Orderflow i Struktura rynkow

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzystasz z DOM na FX?

Tak - pomaga mi na fx
6
22%
Tak - ale,nie wiele mi to daje
0
Brak głosów
Tak - ale, nie na fx
1
4%
Nie - bo nie rozumiem jak to działa
12
44%
Nie - wiem jak działa,ale nie pomaga mi
3
11%
Nie - na fx nie ma sensu
5
19%

Liczba głosów: 27

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Orderflow i Struktura rynkow

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Postanowilem zalozyc temat dla zainteresowanych mikrostruktura rynku i szeroko pojetym orderflow - em.

Rynek to ciagle zmieniajacy sie organizm ktory bez przerwy dyskontuje nowe informacje. Plynnosc jest najwazniejszym fundamentem dzialania rynku. Jako ze obraz przekazuje tysiac slow to moze od razu do nich przejde.

Dodano po 2 minutach:

Mechanika rynku czyli sily podazy/popytu oraz plynnosc w obrebie istotnego poziomu na przykladzie EURUSD.

Generalnie zainteresowanie tym tematem jest niewielkie wsrod forumowiczow , dlatego otwieram go w czasowkach. ....ale jesli juz ktos jest zainteresowany tym jak naprawde dzialaja rynki i jakie sily sa skladowymi wzrostow badz spadkow to zapraszam do wymiany pogladow :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

Bardzo czytelnie to przedstawiłeś. Może bardziej się tym zainteresuje.
Sky is the limit

Arturro
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Arturro »

Ładnie obrozowo pokazane. Proste wyjaśnienie dlaczego cena się rusza. Może się mylę, ale wydaje mi się, że ci którzy stosując PA nie wiedzieli jak to się dzieje, teraz jeszcze lepiej będą mogli rozumieć rynek.

Dla mnie osobiście sprawa jest prosta... popyt i podaż. No ale ja tam się o tym w szkole uczyłem.

PS. Myślisz, że warto rozpisywać się na temat teorii zamiast skupić się na zarabianiu kasy?

Pozdrawiam
Arturro
"Choise, the problem is choise"

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

prosze moda o przeniesienie do odpowiedniego dzialu i przyznanie pochwaly dla Greenhaze

ja od dluzszego czasu gram tylko na to co nazywasz fakeout, z ta roznica ze tylko technika, nie patrze na orderflow bo skad mam go wziasc? nie ma przeciez jednego pelnego orderflow dla rynku forex, co wiec w takim razie obserwujesz?

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Mnie zastanawia jedno a mianowicie kult stop losów", gdzie każdy pin ponad daną linie i powrót nazywamy wycinaniem stopów, ale czy na pewno tak jest? nawet na wykresach losowych powstają takie rzeczy
Druga sprawa traderzy reprezentują niewielki % rynku czy ich stop losy ruszyły by aż tak ceną i to na D1?

Moim zdaniem to po prostu głębsza penetracja poziomu bo wszystkie zlecenia po cenie wyżej zostały zrealizowane, zostały zlecenia niżej, większe bo jeszcze nie ruszone, zjazd powoduje euforia po przebiciu kreski i sprzedaż ktora napotyka te właśnie zlecenia a nie żadne stop losy
i mechanizm zaczyna działac jak ui ciebie na mikrostrukturze rynku

patrzenie pod kątem stop losów to obserwowanie rynku z perspektywy trejdera czyli najmniejszej grupy
Ostatnio zmieniony 09 maja 2012, 10:24 przez Ink., łącznie zmieniany 1 raz.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Arturro pisze: PS. Myślisz, że warto rozpisywać się na temat teorii zamiast skupić się na zarabianiu kasy?
Witaj,

Jako ze duza wiekszosc traderow gra czysto mechanicznie , pomyslalem ze warto moze przyblizyc ten temat.

Pozdrawiam

Dodano po 3 minutach:
xpep pisze: nie ma przeciez jednego pelnego orderflow dla rynku forex, co wiec w takim razie obserwujesz?
Zgadza sie ale tak jak piszesz , z samej obserwacji ceny w odniesieniu do pojawiajacych sie informacji mozna czasami dobrze oszacowac jak sie rozkladaja sily na rynku.... Plynnosc przy pewnych warunkach rynkowych rozklada sie tak samo na FX jak na instrumentach scentralizowanych :)

Dodano po 4 minutach:
Ink. pisze:Mnie zastanawia jedno a mianowicie kult stop losów", gdzie każdy pin ponad daną linie i powrót nazywamy wycinaniem stopów, ale czy na pewno tak jest? nawet na wykresach losowych powstają takie rzeczy
Druga sprawa traderzy reprezentują niewielki % rynku czy ich stop losy ruszyły by aż tak ceną i to na D1?

Moim zdaniem to po prostu głębsza penetracja poziomu bo wszystkie zlecenia po cenie wyżej zostały zrealizowane, zostały zlecenia niżej, większe bo jeszcze nie ruszone, zjazd powoduje euforia po przebiciu kreski i sprzedaż ktora napotyka te właśnie zlecenia a nie żadne stop losy
i mechanizm zaczyna działac jak ui ciebie na mikrostrukturze rynku

patrzenie pod kątem stop losów to obserwowanie rynku z perspektywy trejdera czyli najmniejszej grupy
Moze pod jednym pinbarem wyrwanym z kontekstu nie ma duzej ilosci zlecen typu STOP ale jesli znajduje sie on na bardzo dobrze zdefiniowanym poziomie to juz co innego. Te zlecenia moga skutkowac kaskada tylko jesli na nowych dolkach/gorkach nie ma zainteresowania kupujacych/sprzedajacych.

SL to jedno ale tam takze gromadza sie zlecenia breakout traderow. Moze nie dalem jakiegos super przykladu gdzie widac to jak na dloni dlatego ale w bardzo dobrze zdefiniowanych przez cene obszarach te rzeczy sa czasami az nadto oczywiste...GBPUSD - W momencie kiedy cena przebijala te dolki sentyment na tej parze sie diametralnie zmienial skutkujac wyprzedaza pozycji dlugich i otwieraniem krotkich. W momencie kiedy cena zamyknela sie mocno powyzej wsparcia na D1 , duza czesc traderow bedacych na offside musiala "wyrzygac" krotkie pozycje tym samym pchajac kurs do gory. Na rynkach gdzie dostepny jest DOM jest to bardzo dobrze widoczne w ksiedze..
Ostatnio zmieniony 09 maja 2012, 10:36 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Greenhaze pisze:SL to jedno ale tam takze gromadza sie zlecenia breakout traderow
Właśnie to miałem na mysli, moim zdaniem bardziej prawdopodobne że cene pcha w dół multum zleceń na BO, bo w SL średnio tam wierzę,

zeuss
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zeuss »

zrobiłeś statystyke tych strzałów, bo bez najmniejszych wątpliwości są to strzały.
Każdy ma szanse 50/50.
Wcześniej mnie to bawiło, ale teraz mnie to przeraża :shock:

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:
Greenhaze pisze:SL to jedno ale tam takze gromadza sie zlecenia breakout traderow
Właśnie to miałem na mysli, moim zdaniem bardziej prawdopodobne że cene pcha w dół multum zleceń na BO, bo w SL średnio tam wierzę,
Widzac cos takiego jedni likwiduja dlugie pozycje ze strachu a inni otwieraja krotkie z checia zarobku :)

Dodano po 3 minutach:
zeuss pisze:zrobiłeś statystyke tych strzałów, bo bez najmniejszych wątpliwości są to strzały.
Każdy ma szanse 50/50.
Wcześniej mnie to bawiło, ale teraz mnie to przeraża :shock:
O jakich strzalach mowsz Zeuss?

Tego typu zagrania sa faktem..... druga sprawa to to jak dobrze potrafisz odfiltrowac te najsilniejsze sygnaly.... Fakeouty to jest powszechna praktyka market makerow (nie mowie tutaj o brokerach). Ja tu niczego nie odkrywam... rynki tak poprostu dzialaja.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2012, 10:46 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Greenhaze tutaj przedstawię moją teorie jak to wygląda, oczywiście jest to tylko teoria w jaki sposób ja patrze na rynek i takie wycinki

ODPOWIEDZ