czytałem temat, ale wolałem mieć potwierdzenie, że mogę pokryć cały zysk z tego roku stratą z lat poprzednich.Tig3r pisze:przeczytaj jeszcze raz temat albo zadaj raz pytanie a porządnieRafkow pisze:przepraszam, że poprawie 22 i 23 czyli tam gdzie inne przychody. Acha i jeśli miałem stratę w poprzednich latach 1000zł a teraz mam zysk 200zł to ile mogę odliczyć tej straty od tego rocznego zysku. dziękuję za odpowiedź.
Odliczasz do 50% strat z ostatnich 5 lat, jeśli to było 1000 to max możesz odliczyć 500, czyli u ciebie 200
Forex a podatki..
Już wiem skąd różnica. Ja rozliczam się przez internet i tam jest o jedno pole więcej. Dlatego u mnie jest to 23 i 24, w normalnym druku jest to 22 i 23.Rafkow pisze:przepraszam, że poprawie 22 i 23 czyli tam gdzie inne przychody. Acha i jeśli miałem stratę w poprzednich latach 1000zł a teraz mam zysk 200zł to ile mogę odliczyć tej straty od tego rocznego zysku. dziękuję za odpowiedź.Cyb pisze:23 i 24.
witam
będę się pierwszy raz rozliczał z rachunku w AM i mam pytanie bo w AM mogłem tylko wydrukować sobie informacje o przychodach i kosztach uzyskanych na rachunku, i mam pytanie jeśli skarbowy będzie chciał potwierdzenie moich kosztów to mam mu pokazać moje przelewy z rachunku bankowego a zyski to jako przelewy wychodzące z rachunku inwestycyjnego ?
dziekanuje z góry za odpowiedz
będę się pierwszy raz rozliczał z rachunku w AM i mam pytanie bo w AM mogłem tylko wydrukować sobie informacje o przychodach i kosztach uzyskanych na rachunku, i mam pytanie jeśli skarbowy będzie chciał potwierdzenie moich kosztów to mam mu pokazać moje przelewy z rachunku bankowego a zyski to jako przelewy wychodzące z rachunku inwestycyjnego ?
Wydrukuj sobie historię transakcji.witam
Jak by się zapytali to:
- możesz im ją pokazać (czy wystarczy nie wiem)
- możesz próbować ich odesłać do AM jeśli im historia transakcji nie wystarcza
- możesz próbować pokazać im przelewy (te dane już zapewne mają)
Osobiście mnie nigdy do siebie nie prosili więc ciężko stwierdzić co by im dogodziło. Ale może ktoś ma doświadczenia.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
ok dzięki, rachunek z admirał markets rozliczam normalnie na picie 38 tak? nie muszę dołączyć załącznika PIT/ZG bo AM AS to teraz jest broker polski tak jakby?
dobrze mowie?
Dodano po 17 minutach:
jak ktoś wie jak to jest z tym AS będę wdzięczny bo ludzie z AS temu nie ogarniają w urzędzie skarbowym również.
pozdrawiam
dobrze mowie?
Dodano po 17 minutach:
jak ktoś wie jak to jest z tym AS będę wdzięczny bo ludzie z AS temu nie ogarniają w urzędzie skarbowym również.
pozdrawiam
po pierwsze skladaj w miare pozno to nie beda ci zawracac tylka
jak zlozysz wczesniej to cie zaprosza na kawke
po drugie taka mala rada jak sie na czyms nie znasz to sie poznaj a jak sie nie chesz poznac to zlec to komus kto sie zna
pije do tego ze lepiej zaniesc to do ksiegowej i zaplacic jej 20 zl i masz spokoj
wiesz w jakim kraju zyjemy i ze nie ma taryfy ulgowej, albo jestes jestes na czysto albo jestes groznym przestepca unikajacym podatkow
napisze jeszcze jedna rzecz jaka mnie spotkala kilka dni temu w US
dalem babce z urzedu pity mialem 37 i 38
standart stempelek i dziekuje do widzenia
cos mnie tknelo bo zwracany plik dokumentow byl za gruby
co sie okazlo babka nie wziela ode mnie 38
przywalila stempelek na pierwsze lepsze i reszte oddala
i teraz mala dygresja, to ze babka nie wziela pita to spoko luzz spontan
ale ze ja przez taka babke nie rozliczyl bym sie z gieldy to jestem bandyta
dalej sprawa karna i mandacik na 80% i uwalone papiery na x lat
niestety trzeba sie pilnowac wiec doradzam zwracajcie uwage
bo na pewno nie jeden z was przyjmie i wrzuci do teczki i niech lezy
co do potwierdzenia
mam wydrukowane kilkadziesiat stron wejsc wiec jest podporka
z wyksztalcenia jestem prawnikiem wiec jak zacznie robic problemy to zrobie jej wieksze
ogolem prawo stoi po naszej stronie wiec nie powinno byc wiekszych cyrkow
jak ktos chce wiedziec czym zagiac babke to forum prawne i kilka wolnych wieczorow
pozdrawiam
jak zlozysz wczesniej to cie zaprosza na kawke
po drugie taka mala rada jak sie na czyms nie znasz to sie poznaj a jak sie nie chesz poznac to zlec to komus kto sie zna
pije do tego ze lepiej zaniesc to do ksiegowej i zaplacic jej 20 zl i masz spokoj
wiesz w jakim kraju zyjemy i ze nie ma taryfy ulgowej, albo jestes jestes na czysto albo jestes groznym przestepca unikajacym podatkow
napisze jeszcze jedna rzecz jaka mnie spotkala kilka dni temu w US
dalem babce z urzedu pity mialem 37 i 38
standart stempelek i dziekuje do widzenia
cos mnie tknelo bo zwracany plik dokumentow byl za gruby
co sie okazlo babka nie wziela ode mnie 38
przywalila stempelek na pierwsze lepsze i reszte oddala
i teraz mala dygresja, to ze babka nie wziela pita to spoko luzz spontan
dalej sprawa karna i mandacik na 80% i uwalone papiery na x lat
niestety trzeba sie pilnowac wiec doradzam zwracajcie uwage
bo na pewno nie jeden z was przyjmie i wrzuci do teczki i niech lezy
co do potwierdzenia
mam wydrukowane kilkadziesiat stron wejsc wiec jest podporka
z wyksztalcenia jestem prawnikiem wiec jak zacznie robic problemy to zrobie jej wieksze
ogolem prawo stoi po naszej stronie wiec nie powinno byc wiekszych cyrkow
jak ktos chce wiedziec czym zagiac babke to forum prawne i kilka wolnych wieczorow
pozdrawiam
masz podbite, że złożyłeśDagu pisze:i teraz mala dygresja, to ze babka nie wziela pita to spoko luzz spontan

======================================================
czy w przypadku straty u brokera zagranicznego na pewno nalezy wypelniac pit Z/G?
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... naniu.html
"W praktyce przychody, odpowiadające im koszty oraz dochód lub stratę wpisujemy w przypadku transakcji zagranicznych bezpośrednio do zeznania PIT-38. Załącznik PIT-Z/G musimy złożyć tylko wtedy, gdy od transakcji zagranicznych pobrano nam podatek dochodowy za granicą. PIT-Z/G służy do odliczania od podatku w Polsce podatku zapłaconego w innym kraju."
"W praktyce przychody, odpowiadające im koszty oraz dochód lub stratę wpisujemy w przypadku transakcji zagranicznych bezpośrednio do zeznania PIT-38. Załącznik PIT-Z/G musimy złożyć tylko wtedy, gdy od transakcji zagranicznych pobrano nam podatek dochodowy za granicą. PIT-Z/G służy do odliczania od podatku w Polsce podatku zapłaconego w innym kraju."
DM_POZNAŃ pisze:czy w przypadku straty u brokera zagranicznego na pewno nalezy wypelniac pit Z/G?
Odmienna interpretacja!
http://ksiegowosc.infor.pl/poradniki/52 ... anica.html
Również osoby, które inwestowały na zagranicznych giełdach lub uzyskały dochody z zagranicznych funduszy inwestycyjnych, powinny rozliczyć się na formularzu PIT-38.
Przychody te wykazuje się w części C formularza. Należy też wypełnić załącznik PIT/ZG dla każdego kraju, z którego uzyskaliśmy przychód (wykazując dochód, czyli przychód pomniejszony o koszty jego uzyskania). W przypadku zagranicznych dochodów kapitałowych, nie mając informacji PIT-8C, musimy oprzeć się na innych danych (np. zestawieniach zagranicznego biura maklerskiego). Kwotę dochodu wykazaną w PIT/ZG przenosimy do PIT-38 jako inne przychody.
http://www.e-pity.pl/abc_podatki/deklar ... ik_pit_zg/
http://www.podatki.biz/sn_autoryzacja/l ... ykulu=9392UWAGA: Jeżeli całość przychodów podlega zwolnieniu z opodatkowania na terytorium Rzeczypospolitej, a ty nie uzyskałeś w Polsce dodatkowych przychodów - nie masz obowiązku składać deklaracji podatkowej ani załącznika PIT-ZG. Jeżeli jednak na terytorium Rzeczypospolitej uzyskałeś jakiekolwiek przychody podlegające opodatkowaniu – deklarację i załącznik musisz złożyć.
Począwszy od zeznań dotyczących roku 2006 podatnicy osiągający dochody z zagranicy mają obowiązek dołączania do zeznania formularza PIT/ZG, w którym należy wskazać państwo, z którego pochodzi dochód, wysokość tego dochodu, a także ewentualnie wysokość podatku zapłaconego za granicą.
PIT-38, który złoży mąż, wykazując dochody z giełdy w Polsce oraz ze Stanów Zjednoczonych, wraz z załącznikiem:
- PIT/ZG – w którym będzie wykazany dochód z giełdy w Stanach Zjednoczonych.
Zasadniczą część formularza PIT/ZG stanowi część C, w której należy wykazać dochody z zagranicy i zapłacony podatek za granicą.