Moje pierwsze starcie z FX w realu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Jack
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jack »

Darkey pisze: inny że pierwsze depo przegram w co nie wierzę.
Właśnie do tego zmierzasz po 5 dniach gry. Jak tak dalej pójdzie to za 2-3 tygodnie czeka Cię mc. Nie chce być zbyt pesymistyczny ale robiłem dokładnie takie same błędy jak Ty-to samo myślenie pt. "(Brawo mistrzu teraz masz co odrabiać.)". oraz "postanowiłem zwiększyć lota żeby odrobić straty szybciej". Obudziłem się w momencie margin level ~50%.

Wejdź w historie transakcji, po kolei wrzucaj sobie każde wejscie na wykres i za każdym razem zadaj sobie pytanie (szczególnie przy stratnych)-co kierowało mną, żeby tutaj wejść, co spieprzyłem, jak mogłem to inaczej rozwiązać? Wyciągnij wnioski, ich niewyciąganie to najgłupsze co można zrobić. To tak jak z jazdą samochodem, będziesz pokonywał progi zwalniające z pedałem w podłodze-urwiesz zawieszenie. Przeanalizujesz, zwolnisz-zawieszenie uratowane. Tak samo jest z fx, nie szukaj na siłę wejścia (vide 1 dzień). Więcej nie znaczy lepiej. Ustal sobie day target, po którego osiągnięciu końszysz grę. Nie graj z zamiarem' no, to teraz odrobie 50 złotych i zaczynamy grę'-NIE. Straciłeś? Jeb#ć to, strata to nieodłączna część tego rynku jeszcze się nie urodził taki, który by tylko zarabiał. Przeanalizuj błędy i zacznij na nowo z depo 250 zł. Powodzenia w grze :)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, 12:07 przez Jack, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Ja też myślałem, że jestem wyjątkowy i nie zaliczę MC :)... to było 5 MC temu (nie chodzi o miesiące ;) ) :D.

Niestety, ale czeka Cię dłuuuuga droga. Obyś wytrwał i przeszedł ją pomyślnie :)

Pozdrawiam

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Darkey pisze:Swoją zabawę z FX w wersji real rozpocząłem dokładnie 31 dni sesyjnych temu (AM) z malutkim wkładem 300zł dzięki poradzie GWH, uważam to posunięcie za bardzo dobrą decyzję, gdyż demo to demo, nie angażuje emocji (chodź nie wiem jak by się ktoś starał grać jak w realu) to nie to samo. A więc się zaczęło miałem grać 0,01 lota Smile zgodnie z trendem, w oparciu o PA, ryzykując nie więcej jak 0,5% (5-6 pipsów), tak dla celów szkoleniowych tylko i wyłącznie.
depo 300zł, lot 0.01
jak dla celów edukacyjnych to dobry wybór
tylko napisałeś że max ryzykujesz 0,5%(5-6pipsów) na pozycje a w dzień1 traciłeś nawet po 15 pipsów. Naprawdę trudno wejść w pozycje tak aby nie złapało cie na SL(te 5-6pipsów).
Nie lepiej zaryzykować 3% depo to masz już większą tolerancje błędu.
Poza tym przy takim SL jaki założyłeś musisz skalpować na m1, m5 lub maksymalnie na m15,
Z takim skalpowaniem nie wiem czy sobie dasz rade..
Osobiście nie gram na m1 ani na m5 bo to dla mnie niezrozumiałe hieroglify :)
Tobie też tego odradzam, szczególnie jak jesteś dopiero 1 miech na realu :wink:

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

Niektorzy nie zaliczaja nigdy MC, bo ciagle doplacaja do depo zanim on zaswieci.

Ale nie przejmuj sie tym co ludzie pisza, z takim podejsciem wielu ludzi nie otworzyloby zadnego biznesu, wielu nie wynalazloby zadnej rzeczy z ktorej korzystamy, a jeszcze inni nie zdobyliby szczytow, ktore niby byly nieosiagalne.

Masz cel i daz do jego realizacji, nie mysl o tym ze sie potkniesz, bo wtedy napewno to zrobisz. To jest taka autosugestia, ktora tworzysz we wlasnej glowie.

Powiem Ci z mojego doswiadczenia, ze ile razy z rana wstane i gdzies mi sie w bani wykreuje ze strace pieniadze, to w ciagu dnia chociazbym zarobil 100pips i mial poprzestac na tym, to cos w koncu zrobie ze jednak je strace, bo gdzies w podswiadomosci tak mi sie ubzduralo. Wiec walcz o sukces, a nie straty.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

candleelephants2 pisze:"jednemu zajmie to miesiąc - 0,5%, jednemu 5 lat - 4,5%, a inny nie zarobi ani grosza - 95%" oczywiście wartości są jakimś przybliżeniem ale po tylu latach na forexie podejrzewam, że wiele się nie pomiliłem obserując ewolucje ludzi na forum i rozmawiając z nimi.
Ciekawa statystyka ale sumie może być prawdziwa.;)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

I robi się Ciekawie :) nie wspomniałem na jakich interwałach skalpuję jest to m1 obserwując jednocześnie układ na m5 i m15, na m5 lubię sobie rozstawić fibo a na m15 rysować LT czasem rysuję LT na m5 ale to rzadkość.
candleelephants2 na dzień dzisiejszy i najbliższe 2-3 lata jestem w stanie angażować się w biznesy ryzykowne, ktoś do tych 5% należy dlaczego ja tym kimś miał bym nie być? W wieku 22 lat nie mam nic do stracenia po za czasem(skarbem) około 25-26 lat myślę dopiero "zmądrzeć"
Jack pisze:Przeanalizuj błędy i zacznij na nowo z depo 250 zł. Powodzenia w grze
dzięki, tak czynię a przynajmniej staram się, to dopiero początek, czytał ktoś Alchemika ładna bajka a mnie spodobał się ten cytat "-Zwykle, gdy grasz w karty po raz pierwszy, wygrywasz. To szczęście początkującego. - Ale dlaczego? - Bo los gorąco pragnie, byś podążał śladem twojej Własnej Legendy." +7p :)
Jack w dalszym stopniu nie dopuszczam możliwości MC bez dopłacania gotówki. A te moje porażki, jestem szczęśliwy że zaliczam je teraz dzięki nim staje się lepszym traderem, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :)
Stforex pisze:Ja też myślałem, że jestem wyjątkowy i nie zaliczę MC
widzisz ty myślałeś a ja wiem że jestem wyjątkowy :D dzięki za słowa otuchy
forexsowicz91 pisze: traciłeś nawet po 15 pipsów
a właśnie bo łamałem swoje zasady miałem nadzieję że odbije i wiesz że odbiło po zamknięciu, tylko ja odpadłem :/ dzięki ciasnemu SL przy każdej transakcji staram się ciąć straty, na początku uważałem że na m1 to się w ogóle grać nie da a tu jednak się da :)
MajorGC pisze:Wiec walcz o sukces, a nie straty.
Podobnie spoglądamy na świat, podświadomość ona zawsze zadba byś dostał to czego chcesz, i tak jest że to na czym się skupiasz rośnie.
Myślisz o problemie on staje się większy/ silniejszy, pokonujesz go dopiero gdy zaczynasz myśleć jak podołać temu wyzwaniu/ jak wygrać.
Myślisz jaką transakcję zawrzeć by nie stracić i co.. tracisz, tracisz dopiero jak zaczniesz się zastanawiać jak wygrywać/zarabiać wchodzisz na właściwą drogę. Dlatego staram się kontrolować swoje myśli. Jestem optymistą i z nutą ekscytacji spoglądam w swoją przyszłość, bo tak naprawdę to wszytko zależy ode mnie to moja droga i jestem jedyną osobą która może w pełni wykorzystać mój własny potencjał.
jasonbourne statystyka jak statystyka, statystycznie idąc z psem na spacer mamy po 3 nogi :) zresztą dotyczy ona wszystkich początkujących a nie samych traderów.

Dzięki za rady, posty, zapraszam do dalszych dyskusji niebawem dalsza część mich poczynań :) chyba w czwartek coś wrzucę.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Darkey pisze:Dzięki za rady, posty, zapraszam do dalszych
Jedna moja rada, poparta doświadczeniem. Jak będziesz miał trudny okres, problemy, dylematy, rozterki, najlepiej idź na dziwki. Ja w ten sposób rozwiązałem wiele problemów inwestycyjnych, które pozornie wydawały się nie do rozwiązania.;) Może i metoda kontrowersyjna, ale skuteczna bardzo.;)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

<facepalm> słowo problem praktycznie wywaliłem ze swojego slownika, a jak już trzeba się z czymś zmierzyć coś przemyśleć / rozładować się to preferuję sport, tak może nim być sex ale równie dobrze sprawują się jakieś sporty walki bądź siłowe względnie jakieś dowolne wyczynowe. Ruch dla tradera rzecz święta "w zdrowym ciele zdrowy duch"
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, 22:02 przez Darkey, łącznie zmieniany 1 raz.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

przygody na FX tydzień drugi.

Dzień 6:
tylko dwie transakce ale za to jakie:
pierwsza -13p a druga na 0 :) <facepalm>
2 strzały - 13p, -4,1zł stan depo 246,05zł Szaleje, normalnie szaleje.
Wnioski: dobrze że stawiasz SL tylko rób to przy składaniu zlecenia :) czas na LVOE.

Dzień 7(odwrót?):
coś jest nie tak patrząc po stanie depo, ok działamy trzeba zmienić kierunek w którym obecnie zmierzam, zaczynamy:
pierwsza -7p, druga -6p, szlak jasny, stuk puk mieliśmy zmienić kierunek! Trzeba coś zrobić, gadka szmatka z GWH pochwaliłem się dwoma SL i tak postanowił mi pomóc :) najpierw zasady o co chodzi z LT czytałem o tym ale nie dotarło sam szczyt to za mało przydał by się niższy dołek, całe szczęście Konrad teraz wyłożył łopatologicznie wszystko no i jazda gramy "razem", pierwsza transakcja nie wchodzę bo LT nie zauważyłem spoko jemu wpada 10p ja czekam na następny ruch ok jest LT tym razem wchodzę efekt +49p przespałem wyjście bo było 60. Ok kończymy na chwilę bo uczelnia czeka. Byłem happy gdyż z dotychczasowych 241,92zł zrobiło się 257,68zł to teraz wiem jak się powinno kosić pipsy :) Następnie gram sam -4p, +5p, +2p, +3p, +7p dobra robota oby tak dalej na depo w pewnym momencie było 259,29zł
10 strzałów, +13,24zł stan depo 257,08zł

dzień 8:
być może zaliczyłem już dno :) ok gramy
-6p, +4p, +1p, +6p, +2p, -5p, -8p(przez LVOE) coś się wyłączyło znaczy ja wyłączyłem :/
7 strzałów, -1,81zł, stan depo 257,48zł
wnioski: brak

dzień 9:
dwa strzały +1p, +1p = 0,64zł stan depo 258,12zł

dzień 10:
dalej dwa strzały +2p, -15p = -4,14zł stan depo 253,98

Dalej łamię swoje zasady czasem świadomie czasem przez przypadek, nieumiejętne używanie LVOE zwiększyło straty :/ mimo wszystko dzięki GWH tydzień na plus i to się liczy dno już chyba zaliczyłem teraz może być tylko lepiej. LT działają ładnie szkoda tylko że nie mam możliwości gry w pełnym wymiarze czasu w związku z czym te naprawdę spore ruchy przechodzą a ja wyłapuje te trefne :/ Wykres po 10 dniach:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Nie pokażesz nam wejśc na wykresie?

Moze problemem jest kiepski system.

ODPOWIEDZ