kat odchylenia sredniej

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

A opcje rozumiesz? :roll:
Wspolczynniki kojarzysz? :D

A dobra olac to.. :lol:
Tig3r pisze: piszesz coś co nie ma żadnego przekazu
jak to nie ma.. poprostu ograniczacie sie do ceny i czasu i nic wiecej wam nie potrzeba. Co poradze..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

reptile pisze:
Tig3r pisze: piszesz coś co nie ma żadnego przekazu
jak to nie ma.. poprostu ograniczacie sie do ceny i czasu i nic wiecej wam nie potrzeba. Co poradze..
Tylko cena i czas?
A co można więcej analizować?

Częstotliwości?

Jasne ze czas ma duże znaczenie. Przecież otwierając losowo pozycję i zamykając po 5 minutach podejmuje się mniejsze ryzyko niż wystawiając się na ekspozycje przez 5 dni.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

reptile
mi chodzi tylko o to Twoim przypadku że przerywasz potok myśli w złym momencie - dla mnie w pół zdania, albo i wcześniej
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Esco pisze:A co można więcej analizować?
A co określają różne parametry opcji?A obligacji?A innych instrumentów?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

reptile pisze:
a informacja ,ze przekroczyło 45 stopni tak na prawdę mówi nie wiele...
to na postawie statystyki stwierdzasz ?
bo przyjmijmy ze linia trendu ma n stopni albo nie wazne ile ich ma.. i jak ta linie przelamuje to to tez nic nie mowi ?
pewnie ze se jaja robie bo ty tez.. przeciez dobrze wiem ze nie wiele ludzi zalapalo co chcial przekazac WDGann .. a teorie obala sie takimi pierodolami,ze u kazdego kat moze byc inny.. niestety wszystko stwierdzasz bez praktycznego sprawdzenia.. bo inaczej by tego wszystkiego nie bylo ;]
I znów mixowanie tematów. (żeby nie powiedzieć mieszanie).
1. Statystyki? Przeczytaj mój post jeszcze raz a zrozumiesz. Informacja, że prosta przekroczyła 45 stopni nic nie mówi, dlatego, bo dla każego 45 stopni może być inne. Równie dobrze mógłbym powiedzieć, cena przekroczyła wzrosła o 5 cm. (Oczywiście nie powiem nikomu na jakim zoomie,monitorze oglądam wykres. Teraz rozumiesz?
2.Przełamywanie lini jest całkiem innym tematem. bo przełąmanie się jest jednoznaczne, teraz rozumiesz?
3. Nie interesuje mnie co chciał przekazac Gann, pewnie miał swoją metodolgię przeliczania pipsów na czas..jeżeli w jego przeliczeniu działała jego koncepcja to ok. Nie ma to wiele wspólnego z tematem. W temacie zostało powiedziane wszystko. Kąt to pojęcie matematyczne i jego obliczanie jest oczywiste.
4. Kąt akurat spratwdziłem bardzo praktycznie. (Nie myl skuteczności jakiejś koncepcji z samym określeniem kąta też o tym pisałem nie będę powtarzał.)
reptile pisze:Wzorca na co ? Bo skoro GLine powstaje to widac jakis jest..jednak.. czyz nie ?
A to ze QM w mt4 uzaleznilo go na stale na kazdym tf to inna bajka.. ablo to ze ze nie stosuje sie sprawdzonego i dostosowanego wspolczynnika to tez inna.
Wzorca ile to jest 45 stopni na wykresie..(nie myl 45 stopni na monitorze). "sprawdzowny i dostosowany" współczynnik...ehhh...o tym mówię... pojawia się element strategii...nie będę powtarzał...

reptile pisze:Z linku wczesniejszego o FIbo i GL ktos wpisywal ciag Fibo i fascynowal sie tym
Są wzorce i jest użyteczne narzędzie.. ty negujesz
Znowu mixowanie tematów..Fibo to coś innego i jest jednoznaczne.
reptile pisze:to tak jakby mnie interesowalo czy moje 2 pipsy to 10px czy 40px podobnie w kwestii grubości swiec
I tu się różnimy... 45 stopni, ma jedną niepodważalną cechę... boki trójkąta prostokątnego są równe.... wydedukuj....

reptile pisze:ale co to zmienia?
To zmienia, że nie ma pojęcia obiektywnego kąta np. 45 stopni. Możesz określić czy trend jest rosnący, malejący, jego siłę wg.różnych parameetrów...ale nie wg. kąta, mogę dać ten sam wykres 2 różnym osobom (z np. różnym zoomem, skalowaniem) i dla jednego będzie więcej dla drugiego mniej niz 45 stopni. to chyba proste do zrozumienia.

reptile pisze:Tig3r napisał:
w tym zagadnieniu można chyba jedynie mierzyć ilość pips na czas (gdzie czas może być liczony rónież jako ilość świec)

mocne hehe..
eee nie mocne, tylko prawdziwe i jednoznaczne.
reptile pisze:Swoja droga.. nie zastanawialo was jaki wspolczynnik czasu wyznacza wartosc?
Na bundach to widac tak,ze trzeba byc forexowym cepem,zeby nie widziec jakie to ma istotne znaczenie. Albo akcje..
Wprowadzasz inne tematy..tutaj nie jest istotna filozofia czasu i jego waga , tylko zwykła matematyka.
reptile pisze:jak to nie ma.. poprostu ograniczacie sie do ceny i czasu i nic wiecej wam nie potrzeba. Co poradze..
Jak wyżej, wprowadzasz elementy które nie mają znaczenia w temacie..tak jak gadanie o przeliczaniu sekund na metry(na dodatek bez rozumienia tematu...niestety)...

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

LowcaG imho.. skonczyles prace na teoretyzowaniu bo masz juz dosc ... :P
LowcaG pisze: 2.Przełamywanie lini jest całkiem innym tematem. bo przełąmanie się jest jednoznaczne, teraz rozumiesz?
A wyznaczanie momentu zmiany popytu i podazy ?
LowcaG pisze:Nie ma to wiele wspólnego z tematem
no jak to nie.. czy cena srednia.. czy zwykla pozwala zastosowac koncept..
skco wyliczyl ze w GL jest 37 swiec.. niech opiera sie na 15 pod MA z racji usredniania odleglosc sredniej . Odleglosc stycznych by uzyskac ew kat na danym odcinku od stalego wzorca daje poglad na kat..
LowcaG pisze: I tu się różnimy... 45 stopni, ma jedną niepodważalną cechę... boki trójkąta prostokątnego są równe.... wydedukuj....
no i co? Wspolczynnik 1 jest oki.. jesli ktos bedzie ciagle uzywal 1.618 tez dobrze bedzie.. a temacie chodizlo o wzorzec.. a jaki jest najlepszy niech sobie kazdy wybada
LowcaG pisze: To zmienia, że nie ma pojęcia obiektywnego kąta np. 45 stopni.
:lol: przeciez u kazdej osoby 37 swiec bedzie mialo tyle samo.. przenosacz to np. na H1 to tyle godzin. a to czy 1px to 1pips czy 2.. to kwestia wizualna a nie teoretyczna.

niestety odpadam.. :wink:
bo jakos nie chce mi sie Ciebie uświadamiać :D
dla Ciebie to bezsensu
LowcaG pisze:MaRCHeW napisał:
Jeżeli przyjmie jakieś stałe założenia to jak najbardziej da się obliczyć kąt nachylenia średniej.

Tak jak napisano, jednak nie ma żadnego kryterium które było by dość obiektywne wyznaczałą tą wartość.
LowcaG pisze:Podsumowując w FX nie ma matematycznego obiektywnego pojęcia kąta nachylenia, bo nie da się przeliczyć pipsów na sekundy, można przyjąc jakieś założenie np. że 1 pips = 1 sekunda.. jednak z matematycznym kątem będzie to miało mało wspólnego.
Gdyby nie przyjac sensownych zalozen.. to dzis nie wiedzielibysmy ile to jest 1KG.. zdaj sobie tez sprawe z subiektywnosci 1m..
LowcaG pisze: Wprowadzasz inne tematy..tutaj nie jest istotna filozofia czasu i jego waga , tylko zwykła matematyka.
Nie matemtayka,tylko trudnosc opisania rzeczywistosci fizycznej matematyką..a to jest filozofia.. ale ciagle odwracasz kota za ogon po swojemu :D
Zbadanie ze jablko i kamien spada podobnie to statystyka.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

reptile pisze:LowcaG imho.. skonczyles prace na teoretyzowaniu bo masz juz dosc ...
Jak by nie było to nie jest argument ;) , tak samo jak wyciąganie wniosków z niczego :P .Nie będę kontynuwał watku co robiłem i w jakim zakresie, bo to nie ma nic wspólnego z wątkiem.

reptile pisze:A wyznaczanie momentu zmiany popytu i podazy ?
eee, żle cie zrozumiałem, chodziło ci o to, że cena przełamuje linie która jest pod jakimś kątem? No to korekta: "no i spoko, że przełamuje tą linię, jednak dalej nie wiesz pod jakim kątem jest ta linia.

reptile pisze:skco wyliczyl ze w GL jest 37 swiec.. niech opiera sie na 15 pod MA z racji usredniania odleglosc sredniej . Odleglosc stycznych by uzyskac ew kat na danym odcinku od stalego wzorca daje poglad na kat..
ok, niech w GL jest 37 świec, i co z tego? Gdzieś indziej będzie 27 świec..i co twoje 37 świec jest lepsze? ;)

reptile pisze:Wspolczynnik 1 jest oki.. jesli ktos bedzie ciagle uzywal 1.618 tez dobrze bedzie.. a temacie chodizlo o wzorzec.. a jaki jest najlepszy niech sobie kazdy wybada
No właśnie wybada w stosunku do danej strategii a nie do kąta np. 45 stopni. Bo tak się nie da, czujesz różnicę??

reptile pisze:bo jakos nie chce mi sie Ciebie uświadamiać
dla Ciebie to bezsensu
Ależ ty mnie niczego nie musisz uświadamiać :P . Bez sensu jest tylko dla mnie bronienie tezy że gdzies tu jest jakieś obiektywne 45 stopni.A nie jest bez sensu, że można na tym zbudowac strategię, nie mylmy tematów.

reptile pisze:Gdyby nie przyjac sensownych zalozen.. to dzis nie wiedzielibysmy ile to jest 1KG.. zdaj sobie tez sprawe z subiektywnosci 1m..
I znów niezrozumienie tematu. 1 kg, nie jest subiektywny jest ustalony, i tyle. Nie jest nigdzie ustalone ilu sekundom równa się jeden pips. Jeżeli będzie jeden standard, to ok, możemy wtedy sobie rozmawiać, o np. średniej która jest nachylona o np. 45 stopni. Ja nie neguje, że możńa przyjąc np. 2 pipsy = 10 sekund, ale nie ma takiego przyjęcia... więc każdy sobie rzepke skrobie, i przypożądkuje do danej swojej strategii...

Dalej nie widze gdzie ty widzisz problem i do czego chcesz mnie przekonac :P
Naprawdę ja nie widzę problemu. Jak psiałem każdy może mi mówić, że jeżeli cena przebiła linie 45 stopni, wrosła o 5 cm (w ciągu ostatniej godziny) itd. dopóki poda mi swoją jednostkę przeliczeniową. Bo w innym wypadku to na prawdę NIC nie mówi.

Przemyśl to o cm, zrozumiez o co mi chodzi..ja ci mówię, najlepsza jest strtategia, sprzedaży kiedy cena wzrosła o 5 cm. Mowi ci to coś praktycznego?
Dokładnie jest z kątem np. 45 stopni.

reptile pisze:Nie matemtayka,tylko trudnosc opisania rzeczywistosci fizycznej matematyką..a to jest filozofia.. ale ciagle odwracasz kota za ogon po swojemu
Zbadanie ze jablko i kamien spada podobnie to statystyka.[/
Jaka trudność, przecież tu nie ma żadnej trudności.
PS.
Daj spokoj swoim teoriom naukowym :P
Sprawa jest na prawdę prosta jak budowa cepa. Nie wiem co chcesz tak na prawdę udownić.
W sumie co chciałem powiedzieć napisałem już w pierwszych postach. Nie ma co dodawac. Powtórzę, budowanie strategii, filozofia czasu, przestrzeni i innych nie jest elementem tego tematu, tu jest prosta matematyka, spójrz na pierwsze 2 posty tematu.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

LowcaG pisze:No właśnie wybada w stosunku do danej strategii a nie do kąta np. 45 stopni. Bo tak się nie da, czujesz różnicę??
ale czemu do strategii a nie do jakiegos fundamentalnej zasady?
jest wiele odneisien dla miar.. niby mamy 1kg.. ale an ziemi to jest tyle,na ksiezycu nie tyle itd..

eh..gdzies mi wyszlo,ze mowisz że to jest bezsensu.. w sensie katy..
pisalismy byle jak i teraz jest jak jest.. :D
nie wiem tez po co ktos ma podawac ta jednostke..skroo ciagle mowimy o 45stopaniach i gannowskim podejsciu ktore jest mneij wiecej znane.
LowcaG pisze:Mowi ci to coś praktycznego?
znana jest średnia wielkość pixela.. :lol:

dobra dobra.. wracajmy do swoich spraw :D

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

reptile pisze:ale czemu do strategii a nie do jakiegos fundamentalnej zasady?
jest wiele odneisien dla miar.. niby mamy 1kg.. ale an ziemi to jest tyle,na ksiezycu nie tyle itd..
A kto ma ustlić ta fundamentalną zasadę? Ja? Ty? Gann? ;)

Bo na razie nie ma żadnej fundamentalnej zasady.
reptile pisze:nie wiem tez po co ktos ma podawac ta jednostke..skroo ciagle mowimy o 45stopaniach i gannowskim podejsciu ktore jest mneij wiecej znane.
Może poprawmy, Ty mówisz o gannowskim podejściu...nie my ;)
Swoją drogą jakie jest to gannnowskie podejście, (takie oficjalne)? ile sekund przypada na pips?
No i jeżeli ktoś mówi, że kupuje.sprzedaje, jeżeli średnia/cokolwiek jest pod kątem większym niż 45 stopni Skąd mam niby wiedzieć, że stosuje podejście X? Dlatego wymagam jednoski aby móc określić ile to jest dla niego 45 stopni.
reptile pisze:znana jest średnia wielkość pixela..
Tu nie chodzi o wielkość pixela, mierzysz na ekranie..ale nie wiesz jaki mam zoom :P , nic ci to kolego nie da...

reptile pisze:dobra dobra.. wracajmy do swoich spraw
Pewnie, szkoda czasu... :564:

Awatar użytkownika
cf16
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cf16 »

ha ha, kurde dalej to walkujecie?

ODPOWIEDZ