Te poziomy które zaznaczyłeś były już testowane 3-4 razy więc nie zostało tam zbyt wielu kupujących. Pozdro.fxstarter pisze:AUDUSD - zatrzymany na SL
-28 pips
NZDUSD - zatrzymany na SL
-23 pips
fxstarter journal
- klonmarcin
- Maniak
To jest jak dla mnie podstawa - możesz wykorzystać to do automatycznego przesuwania na be:fxstarter pisze:chyba trzeba bylo przestawic chociaz na BE zeby ze strata z tego nie wyjsc...
http://pl.luktom.biz/Page/46/luktom-visual-order-editor
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
- Yigrashill
- Stały bywalec
Hej dam Ci praktyczną radę jak chcesz grać na tym 4h, bo sam gram (grałem ) na takim.
SL typu 20 pips nie ma sensu, zbyt często będzie cię wyrzucało z rynku. Takie miałem doświadczenie że chciałem ogromnym RR wyrobić sobie zyski, nie dawało mi to większych rezultatów.
Więc zrobiłem sobie badania, (szkoda że mi te kartki gdzieś przepadły), ale wynikało z nich że na poziomie SL 20 osiągam z 200 transakcji zysk ok 10%.
200 bo tyle około rocznie transakcji przeprowadziłem na pięciu rynkach.
Z kolei przestawienie SL na poziom 70 pipów, dawał także marne rezultaty, ponieważ RR się drastyczne zmniejszał. Zysk z takich 200 transakcji wyniósł by 30 %
Utrzymując pozycję, często widziałem że to już nie ma sensu jej trzymać, będzie strata i można było ciąć.. taka praktyczna uwaga
Najlepiej według badań utrzymywało się ryzyko 45 pipów. Zbyt wcześnie nie wyrzucało z rynku, więc nie było niepokoju związanego z ponownym wchodzeniem w rynek. Na 200 transakcji zysk wynosił nieco powyżej 70%.
20pips zbyt szybko wyrzuca z rynku, więc powstaje frustracja
70 pips zbyt małe zyski, w stosunku do zainwestowanej sumy, często można wcześniej stwierdzić że dalej nie ma sensu
45 dość umiarkowane podejście, mniejsze zyski (tzn mniejszy RR), ale bardziej pewna gra
A do tych 200 transakcji wyznaczyłem stały TP 210 PIPS. Ustawienia były przeprowadzone, na podstawie starych tranzycji real tak abym zobaczył ile zarobię na poszczególnych ustawieniach.
-20 (210/20)= RR 10.5 10 %
-45 (210/45)= RR 4,66 70%
-70 (210/70)= RR 3 30%
Może jest w tym jakiś sens
Powodzenia
PS; A jeszcze jedna uwaga do Ciebie i do innych:
Prowadzacie dzienniki, żeby było widać numer transakcji 1, 2 itp. i przydało by się % zestawienie czy tracicie czy zarabiacie, bo że -20 pips czy +10000 to może być to samo
SL typu 20 pips nie ma sensu, zbyt często będzie cię wyrzucało z rynku. Takie miałem doświadczenie że chciałem ogromnym RR wyrobić sobie zyski, nie dawało mi to większych rezultatów.
Więc zrobiłem sobie badania, (szkoda że mi te kartki gdzieś przepadły), ale wynikało z nich że na poziomie SL 20 osiągam z 200 transakcji zysk ok 10%.
200 bo tyle około rocznie transakcji przeprowadziłem na pięciu rynkach.
Z kolei przestawienie SL na poziom 70 pipów, dawał także marne rezultaty, ponieważ RR się drastyczne zmniejszał. Zysk z takich 200 transakcji wyniósł by 30 %
Utrzymując pozycję, często widziałem że to już nie ma sensu jej trzymać, będzie strata i można było ciąć.. taka praktyczna uwaga

Najlepiej według badań utrzymywało się ryzyko 45 pipów. Zbyt wcześnie nie wyrzucało z rynku, więc nie było niepokoju związanego z ponownym wchodzeniem w rynek. Na 200 transakcji zysk wynosił nieco powyżej 70%.
20pips zbyt szybko wyrzuca z rynku, więc powstaje frustracja
70 pips zbyt małe zyski, w stosunku do zainwestowanej sumy, często można wcześniej stwierdzić że dalej nie ma sensu
45 dość umiarkowane podejście, mniejsze zyski (tzn mniejszy RR), ale bardziej pewna gra
A do tych 200 transakcji wyznaczyłem stały TP 210 PIPS. Ustawienia były przeprowadzone, na podstawie starych tranzycji real tak abym zobaczył ile zarobię na poszczególnych ustawieniach.
-20 (210/20)= RR 10.5 10 %
-45 (210/45)= RR 4,66 70%
-70 (210/70)= RR 3 30%
Może jest w tym jakiś sens

PS; A jeszcze jedna uwaga do Ciebie i do innych:
Prowadzacie dzienniki, żeby było widać numer transakcji 1, 2 itp. i przydało by się % zestawienie czy tracicie czy zarabiacie, bo że -20 pips czy +10000 to może być to samo

Dzieki za sugestie i uwagi.

Powiem szczerze że narazie nie liczę jeszcze mocno RR - raczej chce ćwiczyć skuteczność wejść/wyjść... Nie wyznaczam też sztywno SL ani TP - staram się ocenić aktualną sytuację - czyli np SL nad/pod pinbarem, TP - przy dużym poziomie S/R itp. (średnio to narazie wychodzi
)
Aczkolwiek coraz częściej myślę przynajmniej o wyznaczeniu sztywnego TP - może np dla części transakcji.
Zgadzam sie zdecydowanieHelium pisze: Kolego jeśli mogę doradzić to możesz sobie wyłączyć siatkę. Wykres będzie dużo czytelniejszy. Naprawdę pomaga Wink
.

Tego tematu niestety nie do końca jeszcze rozumiem. Widziałem wiele razy testowanie poziomu, który ostatecznie nie został przebity i kupujący (lub sprzedający) spowodowali że cena zdecydowanie się odbiła od danego poziomu. I niestety nie umiem rozpoznać kiedy się cena odbije a kiedy nie.Halflife pisze: Te poziomy które zaznaczyłeś były już testowane 3-4 razy więc nie zostało tam zbyt wielu kupujących. Pozdro.
Zgadzam się - znam luktom ale nie wiem jeszcze po jakim poziomie przestawiać na BE. Różnie to wychodzi. Staram się oddawać automatom jak najmniej - w tym przypadku nie miałem możliwości sprawdzenia stanu z rana i wyszło jak wyszło. Faktycznie jak się nieregularnie sprawdza trzeba się chyba z automatami dogadać...klonmarcin pisze: To jest jak dla mnie podstawa - możesz wykorzystać to do automatycznego przesuwania na be.
Ciekawe badania - zdecydowana różnica procentowej skuteczności. Trzeba to przemyśleć...Yigrashill pisze: (...)
Powiem szczerze że narazie nie liczę jeszcze mocno RR - raczej chce ćwiczyć skuteczność wejść/wyjść... Nie wyznaczam też sztywno SL ani TP - staram się ocenić aktualną sytuację - czyli np SL nad/pod pinbarem, TP - przy dużym poziomie S/R itp. (średnio to narazie wychodzi

Aczkolwiek coraz częściej myślę przynajmniej o wyznaczeniu sztywnego TP - może np dla części transakcji.
Wejście nr 5
EUR USD buy
pinbar na H4, trend wzrostowy (patrząc na D1), poziom S/R, odbiło się od fibo 50 - low 16.04

Podsumowując i porządkując
start 5000 Euro
gram zawsze 0,1 lota (przynajmniej narazie)
1. USD JPY sell
-19 pips -18,12E
2. AUD USD buy
-28,1pips -19,14E
3. NZD USD buy
-23,6 pips -17,26E
Stan :
-70,7 pips
strata
-1,09 %
Otwarte:
4. AUD JPY sell - liczę że dojdzie co najmniej do 83
5. EUR USD buy
EUR USD buy
pinbar na H4, trend wzrostowy (patrząc na D1), poziom S/R, odbiło się od fibo 50 - low 16.04

Podsumowując i porządkując
start 5000 Euro
gram zawsze 0,1 lota (przynajmniej narazie)
1. USD JPY sell
-19 pips -18,12E
2. AUD USD buy
-28,1pips -19,14E
3. NZD USD buy
-23,6 pips -17,26E
Stan :
-70,7 pips
strata
-1,09 %
Otwarte:
4. AUD JPY sell - liczę że dojdzie co najmniej do 83
5. EUR USD buy
- Yigrashill
- Stały bywalec
- Yigrashill
- Stały bywalec
obydwa trejdy zamknięte przez zlecenia...
4. AUD JPY sell
tu jestem niezadowolony (z siebie) - jeszcze wczoraj pisałem o tym iż liczę że cena dojdzie do 83 ... ale nie ustawiłem TP, cena doszła ale zawróciła, zamknęła mi później na przeniesionym SL (które de facto chyba mogłem ustawić nieco wyżej)

no coż - wejście niezłe - trzeba popracować nad wyjściami...
tak czy inaczej
+75.0 pips
+67.75 E
5. EUR USD buy
Tu ustawiłem TP na high z 12 kwietnia - i doszło w miarę sprawnie (pomogły słabsze dane z US)
+71.3 pips
+ 54.19 E
OGÓŁEM
+75.6 pips
stan konta
5067.42
+1,35%
WNIOSEK:
ustawiać sztywny TP na początku (ewentualnie potestować z częściowym wyjściem z pozycji, np połowa na TP1 (realistyczny), druga połowa na TP2 (optymistyczny))
4. AUD JPY sell
tu jestem niezadowolony (z siebie) - jeszcze wczoraj pisałem o tym iż liczę że cena dojdzie do 83 ... ale nie ustawiłem TP, cena doszła ale zawróciła, zamknęła mi później na przeniesionym SL (które de facto chyba mogłem ustawić nieco wyżej)

no coż - wejście niezłe - trzeba popracować nad wyjściami...
tak czy inaczej
+75.0 pips
+67.75 E
5. EUR USD buy
Tu ustawiłem TP na high z 12 kwietnia - i doszło w miarę sprawnie (pomogły słabsze dane z US)
+71.3 pips
+ 54.19 E
OGÓŁEM
+75.6 pips
stan konta
5067.42
+1,35%
WNIOSEK:
ustawiać sztywny TP na początku (ewentualnie potestować z częściowym wyjściem z pozycji, np połowa na TP1 (realistyczny), druga połowa na TP2 (optymistyczny))