AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

PAMIKA
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: PAMIKA »

Jestem początkującym i ciągle w fazie nauki gry na forexie (testy wersji demo rożnych platform) i z tego co się orientuję dźwignia a lot to dwie różne sprawy.

Reasumując jestem narażony na dużą ilość błędów a mniejsza dźwignia dawała by mi szansę by moje błędy były mniej bolesne (np. na EUR/USD zamkniecie pozycji stratnej 10 pipsów przy locie 0,1 , ok. 400 złotych wartość transakcji, dźwigni 1:100 daje stratę ok 40 złotych a przy tym samym locie na dźwigni 1:10 daje stratę około 4 złote) oczywiście druga strona medalu to taka, że miał bym wówczas mniejsze zyski. Jednak dla mnie (początkującego) była by to opcja idealna - oczywiście zakładając, że Alior Trader nie stosuje takiej samej prowizji od transakcji przy rożnych dźwigniach (np. przy dolarze 0,1 lota prowizja wynosi 2,1 złotych na dźwigni 1:100 a przy dźwigni 1:10 i tym samym locie powinna wynosić 0,21 złotych).

Chyba, że coś źle rozumuję/pojmuję w takim razie proszę o sprostowanie.

Stąd moje wcześniejsze pytanie na które nie odpowiedziałeś mi jednoznacznie słowami "jeśli tylko chcesz" i dalej nie wiem czy dźwignia 100 jest narzucona czy jest możliwość gry/zmiany w koncie na niższe dźwignie.
Dodatkowo proszę o odpowiedź jak wygląda prowizja przy niższych dźwigniach jeżeli takowe w Alior Trader istnieją.

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

PAMIKA zamiast 0.1 lota otwierasz 0.01 lota to tak jakbys zmniejszyl dwignie do 1:10 .
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

PAMIKA
Bywalec
Bywalec

Zgadza się ale Alior Trader chyba nie ma takiego niskiego lota a jedynie 0,1.

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Tego niestety nie wiem.
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Też nie wiem czy Alior daje możliwość zmiany dźwigni na mniejszą jednak postaram Ci się pomóc w trochę inny sposób, a w tamtej sprawie proponuję skontaktować się z obsługą bezpośrednio, bo widać, że osatnio rzadziej tu zaglądają... ;)

Duża dźwignia nie sprawia, że musisz ją w całości wykorzystywać. Ba, prawie nikt tego nie robi. Nawet duży lewar sam w sobie nie jest ryzykowny. Niebezpieczeństwem dla rachunku jest sam inwestor, który nie do końca wie jak on działa i jak z niego korzystać. To tak trochę jakby kierowca nie do końca wiedział jak działa pedał gazu w samochodzie :). BMW ma większe możliwości niż Fiat ale to nie oznacza, że każdy się nim zabije.

Zakładając, że masz ustalone jakieś swoje Money Management, gdzie zawsze ryzykujesz stały procent swojego kapitału, na podstawie wielkości SL dobierasz wolumen. Jeśli ryzykujesz X%, SL wychodzi Y, a wolumen jaki powinien zostać użyty to np. 0.05 lota to pozostaje Ci zaryzykować więcej, czyli 0.1 (minimum w Aliorze) lub zmienić brokera. Jeśli wychodzi wartość większa to zaokrąglasz wolumen (najlepiej zawsze w dół by nie zwiększać % ryzyka).
Większa dźwignia przy tak rozsądnych założeniach nie będzie ryzykowna ponieważ sprawi tylko, że użyjesz mniejszej ilości depozytu do otwarcia pozycji.

Problem pojawi się w momencie kiedy takich założeń wcale mieć nie będziesz lub zaczniesz kombinować z większym wolumenem czy ilością pozycji.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

PAMIKA
Bywalec
Bywalec

Dziękuję za odpowiedź i rozumiem, że odnosi się ona do jakości zarządzanym kapitałem.
Jednak na początku już na koncie rzeczywistym jeszcze w ramach nauki miałem zamiar zainwestować 1000 max 2000 złotych a przy dźwigni 1:100 i locie 0.1 i kilkoma popełnionymi błędami z rzędu szybko musiał bym się pożegnać z karierą na Forexie zakładając również to, że szybko by mnie łapało stop out co wymuszało by na mnie wnoszenie jeszcze większego kapitału celem rozpoczęcia dalszych transakcji :cry: .
Mało tego cenię sobie cenny czas i fascynuje mnie handel automatyczny, który niekiedy potrafi zaszaleć otwierając dużo pozycji na raz (wiem, że to kwestia doboru systemy i jego ustawień) i tez widzę że na Alion Traderze bym nie poszalał.

Ale tak jak pisałem jeszcze się dużo muszę nauczyć i może w końcu znajdę idealne dla siebie rozwiązanie (automat) i dopasowaną do niego platformę.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

PAMIKA pisze:Jednak na początku już na koncie rzeczywistym jeszcze w ramach nauki miałem zamiar zainwestować 1000 max 2000 złotych a przy dźwigni 1:100 i locie 0.1 i kilkoma popełnionymi błędami z rzędu szybko musiał bym się pożegnać z karierą na Forexie zakładając również to, że szybko by mnie łapało stop out co wymuszało by na mnie wnoszenie jeszcze większego kapitału celem rozpoczęcia dalszych transakcji
Ok ale rozumiesz, że gdyby dźwignia w Aliorze była o połowę mniejsza to nic by nie zmieniło? :)
Kapitał zostanie taki sam, minimalny wolumen również.

Dlatego Twoje pierwsze pytanie po prostu nie ma za bardzo sensu...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

PAMIKA pisze:Witam.

Czy jest możliwość wyboru dźwigni czy jest ona odgórnie narzucona 1:100?

I jeżeli istnieje możliwość zastosowania niższej dźwigni to czy prowizje zawarcia transakcji przy tym samym locie są takie same np. przy dźwigni 1:100 przy locie 1 oraz dźwigni 1:10 przy locie 1, czy dostosowane do wysokości dźwigni?
Witam serdecznie,
Nie ma możliwości zmiany poziomu dźwigni finansowej bezpośrednio na Platformie. Jeżeli jednak strategia inwestycyjna Klienta wymaga niższej dźwigni niż 1:100 możemy zmodyfikować ten parametr do niższej wartości (wymagany indywidualny kontakt z infolinią Biura Maklerskiego pod numerem 19503). Zmiana może nastąpić tylko na dźwignię mniejszą, czyli nie ma możliwości wprowadzenia dźwigni np. 1:500.
Prowizje od transakcji naliczane są od wartości ekspozycji, więc kwestia dźwigni nie powoduje zmiany ich wielkości.

Pozdrawiam
Dariusz Wiśniewski
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

PAMIKA
Bywalec
Bywalec

Dziękuję za odpowiedź.

IndyInwes
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: IndyInwes »

Spotkał mnie zaszczyt wypłaty hajsu na melanz z konta Alior Trader no i obsługa klienta 2/10 i ogólny jakis taki niesmak ;]
Pozdrawiam

nawet 2/10 to za dużo ;]
Czasami przeglądam to forum i dostrzegam jedno... traderzy to ludzie a ludzie to idioci.

ODPOWIEDZ