No brainer fxMike

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
muzyk1989
Gaduła
Gaduła

No brainer fxMike

Nieprzeczytany post autor: muzyk1989 »

Postanowiłem, idąc śladami wielu osób, stworzyć swój Journal. Cel jest prost: systematyka i możliwość poddania ocenie moich wejść i ich słuszności przez innych, bardziej doświadczonych graczy. Oto mój plan:

1. cel i założenie strategii – moim celem jest stabilny dochód w granicach 20-40% miesięcznie. Jeśli więc w ciągu tygodnia osiągnę zysk 30% zaprzestaję trading do końca miesiąca. Chciwy traci dwa razy.

2. warunki inwestowania:
Poziomy wsparcia i oporu,
Pary walutowe – ze spreadem nie większym niż 4 pips (wartość ustalacie dowolnie na bazie własnych doświadczeń; w moim przypadku jest to 4 pips),
Interwał czasowy – H1,
Zlecenia oczekujące/natychmiastowe – zlecenia oczekujące

3. kiedy NIE inwestuję – istotne (więc nie każde) wydarzenia makroekonomiczne ( kwadrans przed ich publikacją zawieszam trading).

4. poziom wejścia – poziomem wejścia będzie istotny opór lub wsparcie.

Jego istota warunkowana będzie kilkoma elementami:

Czy poziom udowadniał swoją siłę w przeszłości? Muszą istnieć przynajmniej DWA przykłady, gdzie cena zachowała się jako MOCNY poziom S/R,

Czy S/R było zarówno wsparciem i oporem? – poziomy, które pełniły taką funkcję, lepiej „trzymają poziom” i cenę niż poziomy „jednofunkcyjne”,

Kiedy ostatnio poziom był „uderzonym” – jeśli poziom był naruszony i cena powraca od razu do niego to NIE TRADUJĘ. Jeśli poziom od długiego czasu „działa” to jest to dużo lepszy znak,

Czy poziom S/R był nadużywany – poziomy, wokół których dużo się dzieje w końcu pękają. Przełamania (breakouts) są nie do uniknięcia na żadnym z wykresów. Należy upewnić się, że poziom nie był zbyt wiele razy używany. Jeśli tak – stał się niezauważalnym dla ogółu a pamiętaj – płyniemy z prądem za grubymi rybami,

Czy cena nie odbiegła zbyt daleko od poziomu gdzie chcemy tradować. Jeśli ustawiliśmy zlecenie oczekujące, to warto patrzeć na ruch ceny. Jeśli cena zawróci poniżej naszego zlecenia sprzedaży (w kupnie odwrotnie), to prawdopodobieństwo, że powróci i uderzy w nasz poziom spada,

Czy poziom fibo zbiega się z tym poziomem S/R – jeśli tak to wtedy siła takiego wsparcia/oporu wzrasta. Traktuj fibo jako dodatkowe potwierdzenie a nie samoistny sygnał,

Czy linia S/R zbiega się z BEZBŁĘDNIE wyrysowaną linią trendu. Sytuacja podobna jak przy fibo.

5. Co jest sygnałem wejścia – gdy cena zbiega się z poziomem wsparcia i oporu. SELL dla oporu; BUY dla wsparcia,

6. Jak zabezpieczam pozycję:

Stop loss – wyliczone 3% depozytu na transakcję. Jeśli jednak wcześniej jest widoczny lokalny szczyt to SL ustawiamy powyżej tego poziomu,

Break even – po osiągnięciu zysku równego wartości SL. Zawsze break even oznacza ustawienie stop-lossa na zysk równy spreadowi. W przypadku, gdy cena zawróci mamy przynajmniej mały zysk,

Trailing-stop – nie,

7. Kiedy zamykam pozycję – kiedy cena „dojdzie” do kolejnego poziomu. Ewentualnie przy sprzyjających warunkach, a więc widocznym mocnym ruchu ceny:
Zamykam połowę pozycji w momencie, gdy cena dobije do najbliższego poziomu,
Drugą połowę zlecenia trzymam i przesuwam z nim stop-loss aby wykorzystać potencjał danego ruchu ceny,

8. Jaki zysk dzienny – w moim przypadku - 30-50 pips.

9. Ile mogę stracić – ustalam, że 3 pozycje pod rząd stratne = koniec na dziś.

Konto - real. Zaczynam jednak na 90 pipsowym minusie. Zachowanie czystego umysłu jest podstawą przy obiektywnym podejmowaniu decyzji. W moim przypadku często jeszcze brakuje tego czynnika. Postanowiłem więc wyeliminować ludzką głupotę, czyli "wydaje mi się, że", "mam nadzieję, że", poprzez zlecenia oczekujące ustawione na widocznych poziomach S/R.

Ostatnia zasada: nie czytam tematu "daytrading". Potem zostaje mi w głowie niepotrzebny szum.

Wish me luck ;)
[/b]

edit:

pierwsze możliwe wejście:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, 08:15 przez muzyk1989, łącznie zmieniany 2 razy.

$aymon
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: $aymon »

Życzę powodzenia będę zaglądał.

Ps.Ale wstawiaj mniejsze screeny , rozjeżdża się stronka. Co potrafi zniechęcać do zaglądania.
pozdro
Mechaniczny trader.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Ja również życzę powodzenia a $aymon chyba jakiś mały monitor masz ;) bo u mnie jeszcze miejsca sporo a mam 21 raptem - czyli takie minimum do wykresów.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
muzyk1989
Gaduła
Gaduła

Aktywował się kanadyjczyk i zobaczymy co tam się stanie. Target: 67 pips
Po drodze dodam parę trejdów, które nie weszły (już bez wykresów, ale następnym razem dodam wszystkie informacje okraszone obrazkiem).

1. buy Edek 1.3036, BE +1
2. buy NZD/USD 0.8098 -30 ($ przy 0,1lota)
3. sell, usd/chf 0.9312 -32,15 ($ przy 0,1lota)

Najbardziej NIEdumny jestem z ostatniego trejdu - wejście z palca przy strategii z oczekującymi jest kompletnie debilne i nie powtórzy się to więcej. Jak mawia Billy Ray Valentine (od no brainera): "pomyl się raz, ale tylko raz".

stan konta: -150pip

okay zmieniłem wielkość, pierwszy obrazek był testowym, ale już chyba dopasowałem rozmiar tak, aby był widoczny i nie rozciągał się na dwa ekrany;)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, 21:23 przez muzyk1989, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Popieram, mniejsze ekrany, bo wszystko się rozłazi. U mnie powyższy wykres kończy się na linii tuż za 3:10 ;-)

Awatar użytkownika
Helium
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Helium »

co wy macie za monitory ??
Ja mam lapka 15.3 cala i wyglada to normalnie. Rozdzielczośc ustawcie większa
Gółwnie elektronika :fuckyou2: :fuckyou2: :509: :516:

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Helium

Bo widzisz już po zmniejszeniu ;-) Przedtem wykres miał ponad 1200 pikseli.
muzyk1989 pisze:Postanowiłem więc wyeliminować ludzką głupotę, czyli "wydaje mi się, że", "mam nadzieję, że", poprzez zlecenia oczekujące ustawione na widocznych poziomach S/R.
Czyli zdajesz się na przypadek? Nie kontrolujsz czy przebije i wraca, czy przebije i idzie dalej?

Awatar użytkownika
muzyk1989
Gaduła
Gaduła

Sprawa wygląda następująco:

1. wejście w pozycję na wsparciu i oporze w sytuacji, gdy na wykresie widzę że cena utworzyła nowy szczyt, bądź dołek i zawróciła w korekcie. W tym momencie tworzy mi się opór. Zlecenie ustawiam na poziomie, na którym cena po mocnym ruchu zawróciła. Najlepszy będzie obrazek. Niebieska strzałka po lewej oznacza nowy utworzony lokalny szczyt. Stawiam więc linię wsparcia, gdy cena zawróci i ustawiam zlecenie oczekujące z tego poziomu.

Obrazek

2. ustawiam zlecenie po breakoucie licząc na pullback.

Gram tylko na pierwszą interakcję z linią wsparcia/oporu.
Trade what You see, NOT what you expect.
Gram na H4.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

No ale przy drugiej niebieskiej strzałce cena nie musi zawrócić, może pójść w górę. Jeśli będziesz tam miał ustawione zlecenie, to aktywuje się, gdy cena dojdzie do tego poziomu. Chyba że nie wiem, że można tak ustawić, że idąc w górę nie aktywuje zlecenia, a dopiero spadając.

Awatar użytkownika
muzyk1989
Gaduła
Gaduła

masz rację, zlecenie "włączy się" gdy dojdzie do tego poziomu. na korzyść przemawia fakt, że ten poziom widzą też inne osoby i instytucje, dlatego zakładam, że będzie skuteczny też za drugim razem. popraw mnie bo może faktycznie się mylę..

jeszcze może napiszę dlaczego tak a nie inaczej. otóż wynika to z konieczności zawierania precyzyjnych trejdów, a takie zagrania umożliwiają niemal co do pipsa wejście bez ewentualnej straty. Najlepiej to oczywiście działa na szczytach, a nie w środku trendu, ale tu (jak na kablu widać) też zdało egzamin. Ważnym jest, aby ruch był dłuższy niż te 30pips i opór/wsparcie oczywiste. Miło jakby się pokrywało z fibo/ LT.

ODPOWIEDZ