Wygrać z samym sobą.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Ink. pisze:Nie do końca mnie zrozumiałeś, chodzi mi o to że nie ma systemu który wprost mówi "tu wejdz" itp, Trzeba uznać czy "tu wejsc" co już jest uznaniowe,
Właśnie są, powiedzmy że twój system opiera się na ZL i jako potwierdzenie stosujesz Harmoniczne. Do tego określasz warunki, że np jeśli na h4 jest trend wzrostowy to przy dojściu do ZL i pojawieniu się harmonicznej wchodzisz w L, przy tym oscylator musi znajdować się w strefie wyprzedania itd. Jeżeli zaczniesz testować ten scenariusz i zobaczysz, że w większości przypadków taki schemat zadziałał to masz SETUP, który wg statystyki daje ci przewagę. Potem określasz ruch ceny po wystąpieniu sygnału i tak obliczasz TP(być może ruch kończy się zazwyczaj na następnym SR i tak ustawiasz TP) Zarządzanie otwartą pozycją to też kwestia obserwacji tego, czy cena się zwykle cofa i idzie w kierunku TP, czy może zazwyczaj idzie bez korekty(tak ustawiasz BE). SL określasz na tej samej zasadzie. Przy tym uwzględniasz MM i tak powstaje plan działania. Jeden warunek system musi STATYSTYCZNIE być zyskowny, a jego RR powinno być jak największe. Na koniec trzeba to jeszcze potrafić zrobić chyba, ze ktoś ma mentora albo coś w tym stylu to już inna bajka.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Cadermo pisze:Ink. To ,że Ty Ink nie masz takiej strategii ,to nie znaczy ,że takowa nie istnieje.
Grasz na LT przyjacielu, zauważ że na wykresie nie raz przecinają sie LT ktorą wtedy wybrać?, decyzja czy LT jest pewna czy nie pewna nadaje tej strategii uznaniowość, samo rysowanie LT jest uznaniowe bo tam gdzie ty widzisz LT ja np mogl bym nie zobaczyć itp

i tu dochodzimy do zdania z którym sie w 100% zgadzam :)
Cadermo pisze:Nie od dziś wiadomo ,że złoty gral to psychika. Twoje podejście do rynku ,to jak radzisz sobie po wygranej i przegranej ,ale również to czego oczekujesz od forexu.
brother pisze:większości przypadków taki schemat zadziałał to masz SETUP
problem w tym że schematy może zadziałać lub nie, na FX 50% skuteczność uznaje sie za sukces, ale czy to naprawdę sukces skoro ja gram tylko z trendem bez żadnych setupow i mam 90% skuteczność?
Nie trzeba czekać na xxx cena aby zająć pozycje, pozycje trzeba zając po jak najbardziej atrakcyjniej cenie zgodnie z kierunkiem grubszych rybek od nas

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Freddie »

Wczoraj nie dałem rady napisać, parę spraw mi w tym przeszkodziło, tak więc robię to dzisiaj. Nie mam nic przeciwko offtopowi, cieszę się, że ktoś zwrócił na mnie uwagę, dzięki temu liznę trochę wiedzy na której bardzo mi zależy.
Czuję, że zagoszczę tutaj na dłużej :P
brother pisze:Sprawdź w testerze ile razy wskaźnik o którym pisałeś dał ci dobry sygnał na 100 prób. Potem zobacz, czy był to okres konsolidacji czy panował jakiś trend, jaka była zmienność( czy lepsze sygnały były podczas mniejszej czy większej) określ RR i MM i dopiero po testach wejdź z powrotem w REAL.
Nie bardzo rozkminiam ten tester, tzn nie umiem go obsłużyć... Będę musiał o nim poczytać.

Wirus, dzięki za wskaźnik, patrzyłem na niego ale aktualnie go wyłączyłem. Masz może jakieś informacje jak go interpretować?

Wasze posty skłoniły mnie do refleksji nad moją grą. Oto wnioski jakie mi się nasunęły... Najbardziej dogodne dla mnie pary to chyba aud/usd i usd/cad ze wskazaniem na tą drugą. Dlaczego?
Nie ma mega wahań (jak chociazby na eur/usd), i jasne zasady wchodzenia na rynek w oparciu o H1 przecinające się z SMA5 w asyście mojego drugiego wskaźnika. co do TP i SL nie dograłem jeszcze tej kwestii.
Myślałem o stopie równym 15pipsów i take profit równym przykładowo 30pipsów. Na ogół stop jest optymalny, pozwala wyjsć bez większej straty gdy sygnał nie jest dobry. Patrzyłem na oko jak się to sprawdza w praktyce i wygląda fajnie. Dzisiaj wieczorem przed spaniem jak znajdę czas to zrobię statystykę z pół roku wstecz jaki procent wejść byłby zyskowny itp itd.

Dzisiejsze wejście popełniłem na następnej świecy przebijającej SMA5 z TP równym 30pipsów i SL 15. Dodatkowo zauważyłem pewien schemat który wydawał mi się prawdopodobny i tym razem. Wszystko fajnie pięknie, tylko co zawiodło...? Ja ;)
Przed wyjściem z domu ustawiłem zlecenie itp, no i wszystko poszło zgodnie z planem, kurs ustanowił szczyt dokładnie 1.4 pipsa pod TP i zawrócił w dół. Godzinę później dałem radę otworzyć panel i zobaczyłem świecę z dużym cieniem + następną spadkową i w sumie to nie zastanawiając się, po prostu zamknałem operację na +9 pipsów by za niewiele ponad godzinę oglądać kurs wyższy niż mój TP :lol:
Zresztą poniżej wykres i to co zauważyłem: dwa dołki, drugi płytszy od poprzedniego i przebicie oporu.

PS. nie wiem co mi się pogmatwało, w każdym razie zlecenie zrobiłem dwie świeczki wczesniej niż jest to zaznaczone na wykresie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

No i tak jak By_żyło_się_lepiej pokazał na screenach - aud/usd dobił do dolnej linii kanału na W1 (~0.9880) i dzisiejszy dzień zielony. Myslicie, że przyszły tydzień będzie odbiciem od tej linii tak jak to dwukrotnie miało miejsce w przeszłości? ;)

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Obserwując aussie zobaczyłem że na m15 wskaźnik dał sygnał na sell i do tego doszły trzy wcześniejsze próby ataku wsparcia.
+10 pipsów złapanych na TP

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Chyba wszelkie statystyki zostawię sobie na weekend, mam tylko jedną zagwozdkę. Co sie jutro na usd/cad i aud/usd będzie dziać jak dzisiaj wybija odpowiednio maksima i minima? :roll:

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Lektura forum jest na pewno pouczająca. Dzisiaj wertowałem trochę systemy opisywane w Journalach i niektóre są fajne.
Co ciekawe trafilem na http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19790 gdzie system jest oparty na MA z tym że zamiast H1 gra się na D1. Wygląda podobnie do założeń, które opisałem cztery posty wyżej z tą różnicą że nie będę musiał tak często doglądać konta. Póki co to nie gra roli. ale w niedługim czasie może to być dobre wyjście, bo najprawdopodobniej będę miał mniej czasu na siedzenie przed komputerem.
Kurcze, podoba mi się ten system i od poniedziałku chyba zacznę grać na demo. Jutro zrobię statystki z ostatnich dwóch lat i zobaczymy jak to wygląda w liczbach.

PS. Ma ktoś może jakąś gotową formatkę do uzupełnienia w excelu która zlicza od razu % zyskownych operacji, średnią stratę i tak dalej i tak dalej?

Miłego weekendu ;)

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Konsekwencja jest kluczem. Chcę grać zasadami Nocnego Marka i tak też postąpiłem z tą różnicą, że wejście zrobiłem po przecięciu świecy z SMA na 4H i zaryzykowałem paredziesiąt pipsów do oporu aby zrobić wejscie i mieć zapas w razie odbicia (o sl raczej mowy nie było bo nie mialem nic zapasu) efekt?
+101pipsów co przy najniższym możliwym locie na moim rachunku oznacza podwojenie depo :lol:

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Nie wiem gdzie pisać, czy tutaj czy w dzienniku z Nocnym Markiem, ale to w sumie nie jest do konca z nim związane.
Do rzeczy,na parę dni biorę urlop, MC zaliczony na dzisiejszym edku, dlaczego? wycięło mi 100pipsowy SL , jako że na żadnej parze już zlecenia zrobić nie mogę bo za mało kasy to muszę dołożyć kabzy i może pomyśleć o mikrolotach?
Tak w ogóle to chyba pomyślę o założeniu rachunku w Bossie.

Najbardziej jednak nie mogę przeboleć tego, że dałem się wyfrajerzyć na gbp/nzd parę dni temu. Na koncie demo na którym gram różne wejścia w tym momencie to zlecenie zrobione wg. Nocnego Marka (na demku SL miałem ustawiony na 80 pips a nie na BE jak na real) ma zarobione 530 pipsów, cholera no :?

Kurs jest jakieś 100pipek od dolnej podstawy prostokąta :<

ODPOWIEDZ