Złoty graal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

klonmarcin pisze:Najczęściej o 22.
Ja to nie potrafię przed 00;00 zasnąć
Cadermo pisze:No normalne. Świeca H1 zamyka się co godzinę ,a świeca na M5 zamyka co 5 minut ,czyli cena była tam ,ale świeca godzina zamknęła się niżej..
Nie wiem jak mam Ci to wytłumaczyć xD

Może tu będzie lepiej :
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=20006
Cadermo, jeśli nie zauważyłeś to ja wrzuciłem 2 screenshoty Z TEGO SAMEGO interwału, jedynie widok został zmieniony (przybliżyłem na drugim screenie). Bo to, że LT wygląda inaczej jak się zmieni interwał to wiem, tylko nie mogę pojąć jak to się dzieje przy zmienianiu przybliżenia na tym samym interwale...
Midas pisze:I tu się pojawia moje pytanie do ludzi znających się na ZL.. Czy patrzycie na 2 odbicie? Zaznaczyłem 1 odbicie (piękny sygnał swoją drogą) i drugie też. Czy przy ewentualnym 2 dojściu do tej strefy nadal bierzecie ją pod uwagę jako miejsce zwrotu czy jest już ona dużo mnie ważna? Jeśli pojawiłby się sygnał na niższym tf'ie to gralibyście?
Ponawiam też to pytanie :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Dopiero jak sobie rozrysowałem ładnie i czytelnie ZL, sr'y i LT na tf'ach od weekly do h1 to widzę co i dlaczego. Dzisiaj można było grać L'kę na edku. Po pierwsze, któreś z kolei odbicie od mocnej LT na d1 + ZL d1 + ZL h1

Dla przypomnienia mam oznaczone:
Weekly - kolor niebieski
Daily - kolor pomarańczowy
h4 - kolor czerwony
h1 - kolor czarny

Pozdrawiam, Midas
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Znów źle wszedłem, poszło SL a potem tam gdzie powinno...
SL 9 zaliczony

Pozdrawiam, Midas
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Puściłem 3 pozycje z 3088, 3081 i 3084, świeczka h1 zamknęła się powyżej LT + drugie odbicie od ZL d1, może coś z tego wycisnę :D

Zamknąłem na małym plusie

Cholera, strasznie mi brakuje pewności siebie w tym co robię. Różne czynniki mnie jakoś nakłaniają np. do zamknięcia pozycji zbyt wczesnego.. Ogólnie czuję taka nie pewność na rynku. Czy jedynym lekarstwem są godziny spędzone przed monitorem :P?

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Midas pisze:Różne czynniki mnie jakoś nakłaniają np. do zamknięcia pozycji zbyt wczesnego.
Zrób sobie taką zabawę, jak ja:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=18695
najlepiej na realnym koncie, może być na mikrolotach. Otwerasz pozycję i nie ingerujesz, aż sama się zamknie, zgodnie z założeniem. Nie ważne, czy z zyskiem czy ze stratą. Potem będzie Ci łatwiej trzymać łapy z daleka.
Albo kup packę na muchy i wal po łapach ;-)

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

S po 107.34, 1tp = 15 2tp = 30

Sl = 107.43

Idę się jeszcze przespać :D

edit. Nie udało mi się już zasnąć z otwartymi pozycjami.. A swoją drogą to 1/2 zamknięte na + 13.4 pipsa (ZL h1), druga część liczę, że doleci na 107.06 (SL już na be)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

No i w szlag mnie trafi, chciałem drzemkę zrobić na 30 minut a wstałem o 13 :D

Z tamtych 2 pozycji +13.4 pipsa, druga na BE.

Może coś jeszcze dzisiaj pogram, zobaczymy.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

(dla tego co tu napisałem, zakładamy, że jest trend wzrostowy)

Co robicie kiedy pociąg odjechał bez Was, bo nie było Was przy kompie albo coś i poszło powiedzmy 60-100 pipsów, w którąś stronę? Ja to mam straszną ochotę zajęcia pozycji, chociaż się powstrzymuję. Dodatkowo mam cały czas myśl "Lepiej sprzedawać, bo przecież mamy opór" albo "Lepiej kupować, bo przecież mamy trend wzrostowy, ale w sumie to już był ruch taki duży... to może lepiej sprzedawać, bo jest opór?" I Cały czas mnie to męczy. Czy po prostu trzeba zostawić platformę na godzinę czy dwie po takim ruchu, żeby nie korciło i żeby jakaś okazja się utworzyła? Czy może zejść na m15 / m5 / m1 i szukać okazji do wejścia z kontynuacją trendu ( z tym też mam problem, bo zazwyczaj takie korekty, żeby było wejście po dobrej cenie są przy jakimś S/R albo ZL i wtedy mam wrażenie, że to był sygnał w dół).

Zauważyłem, że często mam tak, że jak piszę tutaj w dzienniku jakiś wywód / pytanie to w moim mózgu to było nie poukładane, a tutaj dopiero jak napisałem to widzę, co jest nie tak i widzę odpowiedz na swoje pytania czasami nawet bez czyjejś odpowiedzi (przynajmniej cześć odpowiedzi)

Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Kabel S po 1.6111, SL 1.6122 1tp = 1.6097 ( około 1.6100 przestawię SL na be) 2tp = 1.6079

edit.1 SL przestawione na BE, niech się dzieje co się ma dziać :)

edit.2 1/2 zamknięta po utworzonym pinbarze na m5, reszta z sl'em na BE niech sobie leci jeśli da radę.

edit. 3 Ten SL na be w tym wypadku jest źle ustawiony, bo pod strefą ZL, z której może nastąpić wybicie dlatego przestawiłem pare pipsów wyżej.

edit. 4 Dobrze zrobiłem z tym sl'em, teraz z racji, że utworzyło się kolejne momentum na m5 spadkowe przestawiłem SL już na dobre na BE. TP nadal 1.6080. Zostawiam to i już nie ingeruję.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 15:27 przez Midas, łącznie zmieniany 2 razy.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Midas pisze: Co robicie kiedy pociąg odjechał bez Was, bo nie było Was przy kompie albo coś i poszło powiedzmy 60-100 pipsów, w którąś stronę?
Zazwyczaj jest tak:
wejdę-rynek zawraca -jakby moje kliknięcie spowodowało zmiane nastrojów na rynku.
nie wejdę-widzę,że można było wejść z SL5 pips i rynek poleciał jeszcze na 100 pips.

W ciągu ostatnich 2 miesięcy chyba 90% tak u mnie wygląda.
Dlatego jak będzie okazja wejścia z naprawdę małym SL-będę próbował.
Jak nie-trudno,trzeba będzie wstawać wcześniej i łapać od początku.
Myślę,że to wykańcza depo moje i nie tylko.

Ty wszedłeś,rynek poleciał na 50 pips,czyli masz zapas 50 pips do BE,
a cała reszta która będzie się na górze chciała dołączyć,z SLami 5-10-20 czy nawet 40 pips ma problem...Bo spadek nawet o te 40 pkt nie neguje ruchu,przynajmniej nie dla tych co weszli wcześniej.
Wtedy nowicjusze(ja pewnie też JESZCZE często to robię) szukamy sygnału do pozycji przeciwnej,i kolejny SL...
Dlatego dla mnie miejsce wejścia jest takie ważne,a czy poleci na 10-30-100 pips,to już sprawa dodatkowa.Chyba że skuteczność kiepska...

ODPOWIEDZ