Moje Archiwum

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

mah1y pisze:dzisiaj rynek znowu mnie zaskoczyl.
mnie raczej nie zaskoczył - w końcu poszedł tam gdzie miał iść - poszedł zgodnie z moim S i nawet doszedł do TP - ale co z tego jeśli po drodze postanowili wykosić trochę sl.

Spodziewałem się tego i dlatego tak szybko zabezpieczyłem ostatniego S - gdybym nie zabezpieczył to nie miałby szans na automatyczne przesunięcie na BE+1 - od razu poszło by w SL.

=
mah1y pisze:Nie mam juz powoli sily, kopac sie z FX
moze jakis dluzszy odpoczynek dobrze mi zrobi.

rezygnuje na jakis czas.
pzdr.
Czytałeś mój dziennik ? to jeszcze raz przeczytaj i zobacz do czego prowadzi ciągła rezygnacja - ja chciałem wielokrotnie rezygnować ale się zaparłem i ..... jest dobrze.

:wink: 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

mah1y moim skromnym zdaniem niepotrzebny ten dłuższy odpoczynek, tak jak i w każdej pracy potrzeba doświadczenia, doświadczenie zdobywasz powoli, frustracja pojawia sie gdy chcesz coś " już i teraz " i też tak kiedyś miałem gdy byłem bez otwartej pozycji itp, ale to jest przeszłość, trzeba zrozumieć zasadę "małej łyżeczki " i powoli bez żadnych "deadlajnów" nie ważna czy to będzie trwać m-c rok czy 3 lata, powoli i do celu zdobywając cenne doświadczenie,

To co bym radził to nie uczyć sie magicznych systemów, tylko wybrać jeden najbardziej pasujący i dostosować go do siebie, według swoich obserwacji zachowania rynku i praktykować, nic więcej

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Nie poddawaj się, czytaj posty Thoreza, od około 90 strony o ZL, czytaj notuj na kartce co zauważyłeś, w jakich miejscach cena zawraca, i jak to wszystko wygląda. Wywal badziewne wskaźniki, zrozum mechanikę rynku i Ty podejmuj decyzje kiedy cena jest warta otworzenia pozycji a nie wskaźnik, czy LT. bo LT raz zadziała a raz nie zadziała, i nigdy nie będziesz wiedział czemu akurat nie zadziałało.....
Wierz mi na słowo rynek się powtarza.... opracuj sobie schemat ZL i się go wyucz, pipsy przyjdą same, zobacz kiedy w dzienniku Marcina pisałem o dojrzewaniu ceny w jakim poziomie była cena, co było z lewej strony na dużym interwale i co się działo na małych (co było z lewej strony małych interwałów) .
Z doświadczenia wyszedłem z tradu przed danymi, bo zawsze dzieją się cuda...
Zobacz ze cały tan dzisiejszy spadek można było wyłapać, przypatrz się co było z lewej strony zaznacz miejsce gdzie cena zawróciła i zapisz notatki, co takiego zobaczyłeś po lewej stronie dużych i małych interwałów, i co wystąpiło o 14:50...
To o czym pisze Thorez w zupełności wystarczy, by mieć dobry punkt zaczepienia w zrozumieniu rynku i szukaniu odpowiedzi na wykresie, a im dłużej obserwujesz tym więcej pytań staje się jasne.
Osobiście, dzięki wpisom Thoreza, zrobiłem skok milowy, bo wreszcie zaczynam widzieć i wiedzieć, co jest przyczyną, i czemu akurat ten punkt a nie tamten będzie potencjalnym moim wyjściem. Stałe TP to idotyzm, wyznacz przeciwne ZL i patrz jak cena tam dociera, bo cena zawsze porusza się od BO do FBO, po FBO, wiesz że zobaczysz ekstrimum po kolejnym FBO wiesz ze cena dotrze do BO i zejdzie poniżej FBO.... Mam na tapecie stary Scrin Thoreza, i ku mojemu zdziwieniu porównując dzisiejsze(kilkudniowe) wydarzenia do tamtych, niemal są identyczne.
Z każdym dniem powoli zaczynam rozumieć co to znaczy zjadanie profitów, a jeszcze dwa tygodnie temu nie miałem pojęcia jak to rozumieć.....
Także kolego nie poddawaj się usiądź do lektury postów kolegi Thoreza, i zacznij jak student notować uwagi, a zobaczysz jak wszystko zaczyna układać się w logiczną całość.
Pozdrawia.

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

klonmarcin przeczytalem wczoraj/dzis caly Twoj dziennik - ciekawa forumowa-nowela ;)
Zauwazylem ze waznym momentem przelomowym dla Ciebie bylo rozpoznanie w ktora strone pojdzie rynek. Zaczales wyznaczac poziomy do ktorych dojdzie a pozniej glowiles sie kawal czasu jak podpiac sie pod ten ruch z ciasnym stopem.
od marca tego roku widze ze zaczales grac ZL i to chyba ta technika pozwolila Ci dopracowac moment wejscia.
mozna tez zauwazyc jak uzytkownik Damfry zmienia swoje nastawienie do Twojej osoby w momecie gdy zaczynasz kosic pipsy. (smieszna sytuacja), a moze Damfry ogolnie zmienil sie i dorosl?

klonmarcin gratuluje postawy (chociaz czasami emocje strasznie miotaly Toba) no i przedewszystkim gratuluje wytrwalosci!

Ink. krotka przerwa nie zaszkodzi. Pozwole sobie na dotlenienie umyslu. Machne sobie konto demo i popykam przynajmniej przez 2 tygodnie bez emocji i wpatrywania sie w wykres.
Moze otworze sobie konto u nowego broka, zeby zaczac od zera, bez historii strat. - ciagle mam ta presje ze przydaloby sie odrobic te straty, a to bardzo przeszkadza.

Jedyne co mnie tu jeszcze trzyma to to ze na historii dokladnie widze co sie dzieje i nawet wiem dlaczego.
Na demo rowniez radze sobie calkiem dobrze (brak chciwosci bo i tak nie wyplace z demo - dzieki temu mam wiecej cierpliwosci na dobry setup)
wystarczy teraz to wszystko przeniesc na prawa strone wykresu live i wydawaloby sie ze nic wiecej nie trzeba robic.

Musze sie wziasc za siebie, szkoda ze u mnie na silowni nie ma jakiegos Wi-Fi to bym codziennie rano na biezni cwiczyl umysl i cialo, biegajac i wpatrujac sie w wykres. Teraz musze naprawde skoncetrowac sie przedewszystkim nad soba (psychicznie i fizycznie), do tego krotki odpoczynek dobrze mi zrobi.

milego weekendu,
pzdr.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

mah1y pisze:Ink. krotka przerwa nie zaszkodzi. Pozwole sobie na dotlenienie umyslu. Machne sobie konto demo i popykam przynajmniej przez 2 tygodnie bez emocji i wpatrywania sie w wykres.
Przerwa jest niezbędna, lidzki umysł nie jest w stanie pracować non stop, ale miałem właśnie taką przerwę na myśli, podejście do tego wszystkiego z lekkim dystansem, patrzenia na wykres max 1 h dziennie na D1, H4, H1, ogarniasz co się dzieje, analizujesz, uczysz sie, zdobywasz doświadczenia, jest to tak cholernie monotonny proces ale niestety trzeba go przejść,

Moim zdaniem więcej człowiek sie nauczy obserwując wykres przez 1 h i robieniem porządnej analizy niż patrzeć sie 3-6h czekając na magiczny setup, setup przyjdzie sam gdy analiza będzie dobrze zrobiona bo będziesz wiedział w którą stronę szukać zlecenia, więc odpada "buy czy sell i kiedy buy lub sell?" zostaje tylko "kiedy "

trzym sie kolego powodzenia życzę :)

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

tak na chlodno to ja tutaj widze jeszcze bardzo duzo miejsa na konsole.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2012, 16:36 przez mah1y, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

..

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

EDEK:
S 1.3057
SL: 1.0665
TP: 1.3018

Edit: SL - BE+1

Edit 2: BE zaliczone

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

EDEK:
S 1.3057
SL: 1.0665
TP: 1.3018

Edit: SL - BE+1

Edit 2: BE zaliczone
bardzo mozliwe ze gdyby nie BE to wykasowaliby mnie na SL i dopiero polecieli w moje TP.
cena wkoncu poleciala do TP

ladne zagranie.

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

EDEK:
L 1.3018
SL: 1.2999
TP: 1.3059

EDIT: SL przestawiony na BE (troche ryzykowna ta pozycja wiec trzeba szybko przestawiac)

no i BE zaliczone

wnioski: za wysoko wszedlem, lub za szybko na BE, trzeba by;p przestawic pod 2jke i czekac.

ODPOWIEDZ