Orderflow i Struktura rynkow
Ink. pisze:Greenhaze tutaj przedstawię moją teorie jak to wygląda, oczywiście jest to tylko teoria w jaki sposób ja patrze na rynek i takie wycinki
Widze to tak samo. Czesc graczy sprzedaje nizsze dolki (przewaznie ci mniej doinformowani) prosto w zlecenia instytucjonalne. Wymiana pozycji miedzy wea i strong hands.... wydaje mi sei ze wlasciwie opieramy sie na tym samym

Bardzo interesujący temat, przeczytałam wszystkie screeny, mam jednak pewne zastrzeżenia.
1. Piszesz o order flow a pokazujesz strefy wsparcia/oporu.
2. Czy nie jest tak że duża część zleceń to zlecenia typu market? Mamy np podgląd do zleceń gdzie jest 1000 na kupno i 100 na sprzedaż czyli wiadomo że będzie rosło ale nagle ktoś ładuje z palca 2000 na sprzedaż i jedziemy w dół itd
I dopiero na historii widać co sie działo. Korzystałam przez okres testowy z narzędzia order book fx który rzekomo przedstawia całą strukture płynności dla rynku interbank (już nie pamiętam czy reuters czy ebas itd) ale cyferki za szybko latały i generalnie niewiele z tego rozumiałam. Także ten element jest dla mnie interesujący ale niejasny.
2. Czy nie jest tak że duża część zleceń to zlecenia typu market? Mamy np podgląd do zleceń gdzie jest 1000 na kupno i 100 na sprzedaż czyli wiadomo że będzie rosło ale nagle ktoś ładuje z palca 2000 na sprzedaż i jedziemy w dół itd
I dopiero na historii widać co sie działo. Korzystałam przez okres testowy z narzędzia order book fx który rzekomo przedstawia całą strukture płynności dla rynku interbank (już nie pamiętam czy reuters czy ebas itd) ale cyferki za szybko latały i generalnie niewiele z tego rozumiałam. Także ten element jest dla mnie interesujący ale niejasny.
Spedzilem troche czasu grajac w oparciu o DOM a teraz przekladam to na FX ktory mimo zdecentralizowania rzadzi sie tymi samymi prawami. Nigdy nie ma pewnosci wiec mozna tylko oszacowac co sie prawdopodobnie dzieje ale jest to metoda powszechnie stosowana przez profesjonalistow.zeuss pisze:wiem z czego wynikają ruchy ceny wokół poziomów wsparcia/oporów i jak unikać pułapek byka czy niedzwiedzia.
Skąd wynika twoja pewność w obszarach orderflow.Czy jest to potwierdzone jakimś wskażnikiem, czy tylko zakładasz?
Dodano po 2 minutach:
Hej Kasiu,Kasia86 pisze:Bardzo interesujący temat, przeczytałam wszystkie screeny, mam jednak pewne zastrzeżenia.
Wykres i orderflow sie zazebiaja. Zlecenia bardzo czesto rezyduja w miejscach klarownych wsparc/oporow jednak sam fakt istnienia tych zlecen nie gwarantuje reakcji i tu pomocne jest oszacowanie sil/oczekiwan kierujacych cena.
Nie wydaje mi sie żeby jakiś bank tak z nikąd walną sobie grube zlecenie bez żadnych przesłanek/planu, to nie jest jednoosobowa spółka jak trader, oni mają tam jakieś plany strategie, a nawet jak coś takiego sie zdarzy to na pewno nie zbyt często i wtedy po prostu łapiemy SL, trudno sie mowiKasia86 pisze:ale nagle ktoś ładuje z palca 2000 na sprzedaż i jedziemy w dół itd
Dodano po 47 sekundach:
Greenhaze podejrzewam że do pochwały ale i tak raczej nici z tego bo zcasówki, ja bym prosił moda o przesunięcie watku do ogolnych aby nie zniknął bo watek bardzo konkretny i pochwałe dla Greenhaze

Greenhaze pisze:Spedzilem troche czasu grajac w oparciu o DOM a teraz przekladam to na FX ktory mimo zdecentralizowania rzadzi sie tymi samymi prawami. Nigdy nie ma pewnosci wiec mozna tylko oszacowac co sie prawdopodobnie dzieje ale jest to metoda powszechnie stosowana przez profesjonalistow.zeuss pisze:wiem z czego wynikają ruchy ceny wokół poziomów wsparcia/oporów i jak unikać pułapek byka czy niedzwiedzia.
Skąd wynika twoja pewność w obszarach orderflow.Czy jest to potwierdzone jakimś wskażnikiem, czy tylko zakładasz?
dziękuję, nie mam więcej pytań