Droga do zwycięstwa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Zwyciężymy?

Czas głosowania minął 14 sie 2012, 18:21

Tak
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Podoba mi się twoje spojrzenie na rynek, zwłaszcza że bardzo dobrze Ci idzie, z takich ludzi warto brać przykład. Nie znam się w ogóle ma twojej metodzie gry :cry: coś tam próbuję z S/R mniej więcej też się pokrywa tylko że gdy rysuje sobie S/R to jest ich sporo jedna zadziała inna nie tak to już jest :) klonmarcin ty zawsze masz taki porządek na wykresie ? Bo u mnie to istny burdel mam :?
Korzystasz z kilku okien na różne TF? Zafascynowany twoim stylem gry wywaliłem wszystkie wskaźniki i powracam na demo by testować ZL mam nadzieję że pojmę twój styl gry i z czasem stanie się także moim. Mam tylko nadzieję że przede mną w miarę krótka droga :)

edit: jeszcze takie pytanie na boczku rysujesz dwa rodzaje kresek jedne zielone drugie pomarańczowe kolor zależy od TF? Raz wykorzystane ZL przestaje obowiązywać? Póki co cofam się w czasie jeśli chodzi o twój dziennik i poczytam co i jak :) Widzę że dalej wymiatasz to oby tak dalej. Powodzenia
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Darkey pisze:Nie znam się w ogóle ma twojej metodzie gry
Moja metoda to kombinacja gry na s/r i zl - metoda powstawała bardzo długo - oj długo. Wszystko opierałem tylko i wyłącznie na własnych obserwacjach - nigdy nie stosowałem - czegoś co nie zostało przeze mnie dokładnie zrozumiane i opisane swoim słowami.
Darkey pisze:klonmarcin ty zawsze masz taki porządek na wykresie ? Bo u mnie to istny burdel mam Confused
Korzystasz z kilku okien na różne TF? Zafascynowany twoim stylem gry wywaliłem wszystkie wskaźniki i powracam na demo by testować ZL mam nadzieję że pojmę twój styl gry i z czasem stanie się także moim. Mam tylko nadzieję że przede mną w miarę krótka droga Smile
Darkey pisze:Korzystasz z kilku okien na różne TF?
Na każdym oknie mam odpalony inny TF - ale w głównym oknie przełączam się między D1 a h1 - m15 bardzo rzadko.

Korzystam tak naprawdę tylko z trzech okien - jedno całkiem czysty wykres - same świece bez żadnych "ulepszaczy" - stosuję go często do pokazywania zagrań i gdy przeglądam inne pary lub wysokie TF - wtedy kreski nie zasłaniają mi sytuacji. Drugie okno to to pokazane we wcześniejszych postach - główne okno na którym gram - zawiera miniaturki innych TF, pipsometer, dużą wyraźną aktualną cenę i poziomy wg, których gram - kolory - im grubsza kreska tym pochodzi z wyższego TF - zielona dotyczy możliwości wystąpienia sygnału na L - natomiast pomarańczowa sygnału na S - oczywiście jeśli np. pomarańczowa nie zostanie złamana - to daje sygnał S - tak jak dzisiaj przed południem - natomiast jeśli np. ta górna pomarańczowa zostanie złamana to da mi wstępny sygnał na L.

Trzeci wykres zawiera wskaźnik MoneyManagment, wizualizację D1, wizualizację h1 na m15, godziny otwarcia poszczególnych sesji i która aktualnie jest "czynna", wskaźnik co i kiedy jak będą dane publikowane oraz luktom visual order editor.

Muszę mieć zawsze porządek - inaczej "źle" się z tym czuję.:)

Aktualny L nastąpił właśnie po niezłamaniu - czyli odbiciu od dolnej zielonej kreski - pochodzącej z H4 - można powiedzieć, że dokładnie tą samą kreskę wykorzystałem wczoraj wieczorem dając L - czyli podsumowując - raz wykorzystana zl - jeśli wykorzystanie było maksymalnie na następnej świecy po momo nie powinna być wykorzystana drugi raz - jeśli jednak dojście nastąpiło później wg mnie można wykorzystać ją dwa razy - należy dodać, że ta dolna zielona zl - wczoraj NIE została wykorzystana - zabrakło 1p - jak już pisałem wcześniej - dopiero dzisiaj po południu poziom był testowany - 3207

Darkey pisze:Widzę że dalej wymiatasz to oby tak dalej. Powodzenia
Musisz włożyć dużo pracy i wiary w sukces - nie chcę się wymądrzać - ale jak tak patrzę z perspektywy czasu jaki "zużyłem" na forex widzę, że to było naprawdę bardzo dużo czasu i nerwów - ale teraz to już można powiedzieć, że osiągnąłem pewien stopień spokoju - już mogę spać spokojnie gdy mam pozycję w grze - jak mówi przysłowie :D

pozdrawiam 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Dzięki wielkie za odpowiedz, wiem że może to zająć sporo czasu :) ale jeśli do osiągnięcia czegoś go potrzebuję to się nie martwię tym bo on i tak upłynie. W prawdzie wyznaczyłem sobie deadline na 3 lata ale może nie zajmie mi to aż tyle czasu.
Co do tego że warto nie mam wątpliwości :) co do tego że mogę, również :) na sukces trzeba sobie zapracować nic nie przyjdzie samo i od tak. Ty pewnie już czujesz smak tytułowego zwycięstwa i sądzę że to właśnie dla niego warto się w to pchać, wiedziałeś czego chcesz zakładając ten dziennik, ja też wiem na czym mi zależy. Nie ważne jest skąd startujemy, tylko gdzie zmierzamy :)

edit: z innej beczki, bez wskaźników łyso jak cholera, straciłem dotychczasowe punkty zaczepienia no to się zacznie jazda od nowa, hehe to tak jak bym zdjął gumę :roll: przyszły trader, cena i kreski zapowiada się ciekawie. Sorki za offtopa
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

Marcinie, ja również mam do Ciebie pytanie odnośnie systemu:
Jeśli ZL masz wyrysowaną na D1 to kiedy zostaje ona złamana wg systemu? Po zamknięciu się nad/pod nią tylko świecy D1 czy wystarczy, ze świeca H4 zamknie siępod/nad i to już jest złamanie? Bo H4 może się pod/nad nią zamknąć a nastęna świeca powróci i D1 linii nie złamie. Jak to jest?

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

klonmarcin pisze:klonmarcin napisał:
Dałem mały L na 3220 tp na 3257

Wiem - miałem już dzisiaj nie grać - pozycja już zabezp. na +1p
Niestety pozycja skończona na +1p

Aktualnie 2 x L na 3224 i 3225 tp 3257

cdn..
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Darkey pisze:edit: z innej beczki, bez wskaźników łyso jak cholera, straciłem dotychczasowe punkty zaczepienia no to się zacznie jazda od nowa
Na początku trochę dziwnie - ale z czasem jeśli tylko będziesz robił analizy od wysokich TF do niskich (nigdy odwrotnie) to wszystko będzie stawać się jasne - przynajmniej ja tak robię - ale tylko i wyłącznie dla jednej pary e/u.

sp2ews pisze:Jeśli ZL masz wyrysowaną na D1 to kiedy zostaje ona złamana wg systemu? Po zamknięciu się nad/pod nią tylko świecy D1 czy wystarczy, ze świeca H4 zamknie siępod/nad i to już jest złamanie? Bo H4 może się pod/nad nią zamknąć a nastęna świeca powróci i D1 linii nie złamie. Jak to jest?
No i w takich sytuacjach mamy sedno "systemu" - wg mnie jeśli dana zl pochodzi z D1 to tylko świeca D1 powinna ją łamać / niezłamać - to samo jeśli zl jest np. z h1 to świece tylko z h1 lub wyższych tf powinny być brane pod uwagę. Przecież jest jak najbardziej możliwe, że np. zl d1 zostanie złamana wieloma świecami h1 - ale ostatecznie d1 zamknie się niełamiąc jej - wtedy uznaję, że nie została złamana.

Ale to też zależy od aktualnego układu świec na wykresie - może się zdarzyć taka sytuacja, że np. d1 nie złamie zl ale niższe TF np. h4 już dają sygnał przeciwny niż ta niezłamana zl - wtedy występuje sprzeczność sygnałów i najlepiej czekać. Ale jak piszę wiele zależy od aktualnego układu świec.

:wink:
No pain - No gain

obikane
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: obikane »

klonmarcin pisze:Kluczowy poziom to 3192 - jeśli złamią to spadki - jeśli nie to wzrosty.
Marcinie na podstawie czego wyznaczyłeś ten poziom? Bo jakoś patrze w ten wykres i nie moge tego zobaczyć

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

obikane pisze:Marcinie na podstawie czego wyznaczyłeś ten poziom? Bo jakoś patrze w ten wykres i nie moge tego zobaczyć
Obrazek
image host

8)
No pain - No gain

obikane
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: obikane »

Dzięki. Czyli mimo złamania dalej jest ważna? Już chyba nic nie wiem;)

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

obikane pisze:Dzięki. Czyli mimo złamania dalej jest ważna? Już chyba nic nie wiem;)
to był poziom, który dawał sygnał S - jednak został złamany i cena znajduje się nad nim - dopóki jest nad nim to mamy sygnał L - jeśli znowu spadnie poniżej będzie S - to tak w uproszczeniu.
No pain - No gain

Zablokowany