Podaj jakiś konkretny przykład, jak wykorzystujesz w praktyce metody o których piszesz. Gann to zbyt obszerny temat by móc coś z tego wywnioskować...polarice pisze: W czym problem?
Optymalizacja
Dziwne trochę, bo nie szkoda Ci było czasu na 1546 słów na zaledwie dwóch stronach wątku. 9672 znaki i zero konkretu.polarice pisze:troche szkoda mi czasu na referaty i ciągi równań
Problem w tym, że nie masz nic do powiedzenia a wciąż gadasz, kreujesz się na obieżyświata z wieloletnim doświadczeniem a pytania ignorujesz. Obstawiam, że zaraz ktoś wklei fragment prywatnej rozmowy z Tobą, gdzie dowiemy się ile sobie winszujesz za podzielenie się wiedzą na skypie. Rozczaruj mnie.polarice pisze:W czym problem?
Polarice
Dzięki za cierpliwość i że chcesz mnie rozczarować, ale nie tędy droga. Na forum jest taka zasada, że jak stawiasz jakąś tezę, nie potrafisz jej obronić, zasłaniasz się brakiem czasu i niechęcią wykładania matematyki, to jesteś albo zwykły troll, albo chcesz coś słabego sprzedać. Chcesz pisać że poznałeś zasady rządzące rynkiem ale nie będziesz robił wykładów, bo to powszechnie dostępna wiedza, to lepiej pisz do pamiętnika. Stosuję matematykę w grze, większości tego galimatiasu nie kumam, ale przynajmniej potrafię doprowadzić do poziomu sprawdzalności i dzięki temu trochę się w tym orientuję. To co piszesz to jest totalny bełkot, tak jak byś całe życie grał na szczęśliwy traf albo nie grał nigdy w ogóle.
Dzięki za cierpliwość i że chcesz mnie rozczarować, ale nie tędy droga. Na forum jest taka zasada, że jak stawiasz jakąś tezę, nie potrafisz jej obronić, zasłaniasz się brakiem czasu i niechęcią wykładania matematyki, to jesteś albo zwykły troll, albo chcesz coś słabego sprzedać. Chcesz pisać że poznałeś zasady rządzące rynkiem ale nie będziesz robił wykładów, bo to powszechnie dostępna wiedza, to lepiej pisz do pamiętnika. Stosuję matematykę w grze, większości tego galimatiasu nie kumam, ale przynajmniej potrafię doprowadzić do poziomu sprawdzalności i dzięki temu trochę się w tym orientuję. To co piszesz to jest totalny bełkot, tak jak byś całe życie grał na szczęśliwy traf albo nie grał nigdy w ogóle.
Wracając do meritum wątku, niezmiennie polecam "Design, Testing, and Optimization of Trading Systems" Roberta Pardo. To jest dobra podstawa do stworzenia własnych sposobów na optymalizację.yogo pisze:Chciał bym się dowiedzieć jak optymalizujecie swoje EA.
Jaki uzyskujesz profit factor stosując te metody?polarice pisze:Ja pytania ignoruje? Człowieku odpowiadam jak jest sznasa na konstruktynwy dialog.
jeaaaaaaamatka pisze:Jaki uzyskujesz profit factor stosując te metody?

Czizs..
Są 3 opcje..polarice pisze: udowodniona po stokroć od Einsteina struktura czasu jako sferyczna
Materii jest full
Materii przybywa
Materii ubywa
Na żadne z tych pytań jeszcze nikt odpowiedzi nie zna..
Wobec tego jak ktoś mógł takie coś udowodnić?
Pall sześć dowód.. koncpecja mi się podoba.. bym podyskutował.. jakbym widział chociaż z 10 sensownych analiz lub prognoz..
pozdrawiam.. ermanometrycznie

Dodano po 5 minutach:
polarice mam jeszcze pytanie.. czy grasz/leś na czystej giełdzie czy tylko FX.
Dodano po 49 minutach:
W czym kodujesz?polarice pisze:algo mam Ci wkleić???
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
A gdzie się podziały posty użytkownika Polarice ?... Pytam, bo chciałem dowiedzieć się czegoś więcej o szeregach czasowych. Myślę, że mniej więcej rozumiem o co w tym wszystkim chodzi. Opiera się to na okresowych trendach, mówiąc w skrócie. Mi osobiście bardziej zależy na zbadaniu tego gruntu pod kątem automatów, a w szczególności paramtetrów tego automatu. Model idealny zakłada, że istnieje parametr lub grupa parametrów, który będzie wskaźnikiem na przyszłą zmianę parametrów. Oscylacje takiego parametru musiałyby być bardzo wyraźne i w momencie kiedy aktualny zestaw wskazywałby na obniżenie jakości (coraz mniejszy zysk lub straty) to z dużym prawdopodobieństwem można by było wskazać nowy zestaw wyprzedzając to, że parametr X z wartości 10, powinien spaść na 5 przy danej sytuacji. Wiąże się to wszystko oczywiście z czasem stąd też skojażyłem, że w tym temacie udzielała się osoba, która twierdziła, że się na tym zna i chciałem wymienić tylko trochę opinii.
Nie chodzi tutaj bynajmniej o przewidywanie rynku, ale o to, że np: mamy zakres parametru 1-10 i aktualnie wiodąca wartość to 8. Teraz w miarę upływu czasu(dzień, tydzień) wartość ta zaczyna wykazywać mniejszą jakość, a okazuje się, że wiodące zaczynają być niższe zakresy, zatem ze zmian historycznych możemy wywnioskować, że przy takim układzie ustawienie parametru 3 na przyszły okres da nam 70% szans na znalezenie się wśród pozytywnych wyników.
Jest to jedynie założenie dynamicznych zmian parametrów bazujących na historycznych wynikach tych parametrów. Nie ma narzędzi jakimi można by było to badać, dlatego aktualnie pracuję nad takowymi i przy dobrych wiatrach za jakiś miesiąc, dwa może będą pierwsze analizy.
Nie chodzi tutaj bynajmniej o przewidywanie rynku, ale o to, że np: mamy zakres parametru 1-10 i aktualnie wiodąca wartość to 8. Teraz w miarę upływu czasu(dzień, tydzień) wartość ta zaczyna wykazywać mniejszą jakość, a okazuje się, że wiodące zaczynają być niższe zakresy, zatem ze zmian historycznych możemy wywnioskować, że przy takim układzie ustawienie parametru 3 na przyszły okres da nam 70% szans na znalezenie się wśród pozytywnych wyników.
Jest to jedynie założenie dynamicznych zmian parametrów bazujących na historycznych wynikach tych parametrów. Nie ma narzędzi jakimi można by było to badać, dlatego aktualnie pracuję nad takowymi i przy dobrych wiatrach za jakiś miesiąc, dwa może będą pierwsze analizy.
Tak, aczkolwiek dopiero zaczynam studiować te teorie więc na razie za dużo na ten temat nie wiem. Mam tylko wizję co chciałbym osiągnąć i teraz muszę zebrać odpowiednią wiedzę. Zajmowałem się tym zagadnieniem pod kątem parametrów strategii ?rayzeel - to jesli dobrze Cie zrozumialem, to mowisz o lancuchach Markowa?