Czas trwania transakcji

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy zwracasz uwagę na czas trwania transakcji

Tak - czas trwania transakcji jest dla mnie istotny i zamykam czasami transakcje po upływie danego czasu bez wzgledu na cene
4
8%
Tak - Istotne jest dla mnie ile świeczek mineło od otwarcie transakcji i zamykam transakcje po upływie x świeczek bez względu na cene
3
6%
Nie - obserwuję cene w czasie a nie sam czas, cena mowi mi czy zamknąć transakcje czy nie
27
56%
Nie - mam stałe TP i SL lub BE, czekam aż cena dotrze do jednego z nich
14
29%

Liczba głosów: 48

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: Tig3r »

Ink. pisze:gdzie cena będzie za 30 min?
alb jakiego poziomu cena przez X czasu nie sforsuje/sforsuje
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Post autor: Ink. »

Tig3r trafne spostrzeżenie :) jest tu pewna logika ale wydaje mi się że raczej lepszym rozwiązaniem było by pytanie czy cena do X godziny to sforsuje lub nie (np godziny startu giłedy US ) bo w tych miejscach mogą dziać sie czasami cuda, i pod takim kątem sam patrze na czas ale to już niezależnie kiedy daną transakcje otworzyłem

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: Esco »

To jak już wspominałem można wyliczyć biorąc pod uwagę statystyki zmienności.

Gdyby ktoś chciał przyjąć ze mną zakład że za 24h kurs eurusd będzie się różnic o 3% od obecnego postawiłbym wszystkie pieniądze na to że tak się nie stanie,

D1 - 3192 sesje

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2012, 00:58 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Esco pisze:Gdyby ktoś chciał przyjąć ze mną zakład że za 24h kurs eurusd będzie się różnic o 3% od obecnego postawiłbym wszystkie pieniądze na to że tak się nie stanie,
No ja też jestem tego 100% pewien :) pytanie tylko w którą stronę? pytanie teraz czy lepiej zamknąć po 24h liczyć na to że dokładnie po tym czasie będzie 3%, 2%, 1% czy -1% , -2% , -3% czyli zdając się na losowość?, druga sprawa po 2h może być już +3% a po 24h -3% a po 48h +6%

Awatar użytkownika
pelikan
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: pelikan »

Ink mi w ankiecie brakuje opcji piątej
"Tak - czas trwania jest istotny i zamykam ponieważ ruch wytracił impet" - zadługo szedł bokiem
załączam ilustracje :)

na moim przykładzie cena poszła w górę od B do C , ja
trzymam i mam nadzieje na przebicie ceny z punktu A, no ale...
idzie bokiem, daje mu szanse jakisz czas. w punkcie D widze ze byki nie dają rade
i pewnie cena sie obsunie zamykam Lke i co najwyżej czaję sie
na kolejne wejście w L z niższego pułapu.

Czas ma znaczenie :D

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

pelikan pisze:Ink mi w ankiecie brakuje opcji piątej
"Tak - czas trwania jest istotny i zamykam ponieważ ruch wytracił impet" - zadługo szedł bokiem
załączam ilustracje :)

na moim przykładzie cena poszła w górę od B do C , ja
trzymam i mam nadzieje na przebicie ceny z punktu A, no ale...
idzie bokiem, daje mu szanse jakisz czas. w punkcie D widze ze byki nie dają rade
i pewnie cena sie obsunie zamykam Lke i co najwyżej czaję sie
na kolejne wejście w L z niższego pułapu.

Czas ma znaczenie :D
Popatrz ile razy odniosłeś sie do ceny a ile razu do czasu, popatrz jaki byłeś dokładny przy cenia, a czas był tylko jakiś :)

A mi sie wydaje że idealnie pasuje ta odpowiedz
Nie - obserwuję cene w czasie a nie sam czas, cena mowi mi czy zamknąć transakcje czy nie
Nie obserwujesz czasu, obserwujesz cenę w czasie, cena straciła impet a nie czas zwolnił :) transakcji nie skończył sie wyznaczony przez ciebie maksymalny czas jej trwania tylko widzisz że cena skończyła rosnąć, cena szła bokiem, a nie mogła przecież iść bokiem w próżni :)

w każdym wykresie są dwie osie, tutaj mamy oś ceny i oś czasu, dlatego obserwujemy cenę w czasie ale to cena determinuje kiedy wychodzimy kiedy nie dokładnie tak jak w twoim przykładzie
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2012, 01:10 przez Ink., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Esco no ja to wiem, a jesteś w stanie określić w jakim dokładnie czasie ona to zrobi bo na pewno nie gdy mi zegarek wybije 24h? pewnie prędzej czy później ;)
Ale ogolnie pytanie nie brzmi czy cena w czasie sie zmieni, bo zmienic sie po prostu musi, pytanie tylko czy to że ona za 24h bedzie inna niż teraz bedzie dla mnie wyznacznikiem żeby tą transakcje zamknąć rowno po 24h?
raczej nie

Drugie pytanie gdybyście mieli wybrać 1 z 2 zmiennych, czas lub cene to co byście wybrali mając otwartą transakcje o godzinie 12 po cenie 1.2 i na tej podstawie zamknąć transakcje?

godzinę? dowiadując sie że jest 13.00 ?

czy cenę? dowiadując sie że wynosi 1.3 ?

Jak ktoś powie godzine to sobie żarty stroi, cena determinuje co robimy, nie ma co sie czarować ;)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ink. pisze:Esco no ja to wiem, a jesteś w stanie określić w jakim dokładnie czasie ona to zrobi bo na pewno nie gdy mi zegarek wybije 24h? pewnie prędzej czy później ;)
)
Spójrz nap przecięcia zielonej linii na wskaźniku na wykresie powyżej.
75% świec m15 zamyka się poniżej tej wartości.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Esco ale ten wskaźnik chyba jest pochodną ceny ( close M15 ) bo czas pod tym wskaźnikiem płynie tak samo jak na wykresie :p

A nie sorki, złe zrozumiałem wskaźnik, juz późno ;) ale co z tego ze zamyka sie pod skoro raz zamknie sie pod a cena bedzie na +, drugi raz pod a cena bedzie na -, to ja wiem bez wskaźnika ze cena w czasie sie zmienia :)

Wstaw proszę wskaźnik który nie powie mi tylko ze cena sie zmieni ale rownież taki który powie z 75% skutecznością w którym kierunku sie zmieni a cię ozłoce przyjacielu :)

ODPOWIEDZ