bardzo ciekawy watek.... moje proste podstawowe wskazowki dla szukajacych szkolen to:
1. zeby ktos was uczyl faktycznie jak handlowac tj wejscie/prowadzenie pozycji/wyjscie SL. czyli zeby szkolacy byl w stanie oczywiscie opowiedziec co sie wydarzy na wykresie a nie "tzw relacja z historii" (to mozecie sobie sami zobaczyc za FREE! ) wiem ze to brzmi jak "oczywista oczywistosc" ale czesto sie o tym zapomina...
2. Sprawdz efektywonosc oferujacego Ci szkolenie np: jego prognozami, ustalcie interwal czasowy, poziom wejscie/wyjscie i SL i tyle! zrobcie to kilka razy i zobaczysz czy dziala - jak dziala to mozesz kupic metode jaka on to robi- warunek ze zapewni cie ze ja przyswoisz i ze komus sie to udalo przed toba;)... ja poobserwowalem i zobaczylem ze daje sprawdzajace sie rekomendacje o wiele czesciej niz kiepskie i to mi wystarczylo zeby zagadac. Rowniez zobaczylem ze jego studenci sa zadowoleni i typuja calkiem niezle tu na forum i tak wygladala cala weryfikacja. Wazne: ustalilem zakres szkolenia z gory i klepnalem warunki przed szkoleniem. Warto pamietac zebys po szkoleniu mogl tez liczyc na pomoc zanim opanujesz w 100% metode i warto to ustalic oczywiscie przed szkoleniem. Przestrzegajac powyzszego jest wieksza szansa ze tez ci sie uda i moze unikniesz wtopy.
O moich 2-ch szkoleniach : nauczylem sie sam skalpowac ponad 4 lata temu: cena jaka zaplacilem za tzw "samonauke" to 2 x wyczyszczony Depo i czaaaas! - dzis uwazam ze lepiej od razu zaplacic za szkolenie (ale madry Polak po..

" Potem juz bylo lepiej i udawalo sie zamknac miesiac po miesiacu na maly plus (srednio 4%profit depo/mies). Jakis rok temu postanowilem sie doszkolic. W poszukiwaniu szkolen w PL znalazlem to forum, zaeksperymentowalem: wzialem udzial w szkoleniu scalpingu przez internet. Dostalem to co chcialem tj metode scalpu z malym SL ale i niestety dosc krotkie kilku-pipsowe trejdy... Srednio wychodzilem na tym troche lepiej niz wyniki osiagane moja stara metoda bo okolo 5-7% depo/mies. Niestety siedzenie ciagle przed monitorem i gapienie sie jak sroka w kosc i nerwy spowodowaly ze jakis czas temu zaczalem szukac intensywnie innego rodzaju DT... Wyciagajac wnioski z pierwszych 2ch- straconych depo zdecydowalem ze poszukam szkolenia z DT ale nie scalp tym razem. Szukalem kogos kto spekuluje DT ale nie sleczac caly czas przed monitorem z "elektrycznym palcem" intensywnie przy tym monitorujac newsy itd- scalpujacy pewnie wiedza co mam na mysli

). I powiem krotko znalazlem taka osobe i wyglada ze trafilem OK. Jak na razie dziala i moge powiedziec ze udalo mi sie nauczyc rozumiec lepiej rynek a dokladniej kierunek ruchu ceny i jego zakres.
Nie bede pisal gdzie bylem i kto mnie szkolil bo tu chyba nie jest do tego miejsce i nie jest to wazne w tym momencie ale to bylo szkolenie face to face - kilka intensywnych godzin (wkurzylo mnie to ze nie ma online ale na miejscu zrozumialem dlaczego.. - czasami jak ktos ci pokaze "palcem" to lepiej dziala, i nie tylko na Fx.
Powodzenia i pozdrowienia.