Wygrać z samym sobą.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Freddie »

Z rachunku demo raczej nie skorzystam. Po prostu "nie czuje" go, zdecydowana większość transakcji mi się tam udaje. Gdy w grę wchodzą realne pieniądze to już bardziej realnie na to wszystko patrzę. Na koncie nie mam dużo a taka sytuacja podbramkowa bardzo dobrze studzi moje zapędy do szarżowania.
Mój broker nie udostępnia na tym rachunku mikrolotów, szkoda, ale chcę grac na tym co mam i sie odbić.

Co do mojego stylu gry to zdecydowanie wolałbym ominąć szarpanie się na m5-m30, to za krótko dla mnie, nie chcę w ten sposób grać. Bardziej preferuję od H1 do D1, wtedy też mój wskaźnik rzadko się myli, tylko muszę popracować nad cierpliwością i wejściami, do tego potrzeba trochę więcej w depo bo mój brak opanowania prowadzi do łapania dołków kiedy zaczyna się na przykład koretka wzrostowa itd...
Najbardziej boli mnie to że nie mogę ruszyć z miejsca, nie dołożę kasy dopóki nie wyzeruję konta, chcę sie odbić i się czegoś nauczyć, to będzie dobra lekcja gry z tym że łapię się kiepskich transakcji które mnie wyniszczają małymi stratami, a nie zamykając transakcji z wczorajszego wieczoru, miałbym 60 pipsów na aussie. Nie jest to dobre podejście bo negatywne uczucia narastają, ale trochę takie mam już usposobienie.

W każdym razie dzięki za posty, wieczorem jeszcze raz je postaram się dokładnie przeanalizować, a także wybadać dokładnie działanie indyka który mi podesłałeś Stforex. Póki co patrzę na rozwój sytuacji na aud. Dobrze że się wstrzymałem z operacją dzisiaj rano, złapałbym dołek, a tak to poczekam aż być może kurs podejdzie trochę do góry i w jakąś sprzedaż się zapakuję.
Jeszcze raz dzięki za pomoc ;)

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Freddie pisze:Z rachunku demo raczej nie skorzystam. Po prostu "nie czuje" go, zdecydowana większość transakcji mi się tam udaje. Gdy w grę wchodzą realne pieniądze to już bardziej realnie na to wszystko patrzę
Nie podchodź do tego w ten sposób, teraz myślisz żeby się odegrać, a przy takiej presji bez planu wtopisz resztę depozytu. Jeśli nie potrafisz zarabiać na real to na demo też nie zarobisz, z tym że gra nie może być UZNANIOWA. Jeśli masz cały plan gry, dokładnie sprecyzowane warunki wejść i wyjść, zarządzania pozycją i MM, a do tego zrobisz Statystykę to naprawdę nie będzie różnicy czy Real czy Demo, jeżeli twoja Metoda jest dobra będziesz zarabiał, tylko żeby można było ją jakoś SPISAĆ ubrać w ramy itd.

Jeśli nie czytałeś to przeczytaj to
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 56&start=0
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Jeśli zająłeś pozycję i czujesz się z tym niekomfortowo, to dobrze. Moje najlepsze trejdy (a miałem takie) odbywały się w przeczuciu rychłej porażki. Z tego co piszesz wynika, że problem leży w Twojej psychice, a nie w systemie. Ja robię tak, że ustawiam pozycje (oczekujące lub strzał z palca) i zostawiam - gram online w szachy czy WoT albo zabieram rodzinkę na spacer. Wracam o ustalonej wcześniej porze (np. na fixing ECB czy otwarcie NY) i patrzę jak to wygląda. Jeśli pozycja spełnia założenia do BE, to przestawiam, jeśli nie, to nie. Jeśli jest sygnał przeciwny, to zamykam. Jeśli sytuacja jest dwuznaczna -> BE lub zabezpieczam profit. Wszystko zależy od planu. Ale nie polecam siedzieć i przyglądać się wykresowi zbyt długo, bo szlag człowieka trafia.

Strach przed stratą finansową powstaje w tym samym obszarze w mózgu co strach przed śmiercią. Z tego powodu psychologia inwestowania porównuje te dwa uczucia. Czując tak silny strach człowiek działa irracjonalnie i zależy mu jedynie na tym, aby zlikwidować źródło niepokoju - przywrócić stan komfortu.

Z tym trzeba walczyć.

Kilka depo grałem tak, że w dzień z palca, a w nocy oczekujące. Podsumowując pozycje po MC zauważyłem, że te ustawione na noc przynosiły zyski, które przegrywałem za dnia. Ciekawa nauka z tego płynie ;)

PS. Wybacz, że zawalam Ci dziennik. W razie, gdybyś chciał pogadać o podejściu psychologicznym, zapraszam na PW :)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Psychikę dobrze ćwiczy taka zabawa:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=18695
;)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

brother nie wydaje się tobie że strategia "nieuznaniowa" to mit?

Gdyby taka strategia istniała

- można by śmiało napisać EA który zawszę będzie zarabiać
- każdy człowiek po zapoznaniu się z zasadami by zarabiał
- nie było by biedy na świecie bo każdy by zarabiał na fx ;)

- nie ma takiego EA
- mimo jasnych zasad jedna osoba zarabia druga nie
- jest bieda nawet na tym forum ;)

Prawda jest nieco inna, nie wiem czy tylko ja tak to postrzegam ale uznaniowość to jeden z elementów FX, każdy będzie widział LT inaczej, wystarczy inny broker i ta sama osoba będzie miała inną LT,

Malując SR, LT, czy inne ustrojstwo już zadajemy sobie pytanie czy uznać ta linie w takiej formie jakiej jest czy ja zmienić 1-3 pipki w któraś strone, skoro sie nad tym zastanawiamy to już jest uznaniowe,

Liczy się niestety osoba a nie system, daj komuś kto traci zlotego grala a będzie tracił, komuś kto zarabia pozwól patrzeć na czysty wykres a będzie zarabiał

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Wirus pisze:Psychikę dobrze ćwiczy taka zabawa:
;)
Wirus, nie wszyscy są tu po to, żeby się bawić :P

Co do "złotych grall'ów" - co by było, gdyby każdy takiego miał? Czy złoto miałoby jeszcze jakąkolwiek wartość? ;)

Tak filozoficznie.

Kurcze, znowu zaśmiecam ;). Proszę o wybaczenie.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, 11:25 przez Stforex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Stforex pisze:
Wirus pisze:Psychikę dobrze ćwiczy taka zabawa:
;)
Wirus, nie wszyscy są tu po to, żeby się bawić :P
Obawiam się, że nie zrozumiałeś sensu wypowiedzi. Ale właśnie zaśmiecamy wątek.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Ink. pisze:brother nie wydaje się tobie że strategia "nieuznaniowa" to mit?
Ink przyznam się, że nie mam pojęcia jak podchodzisz do fx, ale jeśli traktujesz to bardzo serio i chcesz się w tym specjalizować to specjalnie nie masz wyjścia jak ubrać swoją grę w określone reguły.
Ink. pisze: każdy człowiek po zapoznaniu się z zasadami by zarabiał
Pod warunkiem, że jest ona dochodowa. Jeżeli masz jasno określone warunki, przy tym widzisz statystykę takiego systemu i jest ona na plus to będziesz zarabiał. Problem w tym, że najczęściej zanim dojdziemy do tego jak stworzyć taki system możemy już zbankrutować.

Ink. pisze: każdy będzie widział LT inaczej, wystarczy inny broker i ta sama osoba będzie miała inną LT,
Jeżeli rysujesz LT za każdym razem wg, określonych przez siebie zasad to kilka pipsów nie będzie miało znaczenia bo ty grasz u swojego brokera, a nie czyjegoś. Jeżeli u twojego brokera na 500 wejść 300 okazało się skutecznymi to nie patrzysz na inny datafeed tylko ten wg którego działa twój system(to jest moja opinia i może być błędna). Ty masz znaleźć sposób na zarabianie, ruchu ceny przecież do końca nie przewidzisz. A różnice o których piszesz często są minimalne, nawet jak porównuje się jakiś ECN z MM ( u mnie jest to ok 1 pips przynajmniej na głównych parach)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

brother pisze:Ink przyznam się, że nie mam pojęcia jak podchodzisz do fx, ale jeśli traktujesz to bardzo serio i chcesz się w tym specjalizować to specjalnie nie masz wyjścia jak ubrać swoją grę w określone reguły.
Nie do końca mnie zrozumiałeś, chodzi mi o to że nie ma systemu który wprost mówi "tu wejdz" itp, Trzeba uznać czy "tu wejsc" co już jest uznaniowe,
brother pisze:Pod warunkiem, że jest ona dochodowa
ostatnio bardzo popularne ZL, system jest na forum od 2009 roku a ostatnio dopiero zyskal na popularności, dlaczego? bo jedna osoba pokazuje że daje rade tym systemem, natomiast nie oznacza to że każdy kto zacznie grać ZL będzie zarabiał

Na FX jak i w życiu są dwie drogi, można wziąć sie do roboty i ciężko pracować, zdobywać doświadczenia, uczyć sie, doskonaląć i systematyzując już uzyskaną wiedze itp

możemy rownież szukać złotego grala a w życiu czekać na cud ;)

Brother odpowiedz mi na pytanie, jak dlugo interesujesz sie FX i czy przez ten czas znalazleś system nieuznaniowy ktory jest dochodowy na tym forum?

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Ink. pisze:brother nie wydaje się tobie że strategia "nieuznaniowa" to mit?
Ink. pisze:Nie do końca mnie zrozumiałeś, chodzi mi o to że nie ma systemu który wprost mówi "tu wejdz" itp, Trzeba uznać czy "tu wejsc" co już jest uznaniowe,
Ink. To ,że Ty Ink nie masz takiej strategii ,to nie znaczy ,że takowa nie istnieje. :wink:
Ink. pisze:- jest bieda nawet na tym forum Wink
Jakieś fakty ? Czy to tylko kolejne Twoje domysły?
Stforex pisze:Co do "złotych grall'ów" - co by było, gdyby każdy takiego miał? Czy złoto miałoby jeszcze jakąkolwiek wartość? Wink
Nie od dziś wiadomo ,że złoty gral to psychika. Twoje podejście do rynku ,to jak radzisz sobie po wygranej i przegranej ,ale również to czego oczekujesz od forexu.
brother pisze:nie masz wyjścia jak ubrać swoją grę w określone reguły.
Bracie ,widzę ,że zacząłeś czerpać z moich postów :mrgreen: Bardzo mi miło.
Cadermo pisze:I wtedy dojdziesz do wniosku ,że lepiej ustalić sobie jasne ,stałe zasady gry
brother pisze:nawet jak porównuje się jakiś ECN z MM
Szczególnie przy porównaniu wykresów AM z resztą brokerów :mrgreen:
Ink. pisze:możemy rownież szukać złotego grala a w życiu czekać na cud Wink
Z tym się jak najbardziej zgodzę .Czekając i szukając czegoś prawie idealnego stoimy w miejscu,bo i tak tego nie znajdziemy :)

ODPOWIEDZ