Orderflow i Struktura rynkow

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzystasz z DOM na FX?

Tak - pomaga mi na fx
6
22%
Tak - ale,nie wiele mi to daje
0
Brak głosów
Tak - ale, nie na fx
1
4%
Nie - bo nie rozumiem jak to działa
12
44%
Nie - wiem jak działa,ale nie pomaga mi
3
11%
Nie - na fx nie ma sensu
5
19%

Liczba głosów: 27

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Greenhaze pisze:samej obserwacji ceny w odniesieniu do pojawiajacych sie informacji mozna czasami dobrze oszacowac jak sie rozkladaja sily na rynku....
A czy to nie jest tak (niestety), że mozemy oszacować, jak rozkładały się siły, a nie rozładają. W sumie znając te wartości na giełdzie, dalej nie jesteś w stanie dużo więcej wyciągnąć.

Historię można faktycznie nieźle analizować, ale to historia...
(Muszę, to przemyśleć )

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Czasami pojawiaja sie pewne informacje jak przykladowo agresywne ciecia ratingow krajow europejskich kiedy kurs jest w dolku i cena zaczyna rosnac na wysokim momentum. Takie zagrania duzo mowia o rynku tym co sluchaja a wiekszosc niestety tego nie robi.

Wykres przedstawia historie ale duzo zalezy od tego jak sie na niego patrzy. Jesli widzisz sentyment , oczekiwania, pozycje na offside, poziomy duzego dysbalansu pomiedzy popytem a podaza wtedy wykres nabiera dodatkowego wymiaru.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2012, 11:24 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Greenhaze stosujesz jakiś filtr do tych zależności, którego nie pokazałeś, czy grasz po prostu w taki sposób jak to pokazujesz i piszesz wszystko? jest to dosyć istotna informacja, a wiadomo, że masz prawo nie pisać wszystkiego do końca. Ogólnie temat ciekawy sam od pewnego czasu też to śledzę, niestety przy mojej wiedzy pozostaje analiza historii, na bieżąco bez potwierdzenia to dla mnie zgadywanie na zasadzie albo zadziała albo nie.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

LowcaG pisze:A czy to nie jest tak (niestety), że mozemy oszacować, jak rozkładały się siły, a nie rozładają
to jak sie rozkladaja widzisz po zachowaniu ceny, zatrzymanie na SR lub silne przewalenie, natomiast nigdy nie bedziesz wiedzial jak sie beda rozkladaly za jakis czas mozesz tylko zakladac :wink:

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Greenhaze pisze:Wykres przedstawia historie ale duzo zalezy od tego jak sie na niego patrzy. Jesli widzisz sentyment , oczekiwania, pozycje na offside, poziomy duzego dysbalansu pomiedzy popytem a podaza wtedy wykres nabiera dodatkowego wymiaru.
Możesz w takim razie coś napisać jak na tej podstawie prognozujesz cenę? Co to są te fakeouty?
Obrazek
Unfortunately, more to come

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Nie chcialbym sie tu dokladnie zaglebiac w sama strategie/metodologie w oparciu o orderflow , podaz/popyt. Rynek od zawsze dzialal w ten sposob a wykorzystywanie tych fundamentalnych sil jest kwestia indywidualna kazdego tradera.

Trzy pierwsze wykresy EU przedstawiaja to tak jak ja to widze wiec sa tam elementy moich bardziej subiektywnych odczuc. Pewne elementy mozna postrzegac troche inaczej ale fundamentalnie wszystkie rynki dzialaja w ten sam sposob i zalezalo mi na pobudzeniu dyskusji na temat sil tworzacych rynek , nie na temat metody z jaka z nich korzystac.

Dodano po 7 minutach:
matka pisze:
Greenhaze pisze:Wykres przedstawia historie ale duzo zalezy od tego jak sie na niego patrzy. Jesli widzisz sentyment , oczekiwania, pozycje na offside, poziomy duzego dysbalansu pomiedzy popytem a podaza wtedy wykres nabiera dodatkowego wymiaru.
Możesz w takim razie coś napisać jak na tej podstawie prognozujesz cenę? Co to są te fakeouty?
Fakeouty to nic innego jak oczekiwane breakouty w ktore "wszyscy sie pakuja" a ostatecznie koncza jako plynnosc dla powiedzmy instytucjonalnych kontr-zlecen.
Cena zepchnieta przez te duze zlecenia wraca do miejsca z ktorego sie wybila zostawiajac duza ilosc traderow na offside. Oczywiscie tego typu zagrania dzialaja najlepiej w ostatnich fazach trendu gdzie na fakeoutach realizowane sa zyski.

Instytucjonalni traderzy czesto kiedy jest okzaja zepchniecia kursu pod/nad wsparcie/opor robia to tylko po to zeby oczyscic rynek ze slabszych pozycji i uzyska lepsza "srednia" cene na calej pozycji. To jest logiczne bo wzrosty badz spadki wymagaja paliwa czyli swierzego kapitalu. W przypadku traderow otwierajacych nowe pozycje podczas breakoutu beda musieli oni je likwidowac na offside dodatkowo zasilajac ruch.

Moze to zabrzmi troche dziwnie ale powyzszy tekst to wszystko co wystarczy wiedziec zeby profitowac na rynkach. :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Greenhaze pisze:Moze to zabrzmi troche dziwnie ale powyzszy tekst to wszystko co wystarczy wiedziec zeby wychodzic na swoje
To wcale nie brzmi dziwnie. Myślę, że tak dokładnie jest. Myślę również taka gra instytucjonalnych traderów ma sens jedynie gdy nikt inny nie wie jakim kapitałem i w którą stronę będą grać. Uważam, że mając wiedzę o której piszesz, wystarczy 2-3 tygodnie żeby przejąć cały dostępny kapitał ;)

Dodano po 4 minutach:
LowcaG pisze:A czy to nie jest tak (niestety), że mozemy oszacować, jak rozkładały się siły, a nie rozładają. W sumie znając te wartości na giełdzie, dalej nie jesteś w stanie dużo więcej wyciągnąć.
To chyba troszkę inaczej, tzn. patrząc w orderbook masz wiedzę bardziej jakby o teraźniejszości.. choć tak naprawdę jest to już historia ;) Niemniej wydaje mi się, że analiza tych danych ma bardzo duży potencjał.
Obrazek

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

matka pisze:To chyba troszkę inaczej, tzn. patrząc w orderbook masz wiedzę bardziej jakby o teraźniejszości.. choć tak naprawdę jest to już historia
Nie dość, że historia( bo w chwili gdy to widzisz tysiące ludzi składa nowe zlecenia których się nie zna) to jeszcze niepełna, bo pewnie nawet dostęp do dużego brokera nie da tak naprawdę obrazu całości.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

brother pisze:Nie dość, że historia( bo w chwili gdy to widzisz tysiące ludzi składa nowe zlecenia których się nie zna) to jeszcze niepełna, bo pewnie nawet dostęp do dużego brokera nie da tak naprawdę obrazu całości.
Zgadza się. Chyba faktycznie na forexie to nie ma sensu. W kwotowaniach co prawda też masz różnice ale na pewno nie tak duże jak w wielkościach zleceń. Oczywiście można do tego podejść wizualnie na oko tak jak pisze Greenhaze i pewnie nawet można przez jakiś czas "wychodzić na swoje" ale to chyba nie moja para kaloszy :D

EDIT:
Chociaż po zastanowieniu.. sprawdził bym czy te same metody działają podobnie u różnych brokerów. Cyfry mogą się niezgadzać ale "sezonowość" może być podobna.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2012, 12:44 przez matka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Myśle ze w kwestii forexu wolumen na futures walutowe z CME może być bardzo przydatny.

ODPOWIEDZ