"Nocny Marek" strategia D1

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy korzystasz z opisanej strategii ??

Tak, ale nie przynosi zysków :(
3
5%
Tak i przynosi regularne zyski :)
5
9%
Nie , ale wygląda obiecująco :)
33
58%
Nie , moim zdaniem strategia jest nie dochodowa ;)
16
28%

Liczba głosów: 57

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: San Pellegrino »

Sądzę, ze system został opracowany przez tradera, który ma grubo ponad 5 lat handlu za pasem, został stworzony do grania średnio i długo terminowego, także jeżeli chcecie testować koncepcję na mniejszych TF, żaden problem. Ja pozostanę przy D1
Nocny Marek powstał by zminimalizować czas spędzony przy wykresie i jednocześnie zmaksymalizować zyski, nauczyć początkujących podstawowych zasad forex i przede wszystkim cierpliwości.
Wszystko z czasem, nie zmieniajcie systemu pomyślcie lepiej jak go dopracować.
Miniek jest jedynym użytkownikiem na tym forum, który bardzo krytycznie podchodzi do systemu i dopracował kilka ważnych rzeczy dzięki obserwacji i samodzielnemu myśleniu. Nie spieszy się z niczym i ma zdrowe podejście do handlu - mimo tego, że ma niewielki staż wiele się od niego dobrego nauczyłem.
Bądźcie cierpliwi i testujcie system w takiej postaci w jakiej wam przedstawiłem, może to potrwać pół roku, rok może i dłużej kto wie???
Cierpliwość jest nudna ale opłacalna.
Pozdrawiam SP
Jestem noobem i jeszcze długo pozostanę

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19783 system do dziennika Nocny Marek Dziurnal

Awatar użytkownika
devport
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: devport »

ok Polecam wrzucić jeszcze 15 LWMA z opcją Open, i w miejscach przecięć mamy zmiany trendu :)
Wracam po latach przerwy....

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

epoxer pisze:ok Polecam wrzucić jeszcze 15 LWMA z opcją Open, i w miejscach przecięć mamy zmiany trendu :)
Rzuć jakiś chart i opisz proszę jak to może pozytywnie wpłynąć na system.

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19783 system do dziennika Nocny Marek Dziurnal

Awatar użytkownika
devport
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: devport »

OK, mimo, że jestem na rynku forex od stycznia i za wiele doświadczenia z nim nie mam i to że pierwszy miesiąc wejścia były na czuja (strata depo 1,5k zł), to obecnie co dzień czytanie, analizowanie, demo. Myślę, że jestem już na dobrej drodze ku zrozumieniu rynku (i nie wejdę na Real do czasu wynalezienia strategii dającej mi zyskowne miesiące). Pomijając moje rozterki, propozycja udoskonalenia systemu polega na operowaniu 3 średnimi ruchomymi.

10 EMA Close (Exponential Moving Average) - Błękitna
15 LWMA Close (Linear Weighted Moving Average) - Brązowa
150 SMA Close (Simple Moving Average) - Czerwona

Jak to działa... D1
Ustalamy sobie Linie wsparcia i oporu - Podstawy PA obowiązkowo.
Na zdjęciu przykładowe poziomy S/R (Przerywane linie: Zielona, Żółta, Czerwona).
Oddalamy sobie wykres, tak aby zobaczyć około 2 lata: Zdjęcie 1.
Widzimy, że cena oscyluje w pobliżu 150 SMA. Tym samym można spodziewać się pod koniec miesiąca odbicia od niej lub też jej przełamania/przebicia przez średnie 10 EMA i 15 LWMA. (oznaczenie strzałeczką). W ten sposób staramy się przewidzieć kierunek w kolejnych dniach... Jeżeli linie średnich 10EMA i 15LWMA są pod 150'tką SMA i się do niej zbliżają to mamy tendencje wzrostowe w kolejnych dniach. To samo jeżeli są nad 150'tką i kierują do niej (lecą ku południu) mamy tendencje spadkowe w kolejnych dniach. To się wydaje być zrozumiałe :P

Dalej.
Wiedząc jak poleci cena szukamy punktu wejścia (przechodzimy do zdjęcia 2):
Punkt wejścia zależy od paru warunków:
1. Czy 10EMA i 15LWMA się przecinają ?
Jeżeli się przecinają (krzyżują) to oznaka zmiany trendu, więc następnego dnia po sygnale przecięcia (skrzyżowania) mamy zmieniony trend ceny.
Wejście 10EMA od dołu w 15LWMA oznacza wzrosty, a od góry spadki.
2. Kupujemy/Sprzedajemy po zmianie trendu gdy świeca dnia zamknie się poza średnią 10EMA i 15LWMA. Lub kolejnego dnia gdy cena wyjdzie poza 10EMA. (jakoś tak obrazek 2 przedstawia myśl)
3. Najlepiej jak najbliżej mocnych linii wsparcia i oporu.
4. Jeżeli linie 10EMA i 15LWMA przekroczyły 150SMA, a kolejna świeca zamyka się coraz to dalej od 150SMA to jest możliwa zmiana trendu kilkumiesięcznego, a 150SMA tym samym robi jako Wsparcie/Opór.

Przykład 1: Skrzyżowanie 10EMA i 15LWMA spowodowało wzrosty, więc otwieramy pozycje KUPUJ tuż nad linią 10EMA .
SL ustawiamy na na linii 15LWMA + 10-20 pipsów.
TP ustawiamy w zależności od nerwów :) Proponuję najbliższą linię oporu lub na koniec dnia.

Przykład 2: Skrzyżowanie 10EMA i 15LWMA spowodowało spadki, więc otwieramy pozycję Sprzedaj tuż pod linią 10EMA.
SL ustawiamy na linii 15LWMA + 10-20 pipsów.
TP na najbliższej linii wsparcia lub na koniec dnia.

RSI jest dla pomocy... ;] nie sugerujcie się nim :)

Myślę, że raczej z tego powstała całkiem inna strategia... :P
Czerwoną strzałeczką zaznaczyłem przykładowe wejścia.
Strategia jak inne jest też i czasem omylna, głównie gdy cena jest przy 150SMA dzieją się wtedy kilkunastodniowe cyrki :) i trzeba uważać :)
Tak czy siak obecnie testuję tą strategię i nie jest tak źle :P.

To raczej nadaje się na nowy system, a nie udoskonalenie "Nocnego Marka" :)
Czekam na krytykę :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

Powinieneś założyć oddzielny dziennik bo to całkiem inny system, inne założenia.
Rada od nooba, nie napalaj się zrobisz równy rok na proficie i wtedy możesz pomyśleć o tym, że rozumiesz rynek, zrobisz kolejne pięć i wtedy możesz powiedzieć o sobie dużo więcej. Nic po złości, prosty reality check
Zielonych pipsów :wink:

ODPOWIEDZ