Mam pytanie do Was wszystkich..
Na ilu gracie parach? Bo ja ostatnio myślę nad skomponowaniem odpowiednich par ze sobą. Wiem też, że niektórzy grają wyłącznie na edku, ale jakoś lubię mieć więcej możliwości niż jedna. I tutaj pojawia się mój problem, bo obecnie gram na 3 parach:
-Eur/Usd
-Eur/Jpy
-Gbp/Usd
Dużo ludzi ostatnio narzeka na edka, że mała zmienność, że robi dziwne rzeczy. Ja jednak mam zamiar przy nim zostać. Ejek za to jest przyjemny, fajnie trenduje i lubię tą parę. Za to nad kablem się zastanawiam, bo z jednej strony czasami są dni, że przez parę godzin lata góra-dół po 30 pipsów jak poje***y a za to z drugiej strony można nie raz bardzo ładną pozycję zagrać.
Dlatego z tych 3 par najbardziej myślę nad zmianą kabla na coś innego, lub też po prostu dołożenie jakiejś pary (ze względu na to, że trochę zmieniłem podejście do inwestycji i mam możliwość analizowania większej ilości par). Tutaj pojawia się sedno tego całego postu. Jaką parę byłoby najlepiej dołożyć? Są już 2 pary z Eur i 2 pary z Usd, myślałem nad czymś z Aud, ale nie miałem z tą walutą styczności, dlatego chciałem się spytać Was.
Jak wiadomo, ZL, BO, FBO działa na każdym rynku, dlatego chodzi mi przede wszystkim o parę z duża zmiennością a zarazem z jak najmniejszą korelacją z wyżej wymienionymi parami. (Oczywiście dodatkowe 2 pary też wchodzą w gre, jeśli będzie miało to sens).
Pozdrawiam, Midas
ps. mam nadzieję, że to nie jest offtop