ZERO LINE Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Mateusz pisze:Dzięki wielkie. Poczytam napewno ... parę tych stron jest:)
Nie ma łatwo - każdy przez to przechodził - :wink:
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Mam pytanie do Was wszystkich..

Na ilu gracie parach? Bo ja ostatnio myślę nad skomponowaniem odpowiednich par ze sobą. Wiem też, że niektórzy grają wyłącznie na edku, ale jakoś lubię mieć więcej możliwości niż jedna. I tutaj pojawia się mój problem, bo obecnie gram na 3 parach:

-Eur/Usd
-Eur/Jpy
-Gbp/Usd

Dużo ludzi ostatnio narzeka na edka, że mała zmienność, że robi dziwne rzeczy. Ja jednak mam zamiar przy nim zostać. Ejek za to jest przyjemny, fajnie trenduje i lubię tą parę. Za to nad kablem się zastanawiam, bo z jednej strony czasami są dni, że przez parę godzin lata góra-dół po 30 pipsów jak poje***y a za to z drugiej strony można nie raz bardzo ładną pozycję zagrać.

Dlatego z tych 3 par najbardziej myślę nad zmianą kabla na coś innego, lub też po prostu dołożenie jakiejś pary (ze względu na to, że trochę zmieniłem podejście do inwestycji i mam możliwość analizowania większej ilości par). Tutaj pojawia się sedno tego całego postu. Jaką parę byłoby najlepiej dołożyć? Są już 2 pary z Eur i 2 pary z Usd, myślałem nad czymś z Aud, ale nie miałem z tą walutą styczności, dlatego chciałem się spytać Was.

Jak wiadomo, ZL, BO, FBO działa na każdym rynku, dlatego chodzi mi przede wszystkim o parę z duża zmiennością a zarazem z jak najmniejszą korelacją z wyżej wymienionymi parami. (Oczywiście dodatkowe 2 pary też wchodzą w gre, jeśli będzie miało to sens).

Pozdrawiam, Midas

ps. mam nadzieję, że to nie jest offtop :P

Erykos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Erykos »

Możecie podać rozwinięcie nazwy BO? Breakout?

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Ja lubię AUD/JPY i DAXa. A gram na EUR/USD, EUR/JPY, USD/JPY, AUD/JPY, GBP/USD, USD/CAD. I pomału wracam do XTB dla DAXa ;-)

eresz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eresz »

Erykos tak, to jest rozwinięcie skrótu BO

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

Witam

proponuję przeanalizować coś co nie wypaliło... :?

szczegóły na screnach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Keleris »

Ja myślę, że odpowiedź znajdziesz na W1, tam nie było już miejsca żeby iść w górę. Sam się trochę na tym złapałem, bo myślałem że jednak tą lukę domkną, ale jak na razie nic na to nie wskazuje.
98% czekanie, 1% wejście, 1% wyjście.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Heh to prawda, że ZL jest metodą, inaczej przez traderów rozgrywane, bo tam gdzie Ty widzisz sygnał na L ja widziałem nic więcej jak FBO, ale pocieszyć się można że na h4 nie dotarli do tamtej ZL, czyli jest szansa ze jeszcze zobaczymy rejon 1,3050 tylko żeby tam dotrzeć potrzebujemy przynajmniej dolnego FBO lub by cena dojrzała do Longów chwilowo ani jednego ani drugiego nie ma :)
Pozdrawiam miłego dnia.

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

FBO owszem było ale najpierw był sygnał UP potem DOWN i dopiero FBO

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

W sumie nie wiem jak Ty rozgrywasz ZL (ja się dopatrzyłem ogólnie 4 różnych sposobów), dla mnie cena wejścia była w okolicach 1,3000 potem ładnie rynek wchodzi w strefe S pierwszy raz (dla niektórych to ciało w kier zysków) i z tej strefy ucieka, co daje powody do myślenia że nie tędy droga, potem mamy pino podobną świece i następna niby momentum ale walącą FBO, Jasny czysty układ spierniczać z pozycji. W najgorszym wypadku zysk 16 pips. W najlepszym 35.
Oczywiście widząc FBO przekręcasz pozycje, nawet jeśli nie było się pewnym tego FBO to rynek dał kolejne potwierdzenia że spadamy.... cena dziś ładnie chodzi, Ska powinna być nadal trzymana, bo jak pisałem wcześniej cena nie dojrzała do longów i przełamała dołek więc żadnego zaskoczenia nie ma.
Polecam czytać posty Thoreza, raz, drugi, trzeci z czasem przestajesz myśleć co zrobi rynek, a jedynie obserwujesz co robi i reagujesz razem z nim.

Ehhhh muszę się zdobyć na odwagę i rzucić prace, wtedy będę miał czas na grę :)
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ