BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

Trupe

Nieprzeczytany post autor: Trupe »

Witam

Panie Sebastianie

Mam pytanie jak długo jest aktywne wasze konto na fx . Wypłaciłem pieniądze z waszego konta i od ok pół roku go nie używałem na rachunku jest 0. Słyszałem o praktyce w której Broker po pewnym czasie bez żadnych ruchów na rachunku sam go usuwa. Jak to u was wygląda?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

Witam,
Trupe pisze:Mam pytanie jak długo jest aktywne wasze konto na fx .
Rozumiem że chodzi o Pana konto, prowadzone przez nas:)
Trupe pisze:Wypłaciłem pieniądze z waszego konta i od ok pół roku go nie używałem na rachunku jest 0. Słyszałem o praktyce w której Broker po pewnym czasie bez żadnych ruchów na rachunku sam go usuwa. Jak to u was wygląda?
Zgodnie z par. 62 pkt. 2 Regulaminu OTC mamy możliwość wypowiedzenia umowy a następnie zamknięcia konta Klientowi w przypadku utrzymywania zerowego salda na rachunku przez okres dłuższy niż 6 miesięcy. Jak dotąd jednak nie korzystaliśmy z tego prawa.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

MOCKBA
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MOCKBA »

Mam pytanie odnośnie swapu.
Dlaczego przy miedzi i złocie nie ma swapu niezależnie od zajętej pozycji a np. przy srebrze i platynie jest?
Czym się różnią te instrumenty.

Czy to oznacza, że otwartą pozycję na złocie można bez opłat trzymać np. przez rok?
A może ma to związek z rolowaniem i na nim się traci to co zyskuje się na braku swapu?
Bardzo proszę o odpowiedź z przykładem jak to liczyć.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

MOCKBA pisze:Dlaczego przy miedzi i złocie nie ma swapu niezależnie od zajętej pozycji a np. przy srebrze i platynie jest?
Czym się różnią te instrumenty.
Te instrumenty różnią się sposobem wyceny. CFD na miedź i złoto, podobnie jak te związane z rynkiem soft commodities czy indeksów giełdowych są wyceniane w oparciu o ceny pochodzące z rynku giełdowego. Czyli mówiąc wprost - odwzorowują zachowanie cen kontraktów terminowych futures o różnym okresie zapadalności, ale zawsze liczonym w miesiącach. Stąd też bierze się częstotliwość ich rolowań.
W przypadku srebra, platyny czy palladu wycena kontraktów CFD oparta jest na transakcjach spot z rynku pozagiełdowego (dokładnie tak samo jak dla walut) i stąd mechanizm wyceny pozycji jest taki sam, jaki znamy z rynku FX (naliczanie swap). Częstotliwość naliczania swapów - jak wiadomo dużo większa niż w przypadku rolowań futures wiąże się z krótkim okresem zapadalności tych transakcji.
Więcej o wycenie pozycji na CFD może Pan dowiedzieć się na jednym z naszych szkoleń webinar pt. "Podstawowe mechanizmy rynków pozagiełdowych" - zapraszam.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

F jak futures.. :D na mt4 rarytas :lol:

:516:

Co tam w bossa fajnego?

Będzie tam kiedyś jakieś normalne hedge przeciwstawne?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

overall

Nieprzeczytany post autor: overall »

reptile pisze:Co tam w bossa fajnego?

Będzie tam kiedyś jakieś normalne hedge przeciwstawne?
Dołączam się do pytania. Bez hedgu to takie nie pelne mt4. Mysle ze po wprowadzeniu tej opcji pojawilo by sie wielu nowych klientów :)

poki co wciaz czekam.

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

reptile pisze:F jak futures.. Very Happy na mt4 rarytas Laughing
Platforma jest zbudowana dla rynków pozagiełdowych, nie rozumiem skąd zdziwienie że nie można w ogólnym przypadku handlować za jej pomocą na giełdzie. W ogólnym przypadku - bo u nas można dzięki BossaFX-GPW.
Jeśli kogoś interesują futures, wybiera platformę giełdową, zbudowaną dla takiego rynku i uwzględniającą jego strukturę.
reptile pisze:Będzie tam kiedyś jakieś normalne hedge przeciwstawne?
"Normalne" - znowu, dla jakiego rynku? Futures? Bo to jak rozumiem Pana ulubiony rynek?
overall pisze:Dołączam się do pytania. Bez hedgu to takie nie pelne mt4. Mysle ze po wprowadzeniu tej opcji pojawilo by sie wielu nowych klientów Smile
Potwierdzę to co pisałem już na forum - nie planujemy zmian w tym obszarze. W związku z tym, że logika zarządzania zleceniami obowiązująca w MT4 powoli odchodzi do historii, naszym zdaniem wywołałoby to tylko niepotrzebne zamieszanie.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

s_zadora pisze:Platforma jest zbudowana dla rynków pozagiełdowych,
No i nie ma na niej przeciwstawnych.. bez znaczenia jaki rynek.. :D
s_zadora pisze: W związku z tym, że logika zarządzania zleceniami obowiązująca w MT4 powoli odchodzi do historii, naszym zdaniem wywołałoby to tylko niepotrzebne zamieszanie.
Czyli bez hedge klienci dłużej "kiszą"? :lol:
s_zadora pisze:kąd zdziwienie że nie można w ogólnym przypadku handlować za jej pomocą na giełdzie.
boziu uchowaj mnie od takiego handlu.. Ty mi tu Icek nie pi..
Ale garda dobra :D
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

reptile pisze:No i nie ma na niej przeciwstawnych.. bez znaczenia jaki rynek..
Jeśli wiąże Pan fakt dostępności zleceń hedge z rodzajem rynku (giełdowy / pozagiełdowy) to niestety jest to całkiem błędny trop. To funkcjonalność platformy transakcyjnej i ewentualnie rachunku inwestycyjnego na którym ewidencjonowane są instrumenty. A większość platform dostępnych zarówno na giełdach jak i na rynkach OTC nie umożliwia hedgingu i wycenia rachunek w oparciu o pozycje netto. Choć rozumiem, że Pana błędne wyobrażenie może wynikać z dużej popularności platformy MT4 na rynku OTC.
reptile pisze:Czyli bez hedge klienci dłużej "kiszą"? Laughing
To, dlaczego nie ma u nas hedge'a już wyjaśniłem i w tej kwestii Pana trop również jest błędny. Zanim zarzuci Pan nam po raz kolejny udział w spisku przeciw inwestorom na rynku FX, proszę się chwilę zastanowić i wziąć pod uwagę na przykład fakt, że w tym rzekomym spisku uczestniczy (a może nawet mu przewodzi) amerykańska komisja nadzoru nad handlem instrumentami pochodnymi (CFTC).
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

s_zadora pisze:To, dlaczego nie ma u nas hedge'a już wyjaśniłem i w tej kwestii Pana trop również jest błędny. Zanim zarzuci Pan nam po raz kolejny udział w spisku przeciw inwestorom na rynku FX, proszę się chwilę zastanowić i wziąć pod uwagę na przykład fakt, że w tym rzekomym spisku uczestniczy (a może nawet mu przewodzi) amerykańska komisja nadzoru nad handlem instrumentami pochodnymi (CFTC).
No przecież noo... od demaskowania spsków tu jestem hehe
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 178#463178

s_zadora pisze:Jeśli wiąże Pan fakt dostępności zleceń hedge z rodzajem rynku (giełdowy / pozagiełdowy) to niestety jest to całkiem błędny trop
ziew..

jak to mowi znajomy..
bij makrele.. nawet jesli kolo niej jest leszcz :lol:
.. dobra dobra.. robta swoje..

ODPOWIEDZ