FxPro (ECN) - wątek II

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
9
56%
Poza paroma minusami są ok
5
31%
Przeciętny
0
Brak głosów
Mają wiele wad
0
Brak głosów
Stanowczo odradzam
2
13%

Liczba głosów: 16

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

dzieki raposo,
akceptuje taka kolej rzeczy i po czesci ich rozumiem, ale z drugiej strony zapala mi sie lampka w glowie ze nie traktuja mnie, (starego klienta), powaznie.
pzdr.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

mah1y pisze:akceptuje taka kolej rzeczy i po czesci ich rozumiem, ale z drugiej strony zapala mi sie lampka w glowie ze nie traktuja mnie, (starego klienta), powaznie.
Wszystkich traktują tak samo, nawet mnie, który ma u nich konto od X lat... ;)
Taka polityka firmy by dopilnować ew. zmian adresów u klientów.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Luke23
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Luke23 »

Czy ktoś z was ma konto w USD i wypłacał w tym roku?

Otóż mam już konto w FxPro od dawna i z handlem nigdy nie było problemów ( na koniec ubiegłego roku miałem przerwę także te awarie mnie nie dotknęły), także pomoc forex clubu jest bardzo cenna. Jednak pojawiał się pewien problem z którym się zmagam.

Otóż przelew bankowy w USD na konto dolarowe niesie z sobą duże koszta. Teoretycznie FxPro nie pobiera opłat ale robią to banki. Bank w FxPro to Hellenic Bank mój bank w Polsce to BZ WBK. W obu przypadkach konto walutowe w dolarach.

Dwukrotnie wypłacałem po 250 $$$ a na konto dotarło 195$$. Drugi raz za instrukcjami pana Pawła (raposo) podałem jako Corr. Bank – Hellenic Bank dla teoretycznego ominięcia pośredników.
Niestety nic to nie pomogło, znowu doszło tylko 195USD. Żebym wysłał więcej to bym zobaczył różnice , ale niestety kwoty były takie same i nie wiem czy to stały koszt przelewu czy procentowy haracz. Najciekawsze jest to ze WBK nie pobiera żadnych opłat za przyjęcie środków FxPro za wysłanie, więc w ch*** zrobił mnie Hellenic Bank lub ktoś trzeci pośredniczący. W tym roku nie wypłacałem jeszcze więc nie wiem czy sytuacja się zmieniła.
Jak pierwszy raz robiłem przelew z Polski to koszt był 35 USD i żadnych pośredników. A koszta Hellenic banku miały być 20 USD, więc różnica między teorią a w praktyką duża

Jeśli ktoś robił przelew z FxPro z Hellenic Banku w USD na konto dolarowe w Polsce to proszę o informacje jakie były koszta przelewu. (Może być PW jak ktoś nie chce publicznie).

Jeśli stawki były procentowe to z większych sum zniknie mi z 1000$$$ 220 dolarów a 1500 to będzie już 330 $$$ więc rozbój w biały dzień. Jeśli suma byłą stała to wtedy przeżyje , ale to ryzyko.

Gdybym został w FxPro to rozwiązaniem byłoby utworzenie nowego konta w Euro i nowego w Polsce z przelewami Sepa, ale że chce zmienić Brokera to trochę dużo zabawy Z USD na EURO potem na Złotówki. Niepotrzebne koszta. Ale jeśli za przewalutowanie FxPro nie weźmie dużo, to wtedy może się to opłacić.

Czy ktoś miał jeszcze takie przygody??? Jeśli tak to dajcie znać, bo chce wycofać całość kasy i nie chce stracić niepotrzebnie

Wiem że był pewien użytkownik polk81 któremu zabrano 600USD za 10300 USD pzrelewu
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... ht=#192330

O ile wiadomo kasy nie odzyskał, zagadki nie rozwiązał, tylko przypuszczenia podobne jak moje. Więc wildze że nie tylko ja mam taki problem.

Pytanie do Raposo: Jak duże są koszty przewalutowania w FxPro z USD na EURO? Spred jest zbliżony do rynkowego czy zbójeckiego? Bo jak nie będę miał pewności co do przelewu to będzie to najlepsze rozwiązanie + sepa oczywiście.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witaj Luke23,
Dzięki za miłe słowa w niemiłych okolicznościach.

Niestety duże koszty przelewów zagranicznych z Hellenic Bank do polskich banków były już opisywane w tym wątku, co sam też zauważyłeś. Winne są banki pośredniczące ponieważ bank FxPro pobiera opłatę nie większą niż 15 USD niezależnie od kwoty (przynajmniej wg informacji jakie podawali mi klienci, których pośrednicy ominęli). Na koszty banków pośredniczących nie ma się wpływu - jeśli wystąpią to trzeba je ponieść. Też mi się to nie podoba dlatego na naszej stronie jest informacja, że polecamy zakładać konta w walucie EUR i stosować przelewy SEPA. Tak samo wspominaliśmy o tym w tym wątku.

Ja sam korzystam z tego rozwiązania i koszt z mojego banku do brokera to 5 zł niezależnie od kwoty, a w drugą stronę jest to w pełni bezpłatne dlatego nawet jeśli w grę wchodzi przewalutowanie środków z USD na EUR to w długim terminie jest to opłacalny zabieg.
Pytanie do Raposo: Jak duże są koszty przewalutowania w FxPro z USD na EURO? Spred jest zbliżony do rynkowego czy zbójeckiego? Bo jak nie będę miał pewności co do przelewu to będzie to najlepsze rozwiązanie + sepa oczywiście.
Przewalutowanie odbywa się po kursie Hellenic Banku (tabele znajdują się na ich stronie) i szczerze mówiąc nie ma tragedii.

Skoro korzystasz z BZ WBK to nie ma problemu by po otrzymaniu przelewu SEPA w EUR udać się do oddziału, wypłacić środki i wymienić je w kantorze negocjując kurs. Przy większej kwocie udało mi się wymienić walutę po kursie o 1,5 gr od rynkowego. Przy mniejszej 5-6 gr nie powinno być problemem.

Nie wiem ile środków byś przewalutowywał jednak jeśli każda pojedyncza wypłata to koszt 15-60 USD wobec 0 EUR to w długim okresie będzie to zabieg opłacalny.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Luke23
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Luke23 »

raposo pisze:Też mi się to nie podoba dlatego na naszej stronie jest informacja, że polecamy zakładać konta w walucie EUR i stosować przelewy SEPA. Tak samo wspominaliśmy o tym w tym wątku
Jak zakładałem konto to jeszcze tego nie było, WBK nie miał dostępnych sepa( dopiero ma może od roku) a ja nie wiedziałem że coś takiego jest.

raposo pisze:Nie wiem ile środków byś przewalutowywał jednak jeśli każda pojedyncza wypłata to koszt 15-60 USD wobec 0 EUR to w długim okresie będzie to zabieg opłacalny
Wypłacić chce raz i przenieść się na DAX http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=20209 bo w FxPro jest za duża wartość punktu. Więc jeśli te 15- 60 jak piszesz zamknęło by się w 60 to by było dobrze. Ale jak przemielili mi 250 i zostało 195 to np 1500 mogłoby zostać 1170 a na to nie mogę sobie pozwolić.

raposo pisze:Nie wiem ile środków byś przewalutowywał jednak jeśli każda pojedyncza wypłata to koszt 15-60 USD

Tu odnosisz się tylko do mojego przykładu, czy piszesz z doświadczenia? czyli 60 to będzie max czy prawdopodobnie przy większej kwocie będzie to więcej? Tak jak pisałem np. z 1500 koszt 330?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Luke23 pisze:Tu odnosisz się tylko do mojego przykładu, czy piszesz z doświadczenia? czyli 60 to będzie max czy prawdopodobnie przy większej kwocie będzie to więcej? Tak jak pisałem np. z 1500 koszt 330?
Tak jak napisałem, nie wiem ile środków chcesz przewalutować i trzeba zobaczyć na ile będzie to opłacalne w Twoim wypadku.
Tutaj są kursy Hellenic Banku, zasada działania jak w kantorze czy w polskim banku.
https://www.hellenicbank.com/easyconsole.cfm/id/742
Miałem na myśli, że przy kilku wypłatach i takich kosztach w długim terminie prawdopodobnie opłacalne będzie przewalutowanie USD na EUR i korzystanie z SEPA.
Luke23 pisze:WBK nie miał dostępnych sepa( dopiero ma może od roku)
Hmm, dziwne, że tak krótko, bo mBank oferuje to od dobrych paru lat :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

chaos
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: chaos »

witam, co zrobic aby rachunek w fxpro byl ponownie aktywny?, przez bardzo dlugi czas nie korzystalem z konta w fxpro. Teraz jak chcialem sie zalogowac, wyswietla sie komunikat 'zly rachunek'. Zalogowalem sie na myfxpro, i tutaj moj rachunek ma status 'wylaczony'. Co nalezy zrobic, zeby ponownie na tym koncie mozna bylo skladac zlecenia? pozdrawiam

radekFXnoob
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: radekFXnoob »

Witam, chyba gdzieś już czytałem o takim problemie i jak dobrze pamiętam to musisz zgłosić się do supportu i powiedzieć żeby Ci go na nowo aktywowali ale nie wiem czy będziesz musiał potwierdzać, że Ty to Ty.

Awatar użytkownika
Jekert
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jekert »

chaos pisze:witam, co zrobic aby rachunek w fxpro byl ponownie aktywny?, przez bardzo dlugi czas nie korzystalem z konta w fxpro. Teraz jak chcialem sie zalogowac, wyswietla sie komunikat 'zly rachunek'. Zalogowalem sie na myfxpro, i tutaj moj rachunek ma status 'wylaczony'. Co nalezy zrobic, zeby ponownie na tym koncie mozna bylo skladac zlecenia? pozdrawiam
By ponownie go aktywować należy załączyć skan nowego rachunku, potwierdzającego aktualny adres zamieszkania, nie starszy niż pół roku (inny niż użyty przy rejestracji). Kolejnym krokiem jest wysłanie krótkiej informacji do FxPro w celu przyspieszenia całej procedury.

E-mail należy wysłać na adres: backoffice@fxpro.com

Przykładowa treść:

"Dear Sir or Madam,

I would like to activate again my old FxPro MT4 account with number <tu numer konta MT4>. I attached my new Proof of Residence scan in Direct.FxPro.

Best Regards,"

Ważne jest by wysłać wiadomość z maila na który nastąpiła rejestracja rachunku. W ciągu 24 godzin konto powinno zostać ponownie aktywowane.

chaos
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: chaos »

dzieki za szybka odpowiedz

ODPOWIEDZ