda trochę inaczej
Yankee pisze:Czy jest jakas mozliwosc zeby depozyty byly trzymane gdzies indziej? Czy hellenic tylko i wylacznie?
Info ze strony FxPro:
FxPro is partnered with investment grade European banks that enjoy some of the highest ratings by Moody's, Fitch and S&P. Using global banks such as HSBC, Barclays and Deutsche Bank ensures that funds deposited carry the lowest credit risk available in the market.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Denon
Stały bywalec
Stały bywalec

Yankee pisze:(...) Jedna rzecz mnie odstrasza - bank depozytariusz czyli grecki Hellenic Bank.
Moze ktos tu sie pokusic o jakies scenariusze co bedzie z depozytami fx pro jak ten bank padnie?
Czy jest jakas mozliwosc zeby depozyty byly trzymane gdzies indziej? Czy hellenic tylko i wylacznie?
Wspomniany Hellenic Bank, to tylko jedna z pięciu możliwości dla wpłat, przy czym jest on jedynie bankiem wejściowym z racji bliskości jego siedziby w stosunku do centrali FxPro, co powoduje obniżenie kosztów. Równie dobrze możesz wybrać np. Barclays. Depozytariuszami są w tym przypadku CreditSuisse, HSBC i właśnie wspomniany Barclays, co oznacza, że wspomniane "ryzyko" można z łatwością wyeliminować.

ODPOWIEDZ