Chciałbym przedstawić wam system, na którą natknąłem się na FF autorstwa niejakiego BKG. Z racji tego, że strategia została opisana w języku angielskim i nie każdy takowy rozumie, po wielu udanych testach postanowiłem podzielić się z wami tym świetnym i co najważniejsze bardzo prostym systemem.
SYSTEM
1. Gramy tylko i wyłącznie na świecach dziennych (D1)
2. Działa na wszystkich parach walutowych
3. Wrzucamy 10 SMA
4. Wyznaczamy wsparcie i opór (bardzo ważne!)
5. Kupujemy gdy cena jest powyżej poziomu wsparcia i nowa świeca otwiera się powyżej 10 SMA.
6. Sprzedajemy gdy cena jest poniżej poziomu oporu i nowa świeca otwiera się poniżej 10 SMA.
7. Strategia najlepiej sprawdza się przy tworzeniu nowego trendu gorzej radzi sobie przy konsolidacji.
8. Stop Loss ustawiamy według uznania, rekomenduję 5 pipsów powyżej zamknięcia ostatniej świecy.
9. Take Profit ustawiamy według uznania np do następnego wsparcia/oporu
Ja osobiście po 20 pipsach ustawiam SL na BE+5 i resztę robi za mnie PA, monitoruję oczywiście cenę i w przypadku przebijania kolejnych poziomów dodaję pozycję.
10. Jest to czysto techniczna strategia, nie interesują nas wypowiedzi Bena ani raporty o kuroniówce w Stanach
PRZYKŁAD
Sell AUD/JPY SL ok 50 pip TP otwarty
W chwili obecnej ok 35/40 pipsów do przodu
Zalety
1. Strategia idealna dla początkujących traderów oraz osób pracujących, uczy cierpliwości i podstaw Forex (wsparcie/opór/trend/).
2. Mniejsze ryzyko (gra na mini i micro lotach)
3. Bezstresowy trading tzw. Set and forget
4. Długie pozycje 50/100 pip +
Wady
1. Najlepszy moment wejścia to niestety 01:00 w nocy chyba, że twój broker otwiera nową świecę o innej porze.
2. Mało skuteczna przy konsolidacji ze względu na późny sygnał wejścia jaki daje 10 SMA.
3. Po długich spadkach/wzrostach mimo właściwego sygnału od 10SMA trade narażony jest na drobne korekty(przykłady później)
Moja osobista opinia o systemie
Gram systemem od około dwóch miesięcy i muszę przyznać, że jest to najmniej stresująca strategia z jaką się spotkałem. Najważniejsze jest dla mnie to, że opiera się o absolutne podstawy tradingu wymienione w sekcji zalety. Zdecydowałem zacząć ten wątek ze względu na to, że na FF wielu ludzi nie chce uczestniczyć w dyskusji , woli czekać na darmowe sygnały od innych użytkowników i sama dyskusja jest dosyć 'masochistyczna" względem zasad systemu. Sam autor jak i niektórzy użytkownicy nie chcą widzieć postów, które nie dotyczą metody wejścia w trade. Udzielałem się w tym wątku dosyć sporo jednak nie spotkałem się z najlepszą reakcją chyba właśnie dlatego, że zadawałem pytania takie jak "co robisz z systemem gdy rynek jest w konsolidacji?"
Liczę na zainteresowanie i zdrową dyskusję, oczywiście konstruktywna krytyka jest jak najbardziej mile widziana.
Zapomniałem dodać, że jest dostępny EA zrobiony przez autora w formie alertu mejlowego gdy świeca przekracza 10SMA jeżeli ktoś będzie zainteresowany to oczywiście wrzucę
p.s. System jest naprawdę niezły

Dodano po 18 minutach:
Poniżej przykład wady takiego systemu przy konsolidacji.
Moje wejście, które przedstawiłem w oryginalnym wątku innym użytkownikom zostało zignorowane tylko dlatego, że cena nie przekroczyła 10SMA. Decyzję została podjęta na podstawie usytuowania ceny na wsparciu i charakterystycznej formacji świecowej i jest to idealny przykład na to jak strategia działa w przypadku konsolidacji gdzie prawidłowy sygnał wejścia od mojego oddalony jest o około 120 pipsów.
Nie nawołuję tutaj o zmiany w systemie ale liczę na to, że wspólna dyskusja pomoże nam usprawnić ten system jeszcze lepiej