Moje początki by Mateusz

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Ink. pisze:
Stforex pisze:Dlaczego ciągle uważacie, że pieniądze ruszające rynkiem patrzą na świece? :)

Jest jakiś racjonalny dowód na to? Lub choćby poszlaka?
Nie wiadomo czy patrzą na świece, nie wiadomo czy patrzą na linie, nie patrzą na wskaźniki, ogólnie malo wiadomo na co patrzą
Gdybyśmy wiedzieli to każdy byl by milionerem :)

Moim zdaniem swiece mają sens w takim przypadku że możemy w przybliżeniu okreslić jak cena sie zachowała w danym czasie, pin, wiadomo - odrzucenie ceny na danym poziomie, na mniejszym tv będziemy widziec V itp itd
Akhh pisze:
Tu nie chodzi o to kto na co patrzy, tu chodzi o to, że pewne ludzkie zachowania objawiają się w formacjach świecowych, falach elliota, fibo etc.

Wszystko to opiera się na ludzkich zachowaniach i psychologii - człowiek zawsze człowiekiem pozostanie.
Zgadzam się z Wami. To samo pisałem nieco wyżej.
Jest tylko psychika inwestorów oraz stosunek podaży do popytu. Faktycznie, na wykresie świecowym często realizują się pewne powtarzalne schematy wynikające z pewnej bezwładności rynku.
O patrzeniu na świece odnosiłem się do tej wypowiedzi:
Trzeba by się zastanowić nie na ile świece sie sprawdzają lecz na ile ufają im inwestorzy bo to jest wyznacznikiem ich potencjalnej siły.
Często spotykam takie wypowiedzi w różnych miejscach - że coś się na rynku sprawdza (świece, formacje, fibo), bo wszyscy na to patrzą. Niestety nikt nie jest w stanie odpowiedzieć, kto to są ci "wszyscy".

Tak jak napisałeś Ink. gdyby ruchy rynku były kreowane w oparciu o formacje świecowe, to bylibyśmy milionerami.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Ink. pisze:Eeee... zapewniam cie że jeśli na m5 ruszy sie o 5-10 pipek na H1 zrobi to samo Wink
Nie wiem jak mam Ci to wytłumaczyć :? Rzadko kiedy sygnały z M5 i H1 przykładowo się pokrywają . Mając sygnał na M5 brać pod uwagę ,że zgarniemy mniejszy TP ,ale i SL możemy ustalić mniejszy .Natomiast na H1 bierzemy większy profit ,przy większym ryzyku..

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Stforex pisze:Dlaczego ciągle uważacie, że pieniądze ruszające rynkiem patrzą na świece? :)

Jest jakiś racjonalny dowód na to? Lub choćby poszlaka?
Świece =cena.
Skoro cena mówi wszystko ...

Pieniądze nie patrzą na świece,pieniądze robią swoje,a cena to po prostu ilustruje.
Ink. pisze:
Cadermo pisze:.Na m5 cofnie sobie o 5-10 pips przykładowo ,a na H1 np. cofnie się o 20-30 pips.
Eeee... zapewniam cie że jeśli na m5 ruszy sie o 5-10 pipek na H1 zrobi to samo ;)
:lol:Cadermo w takim razie wchodź na m5,i szybko przełączaj na h1,zysk 3 razy większy będzie ;p
Ale spokojnie,zrozumiałem przesłanie.

Co do sl5,również to odradzam.Da się,wychodząc na tym świetnie,ale tylko jak wie się co robi.5 pips to jedno większe "sprawdzenie" ,beknięcie i już Cie nie ma.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Cadermo zależy co rozumiesz przez sygnał? jesli dla ciebie sygnałem jest "odbicie" to tak, grając na odbicie od poziomu czy szczytu wyznaczonym na H1 trzeba ponieśc większe ryzyko, natomiast na H1 mamy zielone świeczki i gramy na wzrosty to tak jak bysmy grali na M5 z jego trendem itp

popatrz na moj wykres z poprzedniej strony i wskaż rożnice :)
Ostatnio zmieniony 08 maja 2012, 11:41 przez Ink., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Świece =cena.
Skoro cena mówi wszystko ...

Pieniądze nie patrzą na świece,pieniądze robią swoje,a cena to po prostu ilustruje.
Tak, właśnie o to chodzi.

Cena kształtuje decyzje, a decyzje kształtują cenę.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Cadermo zależy co rozumiesz przez sygnał? jesli dla ciebie sygnałem jest "odbicie" to tak, grając na odbicie od poziomu czy szczytu wyznaczonym na H1 trzeba ponieśc większe ryzyko, natomiast na H1 mamy zielone świeczki i gramy na wzrosty to tak jak bysmy grali na M5 z jego trendem itp
Tak ,chodzi mi o sygnał z odbicia. I o cofki ceny po wejściu.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Cadermo pisze:Tak ,chodzi mi o sygnał z odbicia. I o cofki ceny po wejściu.
Wiec twoje zdanie jest subiektywne, kierowane systemem którym grasz, dlatego dopóki mateusz nie zacznie grać na odbicie takie rady są mało pomocne, a gra na odbicie jest bardziej ryzykowna moim zdaniem , natomiast dla mnie nie ma żadnej różnicy czy to M5 czy H1, ważne aby cena sie ruszała

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Mateusz pisze:wiadomo że pipsy nie są wyznacznikiem zarobku ale ja obstawian 0.1 lota i na królewskiej parze wychodzi 1.6 za 5 pipsow.
Dla edka 5 pipsów ma wartość około 1,6 zł przy 0,01 lota :)
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: San Pellegrino »

MkubuxK pisze:
mryko pisze:
3.Używać formacji świecowych oraz miejsc na wejście o których mówił asmodeus
Formacje świecowe działają najbardziej wiarygodnie na wyższych interwałach, pamiętaj o tym.

Formacje świecowe ? To coś takiego istnieje ? Większość testów mówi, że ich skuteczność oscyluje w granicach 50%. Nie widzę sensu zaprzatać sobie nimi głowy,
Największa bzdura jaką kiedykolwiek słyszałem, wrzuć jakąkolwiek parę na wykres i zobacz, na miejsca, w których cena łamie rajd - nie jestem statystykiem ale w 2/3 przypadkach będzie to doji, spinning top albo bear/bull engulf, często konsolidacja z kilkoma doji i pinbarami.
Ciało świecy i jej cień mówią bardzo dużo o tym co się dzieje z ceną w danym momencie.
Popatrz na to
Obrazek
upload pictures

Mateusz przepraszam, nie chcę "zaśmiecać" ci dziennika, ale nie mogłem nie odpisać.
Jestem noobem i jeszcze długo pozostanę

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19783 system do dziennika Nocny Marek Dziurnal

ODPOWIEDZ