1. cel i założenie strategii – moim celem jest stabilny dochód w granicach 20-40% miesięcznie. Jeśli więc w ciągu tygodnia osiągnę zysk 30% zaprzestaję trading do końca miesiąca. Chciwy traci dwa razy.
2. warunki inwestowania:
Poziomy wsparcia i oporu,
Pary walutowe – ze spreadem nie większym niż 4 pips (wartość ustalacie dowolnie na bazie własnych doświadczeń; w moim przypadku jest to 4 pips),
Interwał czasowy – H1,
Zlecenia oczekujące/natychmiastowe – zlecenia oczekujące
3. kiedy NIE inwestuję – istotne (więc nie każde) wydarzenia makroekonomiczne ( kwadrans przed ich publikacją zawieszam trading).
4. poziom wejścia – poziomem wejścia będzie istotny opór lub wsparcie.
Jego istota warunkowana będzie kilkoma elementami:
Czy poziom udowadniał swoją siłę w przeszłości? Muszą istnieć przynajmniej DWA przykłady, gdzie cena zachowała się jako MOCNY poziom S/R,
Czy S/R było zarówno wsparciem i oporem? – poziomy, które pełniły taką funkcję, lepiej „trzymają poziom” i cenę niż poziomy „jednofunkcyjne”,
Kiedy ostatnio poziom był „uderzonym” – jeśli poziom był naruszony i cena powraca od razu do niego to NIE TRADUJĘ. Jeśli poziom od długiego czasu „działa” to jest to dużo lepszy znak,
Czy poziom S/R był nadużywany – poziomy, wokół których dużo się dzieje w końcu pękają. Przełamania (breakouts) są nie do uniknięcia na żadnym z wykresów. Należy upewnić się, że poziom nie był zbyt wiele razy używany. Jeśli tak – stał się niezauważalnym dla ogółu a pamiętaj – płyniemy z prądem za grubymi rybami,
Czy cena nie odbiegła zbyt daleko od poziomu gdzie chcemy tradować. Jeśli ustawiliśmy zlecenie oczekujące, to warto patrzeć na ruch ceny. Jeśli cena zawróci poniżej naszego zlecenia sprzedaży (w kupnie odwrotnie), to prawdopodobieństwo, że powróci i uderzy w nasz poziom spada,
Czy poziom fibo zbiega się z tym poziomem S/R – jeśli tak to wtedy siła takiego wsparcia/oporu wzrasta. Traktuj fibo jako dodatkowe potwierdzenie a nie samoistny sygnał,
Czy linia S/R zbiega się z BEZBŁĘDNIE wyrysowaną linią trendu. Sytuacja podobna jak przy fibo.
5. Co jest sygnałem wejścia – gdy cena zbiega się z poziomem wsparcia i oporu. SELL dla oporu; BUY dla wsparcia,
6. Jak zabezpieczam pozycję:
Stop loss – wyliczone 3% depozytu na transakcję. Jeśli jednak wcześniej jest widoczny lokalny szczyt to SL ustawiamy powyżej tego poziomu,
Break even – po osiągnięciu zysku równego wartości SL. Zawsze break even oznacza ustawienie stop-lossa na zysk równy spreadowi. W przypadku, gdy cena zawróci mamy przynajmniej mały zysk,
Trailing-stop – nie,
7. Kiedy zamykam pozycję – kiedy cena „dojdzie” do kolejnego poziomu. Ewentualnie przy sprzyjających warunkach, a więc widocznym mocnym ruchu ceny:
Zamykam połowę pozycji w momencie, gdy cena dobije do najbliższego poziomu,
Drugą połowę zlecenia trzymam i przesuwam z nim stop-loss aby wykorzystać potencjał danego ruchu ceny,
8. Jaki zysk dzienny – w moim przypadku - 30-50 pips.
9. Ile mogę stracić – ustalam, że 3 pozycje pod rząd stratne = koniec na dziś.
Konto - real. Zaczynam jednak na 90 pipsowym minusie. Zachowanie czystego umysłu jest podstawą przy obiektywnym podejmowaniu decyzji. W moim przypadku często jeszcze brakuje tego czynnika. Postanowiłem więc wyeliminować ludzką głupotę, czyli "wydaje mi się, że", "mam nadzieję, że", poprzez zlecenia oczekujące ustawione na widocznych poziomach S/R.
Ostatnia zasada: nie czytam tematu "daytrading". Potem zostaje mi w głowie niepotrzebny szum.
Wish me luck

[/b]
edit:
pierwsze możliwe wejście: