Czas trwania transakcji

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy zwracasz uwagę na czas trwania transakcji

Tak - czas trwania transakcji jest dla mnie istotny i zamykam czasami transakcje po upływie danego czasu bez wzgledu na cene
4
8%
Tak - Istotne jest dla mnie ile świeczek mineło od otwarcie transakcji i zamykam transakcje po upływie x świeczek bez względu na cene
3
6%
Nie - obserwuję cene w czasie a nie sam czas, cena mowi mi czy zamknąć transakcje czy nie
27
56%
Nie - mam stałe TP i SL lub BE, czekam aż cena dotrze do jednego z nich
14
29%

Liczba głosów: 48

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Czas trwania transakcji

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Jak w temacie i pytaniu interesuje mnie jaką uwagę koncentrujecie na czasie trzymania otwartej pozycji i jak bardzo czas determinuje wasz treding

Z gory dzieki za głosy

Awatar użytkownika
Pablo78
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pablo78 »

witam

pozwolę sobie zabrać głos w temacie, dla mnie długość nie ma znaczenia liczy się poziom jak zostanie osiągnięty to mnie nie ma w trejdzie no chyba że nie daj boże SL :D
rzeczy niemożliwe robimy od razu cuda zajmują nam więcej czasu

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

Podzielam zdanie większości. Bo jakie znaczenie ma czas? Skoro cena idzie w dobrym kierunku, to czy będzie to trwało godzinę, dwie czy 3 dni to chyba nie jest istotne? Czy jest? :lol: Jednak ktośchyba uważa, że jest... Albo robi sobie jaja :)
EDIT:
Chyba, ze tym osobom chodzi np. o zamykanie pozycji w piątek na weekend - to rozumiem.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

No dokładnie, a co do piątku to tez tego bym nie liczył bo to zupełnie inna kwestia, ankieta w sumie dla formalność bo wyników sie spodziewałem, a ja sie nawet domyślam kto to taki dał odp nr 1 ;)

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Podzielam zdanie większości. Bo jakie znaczenie ma czas? Skoro cena idzie w dobrym kierunku, t
W brew temu co większość uważa, albo jak działa czas może być kluczowy
są przecież metody/techniki które działają właśnie na podstawie timingu - gdzie nie określa się konkretnego poziomu ceny a konkretnego poziomu czasu w którym następuje ruch (czy kto kontynuacja czy zwrot)

Sam nie zgłębiałem wiedzy w tym zakresie w wystarczającym poziomie, ale np zwolennicy ganna posługują się czasem w mocnym zakresie

Jeśli ktoś używa opcji to czas jest jednym z kluczowych parametrów.

P.S. Świetna ankieta.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Tig3r pisze:W brew temu co większość uważa, albo jak działa czas może być kluczowy
są przecież metody/techniki które działają właśnie na podstawie timingu - gdzie nie określa się konkretnego poziomu ceny a konkretnego poziomu czasu w którym następuje ruch (czy kto kontynuacja czy zwrot)
Ale to nie jest tak że timing jest niezbędny do wejścia w transakcje i wyjścia? bo chodziło mi o coś innego, kwestie poruszoną w wątku "na czuja" gdzie nie ważny jest czas wejścia czy wyjscia ale czas trawania, czyli np grając na m5 zakładasz że transakcja będzie trwać x świeczek czy nie może trwać więcej jak 30 minut, bez względu czy cena ma szanse sie wspiąć jeszcze itp, ankietę założyłem właśnie w tym celu aby zobaczyć jaka jest opinia innych na ten temat, wychodzi na to że moje przypuszczenia sie sprawdziły, dyskusja na ten temat trwała ładne parę stron,

reasumując, cena w danym czasie, zachowanie ceny na osi czasu są mega istotne, bo tak naprawdę jedyne co widzimy to właśnie cene i czas wskaźniki kreski itp itd to są pochodne tych dwóch osi, natomiast czas trwania transakcji moim zdaniem jest nieistotny a na pewno jest subiektywny, ceny nie jesteśmy w stanie zmienić, lecącego czasu nie jesteśmy w stanie zatrzymać natomiast czas trwania transakcji jest pod naszą kontrolą, tak jak miejsce wejścia czy ogólne zasady systemu itp
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, 23:15 przez Ink., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Ink. pisze:natomiast czas trwania transakcji moim zdaniem jest nieistotny
Jeżeli ktoś ma strategię w której znajduje się założenie zamknięcia pozycji w określonym czasie to ma. Powiedzmy że ktoś gra na schemat "budowania" świecy H1 i czas wskazuje mu wtedy moment wyjścia z pozycji, jego obszarem działania jest "miejsce" w H1 i wraz z końcem godziny zamyka transakcję.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

brother pisze:
Ink. pisze:natomiast czas trwania transakcji moim zdaniem jest nieistotny
Jeżeli ktoś ma strategię w której znajduje się założenie zamknięcia pozycji w określonym czasie to ma. Powiedzmy że ktoś gra na schemat "budowania" świecy H1 i czas wskazuje mu wtedy moment wyjścia z pozycji, jego obszarem działania jest "miejsce" w H1 i wraz z końcem godziny zamyka transakcję.
Ink. pisze:natomiast czas trwania transakcji moim zdaniem jest nieistotny a na pewno jest subiektywny, ceny nie jesteśmy w stanie zmienić, lecącego czasu nie jesteśmy w stanie zatrzymać natomiast czas trwania transakcji jest pod naszą kontrolą, tak jak miejsce wejścia czy ogólne zasady systemu itp
Jest przede wszystkim subiektywny, nawet największy uparciuch co do czasu trwania z żelazną zasadą zamknięcie po x czasu nagnie ją gdy cena będzie zmierzać w prawidłowym kierunku, nie ma tu zasady, ten parametr jest nie tyle zmienny co zależy od trejdera, z doświadczenia wiem że czasem lepiej poczekać a czasem lepiej nie, nie ma tu zasady moim zdaniem, cena może zrobić tylko 2 rzeczy, albo przynieść nam zysk albo stratę , TP lub SL, i tego jesteśmy 100% pewni, natomiast nawet 1% nie jesteśmy pewni w jakim czasie to zrobi, możemy sie tylko domyślać tak samo jak możemy się domyślać kierunku.

Jestem strasznym leniem, niedawno okazało sie że to plus ;)
A mianowicie cytat Bila gejtsa ;) :

"Skomplikowany problem najlepiej dać do rozwiązania osobie leniwej bo znajdzie najprostszy sposób żeby go rozwiązać" :)

I zgadzam sie w tym 100%, gracz na FX ma kilka zmiennych
a mianowicie gora i dół, więcej do szczęścia nie trzeba, cena może sie znaleźć tylko albo wyżej albo niżej, TRO to ładnie przedstawił w swoim filmiku odnośnie treidingu, kerimb chyba też taką filozofie gry prezentuje, komplikowanie sprawia że FX staje sie mityczną zagadką, dodawanie do tego kolejnych zmiennych w postaci czasu trwania, miliona możliwości TP czy SL, ilości par, dodawanie wskaźników, średnich, oscylatorów, bąbek, łańcuszków i gwiazdy na syczcie tej choinki daje nam złudzenie że ilość zmiennych jest tak ogromna że jest po prostu nie do ogarnięcia, jest do ogarnięcia jak najbardziej, wysraczy wyrzucić wszystko z wykresu, z głowy, popatrzeć na cene, popatrzeć co robiła w przeszłości i zastanowić sie co będzie robić później?

- wariować?
- kontynuować to co robiła kiedyś ?

chyba to drugie ;)

Oczywiście jeśli chodzi o programowanie EA itp czas może mieć znaczenie, kwestie tu poruszane dotyczą tredingu manualnego

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Ink dla ciebie nie ma znaczenia, ale ty jak sam piszesz nie masz sztywnych zasad, ktoś kto ma taki system i ma zasadę zamknięcia trejdu w określonym czasie zrobi to.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

brother ale pytanie czy to ma sens ? ;)

Druga sprawa co łatwiej przewidzieć?
gdzie cena będzie ?
czy
gdzie cena będzie za 30 min?

Na sile komplikowanie jest po prostu bezsensu, oczywiście ktoś może widzieć w tym logikę, system, komunikacje z kosmosem mnie to wszystko jedno, pewnie znajdą sie tacy co na tym zarabiają, bo wszystkim się da zarabiać, wystarczy konsekwencja ale czy na pewno to musi być aż takie skomplikowane?

brother dość często piszesz że psychika nie ma znaczenia, że tracimy bo system zły lub nie trzymamy sie tego systemu prawda?, po części jest to prawda, bo i liczy sie system i psychika, ale jest też iny element moim zdaniem a mianowicie wiedza a raczej jej nadmiar, bo są osoby które na demo mimo x lat dalej nie zarabiają
każdy zaczynający na FX ma wiedzę równą 0, wie tylko że albo zarobi albo straci, i gra, 100%, 1000%, 10000% itp,
WOW, wchodzę na real będę milionerem,

pojawia sie psychika, zaczyna troszkę wątpić w swoje trejdy, przychodzą małe straty,

Hmm. coś jest nie tak, musze o tym poczytać troszke, a rzeczywiście, tu było SR, nie powinienem wchodzić, teraz wiem wszystko, bede milionerem

powoli idzie do przodu, znow troszke strat

hmm. o co chodzi, przecież nic tam nie było, czemu cena do cholery zawrociła ??????

AAAA, tam była LT spadkowa, jaki ja byłem głupi, teraz wszystko wiem, będę milionerem

MC

Co do ku.. przecież był tredn down, wracam na demo wale to, pouczę sie

dni,miesiące mijają

wow, średnie, że ja tego wcześniej nie znałem,
SD, ale często działa, uhuhu,
i są też dywergencje, gdybym wiedział to wcześniej był bym już bogaty...
ZL?? już wiem dlaczego cena zawracała w tych miejscach
uhuhuhuhu :509: zawojuje świat :)

gra na demo

LLL, na pewno L :) SL

A no przecież była tam średnia, LT to nie wszystko, hmmm, dlaczego wszystko działa a dlaczego tak często sprzeczne sygnały ? :(, nie rozumie, forex jest bardzo skomplikowany, musze sie jeszcze wiele nauczyć

I o co mi tutaj chodzi.

niepotrzebna komplikacja
mętlik w głowie, bo nie da rady obserwować wszystkiego
szukanie nowszych i nowszych rozwiązań myśląc że istnieje złoty gral, system nad systemami, skakanie miedzy systemami, wracanie do starych,
dodawanie kolejnych i kolejnych zmiennych
komplikowanie czegoś co na samym starcie było banalne

i to samo jest z czasem trwania transakcji, po co on ?

ODPOWIEDZ