Witam posciagałem sobie dane (ticki) notowania kontraktów z http://static.bossafx.pl/pub/intraday/mstock/fut/
tylko ze są to serie i dane nakładają się na siebie
popisałem skrypty w bash do wywalenia nakładających się danych (jeszcze nie działa jak potrzeba) ale nie wiem co z różnica przy wygasaniu starego kontraktu i nowej serii na stooq do papieru FW20 korektuja różnice , ja nie wiem jak to dokładnie zrobić
późniejsze dane pewnie trzeba przekonwerterować zgodnie z http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0
ktoś może przerabiał problem ? a może ma gotowiec ?
Notowania kontrakty
Na bossie gdzieś był wykres ciągły notowań gdzie po wygaśnięciu serii była zastępowana nową.
Nie wie czy to dalej jest, natomiast jeśli potrzebujesz danych tickowych to ciężka sprawa.
Jeśli nie interesuje Cię rozjeżdżanie się bazy to tak na dobrą sprawę wykres WIG20 pokrywa się z kontraktami.
Zwykle baza jest dodatnia - czyli kontrakty mają kilka pkt więcej, przy pogłębiających spadkach zaczyna się wyrównywać.
Natomiast jeśli nie interesuję Cię zbytnio rozjazd i jakiś arbitraż to sam WIG20 powinien wystarczyć.
Nie wie czy to dalej jest, natomiast jeśli potrzebujesz danych tickowych to ciężka sprawa.
Jeśli nie interesuje Cię rozjeżdżanie się bazy to tak na dobrą sprawę wykres WIG20 pokrywa się z kontraktami.
Zwykle baza jest dodatnia - czyli kontrakty mają kilka pkt więcej, przy pogłębiających spadkach zaczyna się wyrównywać.
Natomiast jeśli nie interesuję Cię zbytnio rozjazd i jakiś arbitraż to sam WIG20 powinien wystarczyć.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Kod: Zaznacz cały
Na bossie gdzieś był wykres ciągły notowań gdzie po wygaśnięciu serii była zastępowana nową.
dane chce wykorzystać do zrobienia porządnego modelowania (czyli najlepiej dane tick) z tego co widzę nie zrobie żadnej korekcji tylko wykasuje i po scalam dane (około 1Gb)