Notowania kontrakty

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
none
Stały bywalec
Stały bywalec

Notowania kontrakty

Nieprzeczytany post autor: none »

Witam posciagałem sobie dane (ticki) notowania kontraktów z http://static.bossafx.pl/pub/intraday/mstock/fut/

tylko ze są to serie i dane nakładają się na siebie
popisałem skrypty w bash do wywalenia nakładających się danych (jeszcze nie działa jak potrzeba) ale nie wiem co z różnica przy wygasaniu starego kontraktu i nowej serii na stooq do papieru FW20 korektuja różnice , ja nie wiem jak to dokładnie zrobić

późniejsze dane pewnie trzeba przekonwerterować zgodnie z http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0

ktoś może przerabiał problem ? a może ma gotowiec ?

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Na bossie gdzieś był wykres ciągły notowań gdzie po wygaśnięciu serii była zastępowana nową.

Nie wie czy to dalej jest, natomiast jeśli potrzebujesz danych tickowych to ciężka sprawa.

Jeśli nie interesuje Cię rozjeżdżanie się bazy to tak na dobrą sprawę wykres WIG20 pokrywa się z kontraktami.

Zwykle baza jest dodatnia - czyli kontrakty mają kilka pkt więcej, przy pogłębiających spadkach zaczyna się wyrównywać.

Natomiast jeśli nie interesuję Cię zbytnio rozjazd i jakiś arbitraż to sam WIG20 powinien wystarczyć.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

none
Stały bywalec
Stały bywalec

Kod: Zaznacz cały

Na bossie gdzieś był wykres ciągły notowań gdzie po wygaśnięciu serii była zastępowana nową.
tak to fw20 w notowania3max też mam to (w pierwszej wersji chciałem wyciągnąć dane z tego programu)
dane chce wykorzystać do zrobienia porządnego modelowania (czyli najlepiej dane tick) z tego co widzę nie zrobie żadnej korekcji tylko wykasuje i po scalam dane (około 1Gb)

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

w statica masz taki symbol jak "fw20kont" i jest to połączenie w całość notowań dla kontraktów fw20. Łączone są najbardziej płynne serie a więc każda po kolei bez kombinowania i masz jeden wykres instrumentu.

none
Stały bywalec
Stały bywalec

w statica masz taki symbol jak "fw20kont" i jest to połączenie w całość notowań dla kontraktów fw20. Łączone są najbardziej płynne serie a więc każda po kolei bez kombinowania i masz jeden wykres instrumentu.
tak jest wiem tylko ze nie mozna sie dostać do danych, nie ma exportu

ODPOWIEDZ