XTB

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
47
34%
Poza paroma minusami są ok
31
22%
Przeciętny
28
20%
Mają wiele wad
7
5%
Stanowczo odradzam
26
19%

Liczba głosów: 139

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kris007 »

Jarpen pisze:Jak to jest ze wszyscy narzekaja na XTB a tu takie cos sie pojawia
no cóż to jeśli tylko to było brane pod ocenę:

Kod: Zaznacz cały

Kapituła konkursu postanowiła wyróżnić Dom Maklerski X-Trade Brokers za: „innowacyjne technologie, szeroką paletę produktów i niekonwencjonalne pomysły marketin­gowe”
to zapewne wszystko prawda.
Są rzeczy które można nagrodzić a inne przemilczeć :)

XTB - Online Trading
Sprawdź najnowszą ofertę X-Trade Brokers
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny
Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pitmaster »

Czy ktoś z Was może handluje na W.20 na long term i miał sposobność rolowania tego kontraktu ?

Generalnie na W.20 nie ma swapu ale oni naliczają różnice gdy się kotrakt roluje ... za dwa ostatnie rolowania naliczyli mi -30 i -15 ...

Z osobą z xtb nie da się dogadać na jakiej zasadzie wyliczają te minusowe swapy, może ktoś z Was wie ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Ostatnio zmieniony 23 mar 2012, 11:16 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

To bardzo dziwny zwyczaj, żeby o porady w takich sprawach zwracać się na "niezależnym forum". Kto ma tu odpowiedzieć, Raposo, który jest przedstawicielem innego brokera :)?
Wyjątkowo odpowiem - to nie są żadne minusowe swapy, nie jest to również żadna opłata. Ponieważ zawsze kwotowana jest seria kontraktów najbliżej wygaśnięcia, w momencie wygasania instrumentem stają się kolejne kontrakty (obecnie czerwcowe), które mają inną cenę. Różnica między cenami musi zostać jakoś uwzględniona i wyzerowana i stąd kwota, która pojawia się w rubryce swap. Nie ma tu żadnej prowizji, jezeli jedna strona ma -x to druga ma +x, a obie i tak wychodzą na zero, bo jeżeli kwota jest ujemna to kontrakty zaczynają być kwotowane o odpowiednią ilość punktów w korzystną stronę.

Jak widać, dogadanie się nie jest takie ciężkie, jestem pewien, że każdy przedstawiciel XTB jest to w stanie wyjaśnić. W sumie jestem również pewien, że Raposo jest to w stanie wyjaśnić, ale jak widać lepiej się zareklamować niż pomóc, mimo że jest się moderatorem.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Jestem pewien, że Noob, który pracuje (lub pracował) w XTB na pewno wyjaśni dokładny sposób kalkulacji tych wartości... :)
Byłbym wdzięczny za przykład z wartościami liczbowymi.

No i pozostaje kalkulacja samych punktów swapowych, które różnią się na tych samych instrumentach u różnych brokerów, co również miałem na myśli...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Raposo, jeszcze raz powtórzę, to nie są żadne swapy, a wartości są kalkulowane dokładnie tak jak powiedziałem.
Jeżeli np. w dniu 15.03. na zamknięciu cena kontraktów FW20H12 wynosiła 2300 punktów, a kontraktów FW20M12 2270 punktów to w momencie rolowania jest ona niwelowana. Osoby, które miały krótką pozycję mają w rubryce swap ujemną kwotę (odpowiadającą wartości 30 punktów), osoby z długą pozycją identyczną dodatnią. O ile wiem, w FxPro są CFD na indeksy czy surowce, więc mechanizm musi być identyczny.
Mini-atak wynika z tego, że z jednej strony ja zostałem obrandowany jako pracownik XTB, mimo że konto założyłem tu lata przed rozpoczęciem pracy w tej firmie i nigdy w życiu nie napisałem tu złego słowa o żadnym brokerze, z drugiej strony będąc IB wielokrotnie rzucasz komentarze na temat usług różnych brokerów. Tyle że w twoim przypadku jest to dość rażące, bo jesteś moderatorem, a np. ten wpis wprowadzał kogoś w błąd.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Noob pisze:Raposo, jeszcze raz powtórzę, to nie są żadne swapy, a wartości są kalkulowane dokładnie tak jak powiedziałem.
Ok, więc mój błąd, bo autor pytania użył słowo 'swap'... ;) Co nie zmienia sensu tego co napisałem, nie nawiązując do zadanego pytania - same swapy są ustalane u MM niemalże "dowolnie". Ale ok, widzę swój błąd, przepraszam i edytuję ;).
Noob pisze:O ile wiem, w FxPro są CFD na indeksy czy surowce, więc mechanizm musi być identyczny.
I właśnie nie jest, bo nie następuje rolowanie (gdzie różnica leci w swap, którym nie jest) tylko wygasanie kontraktów, tak jak to jest np. na CME.
Noob pisze:Tyle że w twoim przypadku jest to dość rażące, bo jesteś moderatorem, a np. ten wpis wprowadzał kogoś w błąd.
Tyle, że w moim przypadku nie mam tych uprawnień w tym dziale i jestem zwykłym użytkownikiem, który również miał konto na forum i u wieeeluuu brokerów z których usług korzystał, zanim został członkiem FC, który może wyrażać swoje opinie.

edit by nie przedłużać:
Noob pisze:Ja też miałem rachunki u wielu brokerów, a jakoś nie komentuję ich wątków .
Wolna wola... ;)
Ostatnio zmieniony 23 mar 2012, 11:28 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nie jesteś zwykłym użytkownikiem, bo tak czy siak występujesz siłą rzeczy z pozycji autorytetu, a twoja praca tworzy konflikt interesów. Ja też miałem rachunki u wielu brokerów, a jakoś nie komentuję ich wątków . :wink:
No widzisz, ja też się czegoś dowiedziałem przy okazji ;).

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

XTB opcje

Nieprzeczytany post autor: San Pellegrino »

Witam
Ja trochę z innej beczki, czy grał ktoś może u nich na opcjach? właśnie testuje demo i jak to zwykle bywa mam dobre wyniki, jednak interesuje mnie czy ktoś z was może ma u nich live i czy w ogóle polecacie tego typu transakcje?

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

San Pellegrino pisze:czy grał ktoś może u nich na opcjach? właśnie testuje demo i jak to zwykle bywa mam dobre wyniki, jednak interesuje mnie czy ktoś z was może ma u nich live i czy w ogóle polecacie tego typu transakcje?
Poszukaj na forum,jest forumowicz który bardzo zdebetował rachunek u nich na opcjach i musiał go uzupełnić..Skontaktuj się z nim może coś doradzi.
Od siebie dodam abyś pamiętał że jak brok przestanie opcje kwotować to możesz być ugotowany.
To nie są te same opcje co z rynku między bankowego.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

ODPOWIEDZ